自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我囝囝gei principle 同我講阿仔响mat time 唔肯坐定, 周圍做自己尼想做gei野, 之後佢又cry, 咁老師叫佢坐响張椅, 之後佢cry 足一個鍾, 而沉日又係咁, 坐唔定, 總之對佢引發唔到興趣gei野, 佢都唔肯坐定, 點算好?
其實算唔算有自閉症傾向呢? 好抯心ar!!! 而佢算係speech delay, 佢gei speech 能力只有2yr 8 mth old, 但佢已經3.5y.o., 幾耐先會追得到ar... 好唔開心ar!!!!

珊瑚宮

原文章由 BBIX 於 08-11-7 13:35 發表
我囝囝gei principle 同我講阿仔响mat time 唔肯坐定, 周圍做自己尼想做gei野, 之後佢又cry, 咁老師叫佢坐响張椅, 之後佢cry 足一個鍾, 而沉日又係咁, 坐唔定, 總之對佢引發唔到興趣gei野, 佢都唔肯坐定, 點算好?
...

我細孖之前6歲,說話同組織能力得4歲,我都喊到死死下,
不過喊完,唔開心完,我地就要搵方法去幫佢

(努力呀~~~~~~~~~~)

男爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

...

俾佢睇多d粵語卡通片, 如doraemon, 簡單又易明.
Kaya Kwok was born on 31/JAN/05
Alvin Kwok was born on 05/JUL/12

男爵府

但我小朋友講英文(已經唔到standard),中文仲差, 而我諗住俾佢入讀int' school, 依家好驚冇人收佢ar...
phoebelamlam, 咁你點help你囝囝, 而當佢3y.o, 健康院話冇問題嗎? 但後來你點found out ga? thks

水晶宮

好媽媽勳章

我仔4歲時評估左佢語言發展遲緩(慢1年),之後佢轉左返全日制o既幼稚園,早2個月先5歲,上個月再o係訓練中心做評估,佢已經over左佢自己個年齡.
其實點解你一定要比小朋友讀國際學校呢?以佢依家呢個情況,再讀國際學校,有機會令佢o既語言發展更加差喎.

你有冇比佢參加其他有關呢方面o既訓練?依家屋企係用邊種語言溝通?如果又中又英,小朋友會好亂o架.

其實6歲前接受到適當o既訓練,追返o既機會好大.

原文章由 BBIX 於 08-11-7 14:03 發表
但我小朋友講英文(已經唔到standard),中文仲差, 而我諗住俾佢入讀int' school, 依家好驚冇人收佢ar...
phoebelamlam, 咁你點help你囝囝, 而當佢3y.o, 健康院話冇問題嗎? 但後來你點found out ga? thks ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

禁止訪問

大宅

...

會唔會間kinder唔適合佢?  我小朋友K1時又係, 讀完K1見冇進度, 見左好多醫生都冇用. 就同佢四處kinder去睇下(當然係自己選過). 之後選左佢自己選既kinder, 再直接同學校老師講佢既問題.  好彩老師好好人, 好比心機. (次次我既仔cry, 老師都會過去抱下佢, 返學時又抱下佢, 放學又抱下佢).  睇住佢一路一路進步, 話唔感動就假.   

男爵府

yesyes, it's me, but now my husband speak only Eng. to him, and me, most of time, also speak Eng, even my helper also speak Eng to him.
Frankly, his lang. is much more better than b4 studied in nursery, but now he is 3.5 y.o, and I found his Eng is still behind if compare wz his peers.
And I don't want to put him in local school, 1st, he is half chinese, 2nd, I don't want to give him any pressure.
BUt what I want to do now just hope I can find the professional English Speech therapist

禁止訪問

男爵府

但佢已經返過nursery(不過唔同依家哩間), 佢讀依家哩間kinder之前, 佢可以好clear 同correct 咁answer A-Z stand for What, even just asked him randomly, all correct. 但依家, 佢好似失憶咁, 答錯晒, 點解會咁ga? 我係咪應該俾d 對佢專注力好gei supplement 佢食會好d呢? 同埋montesorri teaching method 唔知對佢好唔好, 不過monterssori kinder 好貴, 小學要成$10000 / mth. 我覺得好大
pressure, 至慘係我husband 覺得冇問題, ar......

首頁

尾頁

跳至