論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我上月找Hire me fXee幫我direct hire ,比,了$1500叫佢去做body check,點知話佢有肺炎拖左2星期,我舊工人8月尾9月頭要走,新工人係舊工人家姐,我問佢家姐係咪有事佢又話無事,一來我怕佢身體有事,2來我時間唔夠再請海外,點算好?

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係曾經direct hire 一個親戚工人的在菲親友,又係body check有事,話佢類似肺積水個d.......然後個位菲姐姐好堅持自己無問題...但係agent話唔會博,叫我都唔好諗住請,咁我咪唯有轉請agent 公司的海外菲囉......

該位姐姐曾話係agent唔like佢...不過我都無辦法

大宅

eightnine89 發表於 16-6-17 15:02
我都係曾經direct hire 一個親戚工人的在菲親友,又係body check有事,話佢類似肺積水個d.......然後個位菲 ...

其實會唔會係agent專登拖,等我懷疑佢有事然後博我轉請海外呢?佢明知我急用人,a gent真係信唔過

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

PP媽媽 發表於 16-6-17 18:44
其實會唔會係agent專登拖,等我懷疑佢有事然後博我轉請海外呢?佢明知我急用人,a gent真係信唔過
...

其實都有機會,對agent黎講邊樣賺得多就最好

大宅

manmanyochan 發表於 16-6-17 21:37
我請嘅時候agency比埋菲律賓當地份驗身報告我確保無事先比錢做文件申請,樓主嗰間有啲搵笨咁,收晒錢先話有 ...
你也是DIRECT HIRE?

子爵府

肺炎會致命㗎喎,但唔會傳染

要留係醫院喎,會好唔舒服喎,點解話拖咗两星期嘅,唔明

肺炎唔拖得㗎

大宅

細姐姐 發表於 16-6-18 10:17
肺炎會致命㗎喎,但唔會傳染

要留係醫院喎,會好唔舒服喎,點解話拖咗两星期嘅,唔明

其實我到而家都唔知係邊個講大話,我工人話佢家姐無事,只是AGENT話要佢CHECK完2星期再去CHECK, 而AGENT就話佢有肺炎要食完藥之後再CHECK, 我都唔知信邊個? 我個工人用左9年我好信佢,BUT佢家姐就好難講....而且為左家姐有工做,有事都話無事! 心煩中......

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我好耐之前direct hire舊工人返嚟,又係話佢body check有問題,又係話類似肺積水,但舊工人堅持自己冇問題,成件事就咁膠着,後尾,工人發現有咗BB,決定唔嚟了,佢而家喺菲湊住個女,都好幸福。

但嗰間direct hire agent我就覺得好有問題,又會個個都係肺有問題嘅?

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我再問我姐姐佢都話家姐明明冇事agent都叫佢check完又check,仲話要收佢$500費用再照!我叫佢千祈唔好比,agent擺明屈錢,而家我比左$1600佢真係唔知點算?

禁止訪問

伯爵府

嘩...就咁一個post都已經有幾個人同樣係direct hire然後都係x-ray有問題,唉....agent無人監管,我地真係慘。

禁止訪問

伯爵府

回覆 bb0405 的帖子

唉...其實都無辦法,我個陣個海外菲不停話菲的agent話我可以照請佢,但就要簽d唔知乜,
香港個agent話佢根本唔會幫我咁做,因為佢地都有責任之類,總之話就話有得揀,
但其實根本唔比你揀囉..........

我都唔想煩喇...所以唯有補錢轉請agent公司自己的海外菲,仲要扣我幾百手續費添,
港agent不停話,你做咩要博。

所以如果我好在請到個好的工人,我續約定咩個d可以自己搞都寧願自己搞。agent無人信得過

禁止訪問

伯爵府

我個陣都好複雜,前後工人照左3次,第一次agent,第二次佢自己town clinic (可能佢知道agent個report有問題所以自己再照),第三次agent話佢唔會收第二到report,再經agent照,但其實無論照幾多次,agent其實唔會幫你搞,個工人仲問我做乜cancel左佢,但我明明未通知agent話唔請。

我覺得agent係到玩佢囉。

伯爵府

其實當初我都好嬲,個工人又好堅持,個agent又不停問我憑乜咁信個工人,
而我根本無辦法知道個真相,反正 d medical report都可以造假。

但direct hire一定係比左錢先會做野,所以我已full paid,為左唔好咁大損失,只可以agent要我點就點

禁止訪問

伯爵府

等緊agent個海外菲到.....7月中先到....
希望好啦

首頁

尾頁

跳至