自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

thx

男爵府

畀面勳章

Pearlcsc833 發表於 16-7-28 14:11
thx
香港邊家銀行開戶系果邊都吾方便取錢.要系澳洲方便的話, 不如到果邊去Commbank開戶, 留學生開戶好方便的, 銀行會有職員教你點做, 1個鐘搞定. 週圍都有Commbank分行或ATM機, 取錢一定方便.
如果要TT錢由香港過去, 最平就系CITIBANK, CITIBANK同一人名, 網上做TT, 手續費全免, 不過一定要通過CITIBANK兌換澳幣, 但是CITIBANK系澳洲的分行少得可憐, 取錢一定吾方便.

大宅

回覆:洋子 的帖子

thx

大宅

引用:Quote:Pearlcsc833 發表於 16-7-28 14:11 t

原帖由 洋子 於 16-07-28 發表
香港邊家銀行開戶系果邊都吾方便取錢.要系澳洲方便的話, 不如到果邊去Commbank開戶, 留學生開戶好方便的, ...
請問知道commbank 幾多歲可開户?17歲可以嗎?

大宅

醒目開學勳章

回覆樓主:

我當年在national bank開户口,都好方便。當年阿媽係用匯票,我每次返香港都帶一張滙票,之後入返户口。不過現在網上銀行好方便。你可以試hsbc,澳洲呢边都有分行,係大既shopping centre。

男爵府

畀面勳章

Pearlcsc833 發表於 16-7-28 14:58
可以,呀仔去果時候只有15歲都可以開戶,不過只是需要提供一位成年人gei護照再幫他簽一份申明就可以.好似過左16歲就吾再需要成人簽文件就可以開戶了.呀仔一過16歲就自己去銀行申請了一張Debit card.開戶時候要準備好護照,通信地址(因為d卡要幾日後寄比你),如果未有學生證,可提供學校俾
offer你的果份信來證明你學生身份.

子爵府

Pearlcsc833 發表於 16-7-28 14:58

未成年要有監護人陪同。
係果邊住homestay定點?

大宅

回覆 妹妹貓咪 的帖子

係homestay ar, 剛confirm, 唔知仲有咩要預備

大宅

回覆 洋子 的帖子

唔該哂你的詳細回覆。因為剛confirm, 唔知有咩要預備,又唔知點搞

wcpcelia    發表於 16-7-29 09:56

子爵府

Pearlcsc833 發表於 16-7-28 17:07
回覆 妹妹貓咪 的帖子

係homestay ar, 剛confirm, 唔知仲有咩要預備

搵邊間公司搞留學?
佢會幫你搵埋監管人的。唔洗擔心。
Orientation day可以去識下朋友。

翡翠宮

當年homestay, 到步第 1 日host 就話要同我去搞bank ac, 電話卡, 車票等.
如果係好host, 咩都唔使煩, 佢會幫你同你一齊搞.

好似你個小朋友如果自己一個去, 去bank 度帶埋你d 學生証明doc, 寫好住址. 搵個18 歲以上人同你一齊開, 到18 歲可以去bank 同佢講唔再做聯名.

邊間銀行? oz 有big 4, westpac (including st. george, bank of melbourne), nab, cwb, anz. 又有細d 好似me bank, ing direct (個人勁推, 不過你仔未夠歲數) 都用得. 建議你上 4 大睇邊間online saver account interest 高, 因為交學費前d 錢放銀行, 利息高收多幾蚊都開心.

侯爵府

thx

St George 好。
佢saving account keycard 係 visa debit card.
銀行入面有幾多就可簽幾多.唔會洗大左,又有信用卡之便

大宅

回覆:Dwmn 的帖子

多謝咁多位詳盡回覆,而家有D頭緒。感激

伯爵府

peppep2012 發表於 16-7-28 17:43
St George 好。
佢saving account keycard 係 visa debit card.
銀行入面有幾多就可簽幾多.唔會洗大左, ...

呢間 atm 相對算少
優悠在澳洲

伯爵府

熱血金章 大廚勳章

回覆:小朋友將到澳洲讀書,喺邊間銀行開户口方便嗰邊攞錢?

ANZ都可考慮。佢地都有debit card.

公爵府

thx

我用hsbc 好方便,我account 系冇monthly fee 的。同時,亦可在st george bank 同 westpac bank 嘅atm 拿錢而不用付手續費。
仲有,如果你在港都糸用hsbc, 滙錢手續費会平d同快d,因不需中間人銀行。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 16-7-29 06:19
我用hsbc 好方便,我account 系冇monthly fee 的。同時,亦可在st george bank 同 westpac bank 嘅atm 拿 ...

請問有冇話最低存款幾多,及開戶歲數?

公爵府

bbsbbs 發表於 16-7-29 07:41
請問有冇話最低存款幾多,及開戶歲數?

冇最低存款。歲數就唔清楚。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

首頁

尾頁

跳至