基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我同老公結左婚咁已家有左都差唔多近6個月,咁我地同99住(其實只係同層唔同單位)佢係水上人同係一個超級拜神婆,佢成日都要話離上香,我本身係基督徒佢全屋企人都知,我直頭都已經好表明我立場我係唔會因為嫁左入離已去上香同拜神(因為我入門時佢要我'櫃'地主同上香,佢話嫁入我地門就要咁做)好彩我係一個基督教家庭長大,當見雙方家長時我爸爸都有講過我地都唔拜神果d野,咁我奶奶又唔係好敢迫我,而且我話比佢知我有哮喘.我應該點做好,同點講先會大家好過d地佢又唔會成日過離上香?一間幾百尺嘅屋有3個上香位,同我99話我地呢面屋有鬼喎,所以一定要日日上香如果唔係佢會搞我同bb喎!我真係唔知點做好.我次次吸到d香味我都想嘔.

[ 本文章最後由 cpui_shan 於 08-10-18 17:10 編輯 ]

大宅

你老公係咪基督徒? 其實最好係你老公出聲,免得有婆媳糾紛!

子爵府

I agree

I agree with mukyin

大宅

Yes. It's good to ask your husband to inform your 99. Besides, put it into prayers and you'll see changes.....My 99 is also very superstitious. But when I tell her I'm a Christian, she does not force me to 上香. She just lives in another block which is close to me and I don't need to place any 上香位. More, we went to my husband's home town once. My father-in-law's brother has just passed away at that time. I was even allowed not to 上香. So, just prayed and insisted not to 上香. Don't give any concession. God will protect you. Up to now, my relationship with my 99 is very good. No bad feelings !

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我老公唔係基督徒,雖然佢冇拜神,佢都唔信之但係佢話亞媽咁做都係求心安同想我地好,咪由得佢囉.佢講到咁我都唔知點好.我99試過有次好似係咩七姐誕話比度符我,我話我唔要啦,之後我老公就話我係咪都收左佢先,仲咩要一口就拒絕佢話唔要.我即時O咗咀.有時我同老公係屋企佢就會呃99話佢會上香叫佢唔駛過離啦,咁當然我老公係冇上啦.有時我地都會做D野比佢睇,佢一上我老公就會即刻關房門煩事我味到.有時我又會扮咳,得佢知我唔味得.明示同暗示我地都做過.
我99真係迷信得好緊要,我有左BB之後唔可以touch小朋友個頭,如果唔係個小朋友會病,除非個小朋友飲我口水尾咁佢就會冇事.最好笑係我預產期係近新年,我99叫我最好唔好新年出世啦,我話吓.........之後我同老公講,我老公話99覺得新年去醫院唔利是喎!真係O咀.好彩我一早講明返自己亞媽度坐月,我真係怕我對住99我會有抑鬱.
我都會為呢件事祈禱,我一路都係為老公信主祈多就係唔記得為99唔好上香去祈,多謝你地提醒我,都希望你地為我代禱啦.

[ 本文章最後由 cpui_shan 於 08-10-20 02:09 編輯 ]

大宅

Sure, I'll pray for you. My husband also does not believe in Jesus. But when he saw me so insisted, he will give way. Don't give up!

複式洋房

我的情況就係我阿媽係拜祖先同其他偶像既,但我自己一家就係基督徒(我老公都係後來才洗禮的),我已前都好介意我阿媽做呢d野,有時佢講要咩時候要點點點咁,我都吾係好想回應佢,只係成日同佢講要信耶穌先上到天堂等等,但都無用,只係會佢又吾開心,我地又吾開心,又好似好有隔膜咁,我d細路又係佢湊既,所以後來我都想通左,係因為我地對佢都無愛心,佢又點會被感動呢? 後來我都盡量成日關心佢多d,出街都成日一齊,佢話拜山都一齊去,但就講明吾裝香,佢比既野我地都照食,因為牧師教過我地求神潔淨我地d食物就得,總之同佢講明佢做既野我地一定吾會做,但搬搬抬抬都可以幫下手既,佢想打麻雀我都陪佢,都同佢講明係陪佢先打,然後又求神比我吾好贏錢先至打,我又會成日叫我d細路得閒就要同婆婆講信耶穌先會得永生,又叫佢陪我地返教會(還掂我其他兄弟姊妹都很少叫佢出街,佢地淨係識返黎食飯),跟住又可以一齊飲茶。好明顯佢都見到我地既轉變,當然我有不停同佢地祈禱啦, 依家每到星期六,佢會比錢我d細路第二日奉獻,最近佢幾個星期都有同我地一齊返教會,雖然佢仲有拜祖先個d野,我都吾知佢點諗,但我會繼續求神早日感動佢會決志信主。我想分享既係,我地要執著同埋堅守我地既信仰,但千祁吾好忽略佐佬人家既感受,亦都吾好張壓力卸比老公,佢做咪尤佢做,避得就避囉,我知好難頂,但如果自己洩底少少,可以幫耶穌搵多幾個人返黎,一定值得既,因為我d朋友無人信我老公係一個會信主既人。真係謝謝主, 藉著耶穌同埋我自己既改變,我都得佐! 不個我仲有好多個家人,所以 "不要怕,只要信"
Train up a child in the way he should go:
and when he old, he will not depart from it.

Proverbs 22:6

男爵府

環保接龍勳章

唯有多祈禱,讓神去保護你. 同時你可以因為身體理由. 希望你奶奶唔好再喺你屋企上香. .
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

首頁

尾頁

跳至