醫護健康

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

minmin 發表於 16-8-21 00:26
請問東華點排咖?

東華同某啲大機構,在好多年前成立老人院時同社署傾到,某啲位由佢地自主派位。
一樣都係要填form,等評估,揀區,等位。分別係條隊獨立於社署條隊。可以同時排。但要留意,佢地評估機制同社署好接近,社署唔得一般都唔使諗。

另外,最近呢十幾年已經再無機構位呢樣野。社署亦有同機構傾過取消現存的機構位。相比起近十年8年新增的供應量,機構位已經越變越小眾。

除非妳果區/想排果區,有好多間機構大院,又係舊制有機構位的,同時排當多個選擇無甚不可。要知道,好似東華咁,啲大院集中在超級山卡拉地方,除非話沙中線通車後會好方便成日探,否則果啲地方附近無娛樂,又唔方便出街都幾慘 。

公爵府

一般係3-5年.

您申請時會有人先來做評估, 看看長者的情況同照顧度, 因為有位時要看果個位的照顧度佢編比那種LEVEL 的長者.

到有位了 (可能係2-3年後), 會再做多一次評估, 因為怕之前可能行得走得, 3年後唔行得唔可以自理 (即係照顧度的LEVEL 唔同左). 呢次評估如果長者的情況同果個位的照顧度唔MATCH 可能要再排及更改照顧度的LEVEL, 如果係MATCH 就可以安排入院.

大宅

koko2000 發表於 16-8-25 17:28
一般係3-5年.

您申請時會有人先來做評估, 看看長者的情況同照顧度, 因為有位時要看果個位的照顧度佢編比那 ...

評估結果其實係會expire,唔記得係3年定4年。
之所以成日都在長者臨入住前先黎review,多數係因為RW無為意,或者本身無RW,到入small pool或者派位先發現份野expire左
當然,如果長者身體狀況無大轉變的,中間唔review都無咩問題。

子爵府

剛收到社工通知, 爸爸排到買位老人院, 土瓜灣的北X護老院, 我可以上去睇環境嗎?唔知雜費多唔多呢?

子爵府

worldpeace 發表於 16-8-26 08:24
剛收到社工通知, 爸爸排到買位老人院, 土瓜灣的北X護老院, 我可以上去睇環境嗎?唔知雜費多唔多呢? ...

直接打去老人院問,應該可以上去看的!

禁止訪問

大宅

pat614 發表於 16-5-29 00:32
我媽排左5夠3年, 排深水埗同沙田區, 上個月派左新田圍

我問過嚴重可能五、六年,不嚴重三、二年

男爵府

ATRT_HFC 發表於 16-6-2 14:51
我62排緊東區已有3-4年, 社工最近通知今年內有機派到! 註: 我62屬全照護, 所以D位係小D ...
我62終於等到政府位啦!!! 等下星期做家訪, 如順利, 可於11月入住院社, 放心晒, 唔駛再怕工人玩野!

子爵府

ATRT_HFC 發表於 16-9-30 22:31
我62終於等到政府位啦!!! 等下星期做家訪, 如順利, 可於11月入住院社, 放心晒, 唔駛再怕工人玩野!

派到邊區?

子爵府

Bear1010 發表於 16-8-17 06:05
d員工幾好,但活動就好似無,可能係阿媽d退化真係幾差

你媽媽近況如何?老人院適應到生活未?我媽媽剛派到東華上環,護士話要我帶媽媽給他看看作評估,你之前係咪咁樣?我以為是院知姑娘去我屋企探媽媽來評估呢?

大宅

boaangel 發表於 16-10-7 13:58
你媽媽近況如何?老人院適應到生活未?我媽媽剛派到東華上環,護士話要我帶媽媽給他看看作評估,你之前係 ...

太好了,你媽媽都派到。上次係院舍副主任上黎家訪,可能因為佢地就黎搬新院 舍同埋一次收一批新症,約我地果日佢之前之後都有約其他人。應該主要睇下媽媽情況有無大轉變同埋要簽文件,預備定覆診紙同埋食緊既藥名單,上次我係趁阿媽覆診時請醫生印張藥物表比我交比東華

子爵府

Bear1010 發表於 16-10-7 15:14
太好了,你媽媽都派到。上次係院舍副主任上黎家訪,可能因為佢地就黎搬新院 舍同埋一次收一批新症,約我地 ...

謝謝你!期望媽媽可以適應到這生活!大家努力

大宅

boaangel 發表於 16-10-7 16:32
謝謝你!期望媽媽可以適應到這生活!大家努力

無問題既

男爵府

boaangel 發表於 16-10-3 15:29
派到邊區?
多謝!! 東區呀, 好近MTR, 以後方便探佢!

男爵府

boaangel 發表於 16-10-7 13:58
你媽媽近況如何?老人院適應到生活未?我媽媽剛派到東華上環,護士話要我帶媽媽給他看看作評估,你之前係 ...
我地上星期剛做了最後家訪, 家訪第二天就收電話CONFIRM入院啦! 希望你都順利!

子爵府

ATRT_HFC 發表於 16-10-9 14:31
我地上星期剛做了最後家訪, 家訪第二天就收電話CONFIRM入院啦! 希望你都順利!
...

子爵府

入了small pool , 通常要等幾耐?

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆 ngwong2 的帖子

要評估先。我搵老人中心(老人家去參加活動玩果d)社工排;未到暫時返日間中心....如果有去開老人活動可問下職員
我女2001年1月8日QE出世  

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我奶奶有排等....上年排,到而家1年;而家暫時日間中心。解凍咗繼續排院舍.....官塘區冇指定,不過最近中間中心帶去參觀過院舍
我女2001年1月8日QE出世  

子爵府

worldpeace 發表於 16-10-11 22:06
入了small pool , 通常要等幾耐?

若只擇區域,大約2年半至3年半

首頁
23456...7

尾頁

跳至