論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

請佢之前已知佢唔食豬肉,但無諗過連同豬肉炒埋一齊嘅菜佢都唔食得....都算數,體諒佢可能有汁,所以唔食....大佬呀...出街叫什扒鐡板餐,夾開豬扒,俾佢食雞,牛,腸,佢都話唔得,因為掂到豬.....你唔好去死,駛唔駛咁執著呀.......

珍珠宮

咁米由佢囉! 比磅白麵包佢趙囉! 佢有宗教信仰, 冇法啦~

男爵府

我個工人都係咁架, 痴埋一齊都唔食架, 佢地都低低地, 出街d餸咪都係用同一個鑊+油煮出黎, 眼不見為乾淨之嘛, 下次試下叫waiter分開件豬扒上, 佢咪可以食其他果d, 但可能都係用同一個鐵板煮出黎, 唔理佢架啦, 食就食, 唔食叫佢返屋企煮面食.

別墅

同佢出街,成日好似湊女咁,要提示佢邊D係豬,唔食得.......提提吓,我都越黎越忟
我請你番黎嫁,仲要服待你邊D食得邊D唔食得,有無搞錯呀

別墅

香港菜式大部份都係用豬做主料,成日要就佢,真係好煩

珍珠宮

好難就晒佢地, 唯有叫她食雞肉香腸, 蛋囉.

原文章由 anchalee 於 08-10-23 13:56 發表
香港菜式大部份都係用豬做主料,成日要就佢,真係好煩

男爵府

你都好過我 la! 起碼你請佢時, 都知佢唔食豬肉先 la.

我請我個印印時, 我話明係食豬肉至請o架嘛, 因為我唔想就黎就去. 而且佢都做o左成年幾, 一路以o黎都有食豬肉, 點不知前幾日佢突然同我講, 佢話佢 d friend 同佢講, 食豬肉對隻眼唔好, 佢又話佢隻眼而家成日流眼水, 所以佢已後都唔食豬肉嘞! 咁即係點呀? 係咪玩o野呀? 我解釋比佢聽, 你對眼唔舒服就去睇醫生, 我從來都未聽過人講話食豬肉會對隻眼唔好, 而且你個 friend 又唔係醫生, 如果食豬肉真係對隻眼唔好o既, 我食o左幾廿年, 應該一早盲o左 la! 但佢都係堅持以後唔食.

佢做o左咁耐, 一路都幾好, 雖然好蠢, 但做o野都算自動波 (雖然好慢, 但都肯做, 無吞 pop), 從來無黑面駁咀, 人都幾純品o下, 雖然我唔會為o左佢唔食豬肉呢單o野而炒佢, 但我個心就好唔高興, 覺得比人坤o左, 但又要硬食, 無佢符! 而家條氣好唔順呀!

大宅

我從來未因為食豬問題就過工人,我同佢講你可以唔食,但係我唔會就你,如果真的味味都有豬你就自己煮蛋,所以唔須要為此問題煩腦.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都覺得好鬼煩, 但無辦法因為我又唔鐘意請菲傭. 我依家呢個同你個一樣, 掂過豬都唔食, 所以我同佢去食野就另外叫開d粉, 面比佢(如魚蛋, 牛丸粉, 面等), 不過我多數係同佢出去食lunch, 唔同佢食晚飯, 因為同佢去過去一次先知佢好鬼死大食, 費時佢食窮我. 係屋企我無就佢架, 我煮豬肉果日佢咪食魚, 菜囉, 我唔會特登就佢. 你都唔洗太就佢架, 唔啱食咪買個'包'比佢咬就算.

小李子, 你個工人咁攪笑講話食豬肉會對隻眼唔好, 咁香港d人咪盲鬼晒, up得就up.

[ 本文章最後由 LongRyan 於 08-10-23 15:17 編輯 ]

男爵府

原文章由 咩咩豬 於 08-10-23 14:40 發表
我從來未因為食豬問題就過工人,我同佢講你可以唔食,但係我唔會就你,如果真的味味都有豬你就自己煮蛋,所以唔須要為此問題煩腦.

我都講明唔會就佢, 叫佢唔食就自己煎蛋食, 點知發生o左以下呢件事, 話說我屋企星期一晚o既餸係: 蒸魚, 滾節瓜同埋粟米炒肉片, 我不嬲都係比印印自己夾起 d 餸先 ge, 點知大家姐佢唔食豬肉, 就"不"起o左成三份一碟粟米, 於是我出聲話佢, 我話 : 你唔食豬肉我唔會預你, 但我亦都唔會預你攞多 d 其他餸, 你攞咁多粟米, d 細路邊夠食呀! 於是佢死死氣(無黑面, 但應該唔高興)"不"返一 d 粟米出黎.

到o左星期二朝早, 佢見到我都無叫我早晨 (佢做o左年幾, 朝朝都有叫), 咁即係發我皮四 la! 我唔出聲, 到星期三朝早, 佢都係當我透明, 我真係火都黎埋, 於是我走埋佢面前, 我話: 阿 x 呀, 我記得我請你果時, 我話過一定要有禮貌, 見到人要叫人, 我地中國人係好重視呢樣野. 我覺得好怪 ga, o係我屋企, 有一個人見到我行黎行去都好似唔識我咁, 我覺得咁樣好無禮貌,.......(下刪一千字) , 我話佢時嚇到佢手上果塊抺布都慢慢 sir o左落地下呀!

