興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

剛剛我個仔產左部電腦,但唔知點上番網,我用smartone嘅,我打上去問佢,佢話只係負責提供條線上網,致於電腦setting問題,佢過唔關佢公司事,唉!我想問吓 jm, 你地知唔知點set番上網呀!唔該。

伯爵府

你鏟咗機,有無安裝返lan card/wifi card個driver?你有無用router?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:terry.wong 的帖子

有LAN卡,有用DRIVER呀!但唔知點搵番出嚟啊!剩係見到要set番個isp呢步,跟住就唔識啦!比我個仔激死。

伯爵府

回覆 CYWS 的帖子

有無用router?

大宅

用緊邊果台,網上行要設定登入同密碼

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 CYWS 的帖子

如用廠機可打返廠問下....

有冇用router ? 數記有modem ? 接駁有冇改動?
貼電腦畫面上黎睇下.....邊個步驟...!!!
阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

大宅

甘搞笑你甘仔好細,又會甘傻走去刪野

大宅

回覆 CYWS 的帖子

是咁的︰如果是無線上網,你應該有一隻可連接路由器的手指,是要安裝軟件的,輸入有關資料,就可以連絡到你家的路由器的了。
如果沒有用路由器,是直接用接線連接電腦上網的,只要接駁好連接線,在『控制台』裡面,就可以找到上網的指引的了,同時也要輸入有關資料,就可以連絡到架。
鏟機唔難,要安裝軟件也不難的,多做幾次就識架啦,我的習慣,唔識嗰陣,會事先預備一份資料︰
視窗的密碼‥
要安裝什麼軟件要先寫定,甚至我會上網搵定要安裝的軟件,下載自備一套‥
要如何連接互聯網也要寫定所有資料,例如︰名稱、密碼、路由器類別,需要哪一類(級)保護,你也要知道‥
邊個軟件害到你要鏟機的,不要再安裝啦。
我習慣每年要鏟兩次的。習慣了,只要花2-3個小時,就可以有一座重新的視窗了。

首頁

尾頁

跳至