懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個仔14日大..依架3個鐘先食得2安-2安士半奶奶..
又仲有少少面黃..
有無辦法可以令bb食多d呢??
thanks!!!

大宅

回覆 #1 may(14) 的文章

其實無得 迫架,佢要食,自然會食,加上佢得14日人仔,佢個胃細麻,佢遲d大d,就自然會食多d架喇....

子爵府

無錯. 慢慢黎啦! 佢肯瞓覺都會好長肉的.

洋房

hi
我個B都係兩個禮拜大, 佢之外都係一路食奶食得唔好, 而且之前仲有見黃, 仲去過照左一日燈
佢原先每餐食50ml, 我都要餵成9個字先餵得完, 之後醫生話仍黃, ,一定要食多D, 每餐要食到90ml先可以... 我當時真係O哂咀, 餵50ml已經攞我命啦, 仲要食90?! 之後我每次餵都要夾硬質佢食, 佢就一路食一路喊...
不過touchwood依家已經好好多喇! 每餐都食到70~100ml , 其間我轉左兩次奶樽, 因為有可能佢係唔鐘意或唔識食嗰種奶樽; 另外, 我個B就出院之後轉左一次奶粉, 好明顯佢會食多左, 可能醫院嗰隻奶粉口味唔o岩佢掛~
有時BB唔識講佢自己要D咩, 所以都要估下佢想點, 你都不彷試下~!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 keikei83 於 08-11-8 06:47 發表
hi
我個B都係兩個禮拜大, 佢之外都係一路食奶食得唔好, 而且之前仲有見黃, 仲去過照左一日燈
佢原先每餐食50ml, 我都要餵成9個字先餵得完, 之後醫生話仍黃, ,一定要食多D, 每餐要食到90ml先可以... 我當 ...

唔知關唔關奶咀事呢?你轉佐邊隻奶咀?我依架用nuk..
個出奶口好細...
我bb由出世就食思敏兒..我又唔敢亂咁幫佢轉..

複式洋房

nuk個奶咀出奶口真係好細,我都好頭痛。

原文章由 may(14) 於 08-11-8 11:12 發表

唔知關唔關奶咀事呢?你轉佐邊隻奶咀?我依架用nuk..
個出奶口好細...
我bb由出世就食思敏兒..我又唔敢亂咁幫佢轉..
:-) :-) :-) :-) :-)

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 big_eye 於 08-11-8 11:49 發表
nuk個奶咀出奶口真係好細,我都好頭痛。

我有d想整大少少個奶咀..但又有少少驚驚地..

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 may(14) 於 08-11-8 12:19 發表

我有d想整大少少個奶咀..但又有少少驚驚地..

呢位媽咪,你可以幫阿B轉奶姐試試,但千奇唔好諗住整大少少個奶咀啊,咁阿B好易俗親架,阿B依家只系十幾日大,好多時都系少吃多餐,區肚餓就自然會吃,逼唔到架,慢慢黎喇

民房

hi!你好?每一個小b都唔同,有d飲多d,有d就飲小d,你有無同小b掃風,如得閒可掃風30分鐘,又或者可以用手按摩小b,肚臍打圈,會令小b舒服,可以飲多d奶,祝小b健康快樂!

民房

原文章由 mui-e 於 08-11-9 00:14 發表
hi!你好?每一個小b都唔同,有d飲多d,有d就飲小d,你有無同小b掃風,如得閒可掃風30分鐘,又或者可以用手按摩小b,肚臍打圈,會令小b舒服,可以飲多d奶,祝小b健康快樂! ...

重有nuk奶咀有分飲水會細d,飲奶大d!

首頁

尾頁

跳至