論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

有無agent收錢後乜都唔包

有無人試過用agent請工人, 但乜都要自己跟, 我已經自己追入境處批, 批左visa我立刻通知agent去取visa, 但佢境然叫我去取回並送到公司俾佢地, 連visa fee $135 都後唔包。 :evil: :evil: :evil:

別墅

Re: 有無agent收錢後乜都唔包

Hello kitdonna,

由於現時各僱傭中心的手續費及服務範圍並不劃一,但一般都會包括以下幾點:
1. 文件費
2. 到香港之機票
3. 工人簽證費

而追工人visa方面,由於入境處需要確保僱主的身份才會通知僱主申請工人的情況,故此,一般agent都見意僱主親自致電入境處查詢,因為如果入境處的職員發現agent模仿僱主查詢,這樣就會比較麻煩

大宅

畀面勳章

可能我個agent同我比較熟, 佢已經收平我, 最近再申請新工人, 佢包我以下費用:

1. 工人來港前後所有簽証, 來港機票...
2. 工人來港後接機, 申請身分證(以前第二間agent收我$650.00)
3. 工人來港後在尖沙咀東英大廈內既醫務所驗身
4. 工人兩年保險(因為friend, 這項私人送)
5. 永久包換工人吾收手續費(亦係私人送)

我係申請時簽左一份比入境處既信, 內容係追批visa, agent話依家由我簽定, 一有需要佢會馬上同我入信追, 吾駛我煩.

我都係第一次經佢請工人, 之前兩個工人係第二間申請, 但我依家呢個agent服務態度好好多. 佢仲係香港既印尼大agent, 我之前既agent請印傭都係問佢搵人, 早知直接搵佢好過. 果日係佢處mark個印傭, 佢即時打過去印尼agent處比我可以係電話中同工人interview, 感覺實在好多. 吾駛好似以前咁隔山買牛, 只係睇相同video便要決定請吾請佢.

男爵府

Jokey

我間 agent 都無叫我自己去追入境處喎..前後請左3個工人,佢地真係同我搞晒所有野, 我一d都唔洗煩. 到時到侯就有工人. 好似晟媽咁...簽定d文件就ok..

Ding

洋房

HELLO,

我已經唔係第一次請工人, 這個是第四個, 不過經AGENT是第一次, 之前兩間AGENT都同我做晒所有野, 唔洗我煩, 所以係呢間簽工人時, 我無留意呢樣野; 不過, 係我簽約個日, 佢地都係即刻打電話到印尼AGENT找我要個工人傾, 但其他服務就真係麻麻。 ?-( ?-(

大宅

Hi晟媽,

How much of the agency fee? Could you give me the agency name and tel and contact person? thanks

bbmummmy

別墅

hello Ding,

其實現時大部份agent都會幫僱主處理所有申請傭的事宜,一般來講,僱主只需要提供個人及家庭資料更可以

而我所指的追visa就是有些僱主會比較緊急需要工人到港幫手,這樣便需要僱主親自致電入境處,把申請時間加快,當然一般情況下如僱主沒有致電入境處visa亦會批出,但相對地時間可能比較長

jokey

大宅

kitdonna
我想問問咁你比agent包左d咩呀,咩都唔包你又比左幾多$$?
咁攪笑既!!
各位姨姨好,我係cherrie,,我仲有個姐姐13歲啦,佢唔想出鏡,所以我......!!

大宅

Hi, 晟媽
我都想要你個agent的地址。
Many thanks

my email address is

[email protected]

many thanks

複式洋房

caba :
你好!請查收 閣下之e-mail ,附上聘用外傭的收費,其中包括18課免費培訓課程資料,希望能給 閣下多些選擇。
Best regard !

AEC 阿信

男爵府

Jokey

唔係喎,我上一個工人因為好急要,要imm加快申請,但agent係同我去追,真係仲比平時快左喎.我從未曾煩過去追imm所有野.
Ding

首頁

尾頁

跳至