自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

舊機壞咗, 買咗xx浦新洗衣機,包安裝。裝機師傅上門後, 打電話給我(我返緊工, 工人姐姐係屋企),說檢測到洗衣機入水管道的水壓高,建議安裝減壓裝置,保護洗衣機 ,收費5~6百蚊(唔記得實數) ; 可選擇做, 或唔做.

我猶豫緊做定唔做,同師傅講,沒有留現金給姐姐。師傅在電話裡同我講,“問姐姐有沒有錢啦 ”, 跟住就聽到佢問我的工人,“money? , money? ". 就收了線. 之後再打給我,說姐姐沒現金; 說唔介意第二日上門來收錢,或者直接轉賬給佢的銀行戶口。我最後選擇唔做。

好奇一問,師傅可以即場收錢嗎?唔係出單,之後付費給公司嗎?有錯請指教!

象牙宮

2024年龍年勳章

mshk2007 發表於 16-9-9 13:31
舊機壞咗, 買咗xx浦新洗衣機,包安裝。裝機師傅上門後, 打電話給我(我返緊工, 工人姐姐係屋企),說檢測到洗 ...

我當年换機,有D喉要换,即場俾錢,但唔多錢

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

直接轉賬給佢的銀行戶口? 點解唔係比公司? 好古怪喎

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有啲唔包基本安裝, 咁會即場收錢
但水壓高你唔整, 部機會唔會好易壞?

大宅

回覆樓主:

你之前咩機,裝時有無話水壓高?打返去惠xx問下

水晶宮

舊機壞咗, 買咗xx浦新洗衣機,包安裝。裝機師傅上門後, 打電話給我(我返緊工, 工人姐姐係屋企),說檢測到洗 ...
應該係個C苦自己額外做...咁就可以還價啦...試吓打去xx浦, 如果做同樣嘅野收幾錢...如果係平過經公司嘅話又冇咩所謂啦...WINWIN

子爵府

而家好多安裝係外判。裝一家收一個定額。如有別外工程道就同個客自己傾掂佢。

大宅

牛年勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢尐係下欄嘢, 同正常安裝無關, 做又得唔做又得
師傅來到, 見有得做有得賺咪叫你做埋囉

子爵府

回覆:洗衣機裝機師傅即場收錢,可以嗎

之前我買洗衣機裝機師傅都咁同我講,話要裝個隔氣,但老公太遲覆我,佢問左朋友話冇必要,我上次整左250

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

當年金章師傅檢查要換橡根, 即場收現金的

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

之前換機又係,個師傅提議我裝個隔氣,二百幾蚊,我拒絕唔裝佢地都冇野,之後諗諗下裝左都冇壞,最後都係比現金個師傅,我知道應該都係佢地自己袋,但如果多錢5,6百蚊就真係要考慮下先,好似狼死左d。

大宅

回覆 Sumyeema1 的帖子

Thanks! 如果唔多錢,我都整

wcpcelia    發表於 16-9-9 14:36

大宅

bkteapot 發表於 16-9-9 13:37
直接轉賬給佢的銀行戶口? 點解唔係比公司? 好古怪喎

我都奇怪點解唔係比公司。 多多少少係個原因,我最後選擇唔做

大宅

TMC3012 發表於 16-9-9 13:38
有啲唔包基本安裝, 咁會即場收錢
但水壓高你唔整, 部機會唔會好易壞?
師傅話,測水壓去年公司開始,建議我整, 整唔整由我. 我是有小小奇怪佢要我直接入錢佢銀行戶口先更加猶豫 ;如果是之後上公司付費,我估我當時就整了。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:洗衣機裝機師傅即場收錢,可以嗎

多數都係即場收。

大宅

A仔媽咪 發表於 16-9-9 13:41
你之前咩機,裝時有無話水壓高?打返去惠xx問下

之前都係xx浦. 師傅講,測水壓都係公司去年才開始. 謝謝建議; 會打返去公司問下

琥珀宮

引用:Quote:bkteapot+發表於+16-9-9+13:37+直接

原帖由 mshk2007 於 16-09-09 發表
我都奇怪點解唔係比公司。 多多少少係個原因,我最後選擇唔做
我覺得呢d現金比師傅係正常既

大宅

pbpk03845784 發表於 16-9-9 13:45
應該係個C苦自己額外做...咁就可以還價啦...試吓打去xx浦, 如果做同樣嘅野收幾錢...如果係平過經公司嘅話又 ...

謝謝建議! 因為當時師父講的急,要即刻決定。我又做緊嘢,沒時間打去公司問。所以當時選擇唔整

大宅

sf013hk 發表於 16-9-9 13:51
而家好多安裝係外判。裝一家收一個定額。如有別外工程道就同個客自己傾掂佢。 ...

明白。謝謝!

大宅

psac 發表於 16-9-9 13:51
呢尐係下欄嘢, 同正常安裝無關, 做又得唔做又得
師傅來到, 見有得做有得賺咪叫你做埋囉 ...

明白。謝謝!

首頁

尾頁

跳至