自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

由2013年有抑鬱症之後,一直都搵唔到長工,個人越黎越頹,去面試越黎越無信心,一次比一次差,面試機會亦每況越下。。。唔知點算,32歲,一事無成,抑鬱之前都算好順利,有唔錯既收入,而家咩都無,雖然老公話唔駛急出去做野,等我準備好先,但我繼續留係屋企,真係會唔識再點樣同其他人溝通,而家已經好驚出街,好驚見到熟人,唔想俾人知近況,唔想知道人地既成就,覺得自已好無用!有無人可以指點下我。。。

複式洋房

回覆:求指點~32歲,有抑鬱,失業,好無助

這是過度期,只要你相信自己,比信心自己,你一定可以渡過呢段日子,更可況咪當襯呢段時間休息下,無需要理別人嘅成就,每個人嘅路都吾同,吾需要比較,打氣

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

bubujew 發表於 16-8-26 06:08
由2013年有抑鬱症之後,一直都搵唔到長工,個人越黎越頹,去面試越黎越無信心,一次比一次差,面試機會亦每 ...

“以前唔係咁……”
因乜事抑鬱?搵出源頭解開心結

伯爵府

你同我一樣,拒絕與外界接觸

大宅

BB防敏心得分享勳章

先唔好諗搵工,多出街行下,其實你能夠係呢度分享已經好好。有時我們在逆境好易想埋一邊,先做一些能重捨自信的事,打波、游水⋯什麼都好。你老公咁支持你,已藉得感恩,加油啊

子爵府

回覆樓主:

重新接觸社會,或者先報讀一些課程,認識新朋友,等自己慢慢適應,整理妥當,再重新出發。

加油,祝福你。

男爵府

由2013年有抑鬱症之後,一直都搵唔到長工,個人越黎越頹,去面試越黎越無信心,一次比一次差,面試機會亦每 ...

樓主,呢段時間,如金錢同時間都許可既話,不如參加下一d興趣班,搵機會同人接觸返先。

同時,都去做運動,排下汗,有抑鬱,多少都同身體有事。
跑下步,游下水,唔識既就試下報康文署既學水班,9月都應該join到(啩?)。

我有朋友佢都失業,甚至佢都怕去面試添,愈逼愈怕佢驚。

最緊要去放鬆下,做運動真係最好架!!
Wow, what a good day in BK. Really gosh.....

男爵府

tigerbee 發表於 16-8-26 07:04
先唔好諗搵工,多出街行下,其實你能夠係呢度分享已經好好。有時我們在逆境好易想埋一邊,先做一些能重捨自 ...

認同呀。
Wow, what a good day in BK. Really gosh.....

水晶宮

可以試下轉做pt,沒有這麼多壓力,待適應後,再找長工。

子爵府

不如報下ERB人才發展計劃課程先,適合失業或待業人事,上下唔同課程,又可以學唔同新野,又可以識多啲人。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

你有冇信仰?天主敎/佛教/基督教.....返下教會/佛堂/團契等.....會唔會冇咁大壓?
先試下開托返自己社交圈子

識人在家10年,最後都終於走得返出去又搵到工.....希望你唔需要休息咁耐......

珍珠宮

好媽媽勳章

抑鬱症好common, 成日聽到這個名詞, 因為都市人壓力太大了. 唔好怕, 去睇醫生先, 食藥會有改善, 我媽媽是過來人.

侯爵府

其實你好好架啦 我老公同我講 你唔做 咪一齊踎街 無抑鬱都比佢攪到有抑鬱

Jolin_Yuen    發表於 16-8-26 12:51

大宅

回覆樓主:

樓主,屋企等你錢開飯?如果唔係咪做家庭主婦,學整嘢食,出外行山游水,見下太陽,等自己身心都健康

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:由2013年有抑鬱症之後,一直都搵唔到長工,

原帖由 bubujew 於 16-08-26 發表
做下義工,上下興趣班有d寄託

公爵府

回覆樓主:

我都試果有排因情緒問題唔想番工。quit咗長工休息一排之後做 pt. ready 之後再慢慢搵長工。
ready 未自己知。
保重啊樓主

水晶宮

don't think too much

伯爵府

我係過來人, 自己都過往幾年痛苦的日子 (是全家人 & 親人)陪我過. 所以, 好明白妳感受, 個種逃避, 吾想面對, 接受吾到情緒係自己控制吾到, 吾知妳有冇到達我這個情況, 要睇醫生講出妳狀況, 吾可以收埋自己, 掂都要一步步行出來, 聽妳講家人老公都支持妳, 經濟又冇壓力, 吾好掂咁多, 見一步行一步, 盡量做一 d開心事. 妳有冇仔女 ? 我有個女, 病期間影響佢好大, 非常內疚. 但好多野都發生左, 冇得改變, 返轉頭. 唯有, 寄望將來, 每天, 一家人都開心生活.我之前, 同妳一樣是個在職媽咪, 好努力工作, 搵錢, 盡力照顧個女。。比左好多冇型壓力自己.
而家, 做全職媽咪, 退一步諗, 盡量享受現在生活都吾錯, 另外我幸福都得親人冇限量支持.
我相信妳家人都好支持人, 妳乖乖行出一步來, 多 d 同我地傾計. 妳有咩問題, 吾想公開可以 pm 我. 祝妳開開心心過每天.

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

首頁
12345...6

尾頁

跳至