就係因為咁, 我相信大家個心都會有條刺, 原本我諗住會同佢續約 ga, 但我又驚佢開始學壞, 會愈來愈多要求呀! 我而家諗緊, 我應唔應該同佢講清楚呢? 唔該大家比 d 意見呀!

男爵府

原文章由 LongRyan 於 08-10-23 15:09 發表
我都覺得好鬼煩, 但無辦法因為我又唔鐘意請菲傭. 我依家呢個同你個一樣, 掂過豬都唔食, 所以我同佢去食野就另外叫開d粉, 面比佢(如魚蛋, 牛丸粉, 面等), 不過我多數係同佢出去食lunch, 唔同佢食晚飯, 因為同佢去過去 ...

如果我知佢唔食豬肉我都請佢, 咁我唔就佢就話我唔o岩 ja, 依家係佢 "坤" 我請o左佢, 食o左年幾豬肉, 突然間話唔食, 所以我至咁 "慶" 呀嘛.

就係因為我唔就佢, 所以咪發生o左頭先講果單 "粟米事件" lor! 唉....依家覺得好煩呀! 佢一路都好好o架嘛, 真係唔想為o左咁樣而唔要佢 ga!

你對個工人都好好 la , 佢咁 q 煩, 你都同佢出去食 lunch, 我果個, 佢咪駛旨意呀!

大宅

原文章由 小李子 於 08-10-23 15:22 發表

我都講明唔會就佢, 叫佢唔食就自己煎蛋食, 點知發生o左以下呢件事, 話說我屋企星期一晚o既餸係: 蒸魚, 滾節瓜同埋粟米炒肉片, 我不嬲都係比印印自己夾起 d 餸先 ge, 點知大家姐佢唔食豬肉, 就"不"起o左成三份一碟粟 ...

就算一路都沒有問題的工人續了約都會比先前差,如果話過佢就當你透明即係帶有報復心,比我就唔會續約.

大宅

你呢件都未算,我以前嗰隻仲“激”呀!!

唔单只唔食猪,炒埋一碟嗰啲更加唔使講添啦!!至攞命係其他肉類包括雞、牛,羊等等,凡係未拜過神先劏嘅都唔食得,仲要個屠夫係回教人,佢劏嘅肉先可以食喔!!!但就可以食蛋、海鲜同海產!死未!!

佢初初來時唔係咁,就係自從放假出去群埋啲猪朋狗友之後就變成咁!!!仲有,佢話次次掂過啲猪肉之後,要洗手十次,同拜神懺悔。

原文章由 anchalee 於 08-10-23 13:40 發表
請佢之前已知佢唔食豬肉,但無諗過連同豬肉炒埋一齊嘅菜佢都唔食得....都算數,體諒佢可能有汁,所以唔食....大佬呀...出街叫什扒鐡板餐,夾開豬扒,俾佢食雞,牛,腸,佢都話唔得,因為掂到豬.....你唔好去死,駛唔駛咁執著呀 ...

別墅

唔通真係對佢地好D,就會得寸盡尺?唔可以大家張張就就嫁咩.....我唔洗佢食豬肉,佢又唔好同我咁執著(掂到都話唔食得),咁咪好囉.....唉....

水晶宮

FOR ME IS OK WOR
IT IS NOT BIG PROBLE, IF ONLY PORK, I WILL ASK HER TO MAKE EGG OR CHICKEN 腸仔
IF FACT, ALL OF THE MAID CAN NOT EAT PORK, EVEN COOK WITH OTHER 菜 OR 肉

大宅

做工人都做得甘煩嫁...點解人地打工可以大晾,我地打工甘受氣既

複式洋房

We will ask her to fire the vegetable first and she picks up some for herself. Then remainings fired again with meat for us.

So, she is no need to cook another dishes for her. We also will not ecourage her to cook food without pork.

原文章由 小李子 於 08-10-23 15:22 發表

我都講明唔會就佢, 叫佢唔食就自己煎蛋食, 點知發生o左以下呢件事, 話說我屋企星期一晚o既餸係: 蒸魚, 滾節瓜同埋粟米炒肉片, 我不嬲都係比印印自己夾起 d 餸先 ge, 點知大家姐佢唔食豬肉, 就"不"起o左成三份一碟粟 ...

大宅

回覆 #1 Mymelody2006 的文章

我果個都話唔食, 但唔小心食咗都冇咩所謂, 有次我買咗磅辣味豬肉乾, 講錯咗牛肉乾, 佢食過一塊後, 過咗三日, 成包俾佢食淨一塊. 早知唔講錯啦.

禁止訪問

別墅

原文章由 babesiu 於 08-10-23 18:30 發表
要尊重人地既宗教信仰至得咖. 唔鍾意就唔好請回教工人囉,做乜叫人去死姐?
o係bk發(舌)吓姐,唔通真係當面叫佢去死咩,佢係人黎嫁,你講仲左,我再有機會請工人的話,我一定唔會請回教人

首頁

尾頁

跳至