婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實真係無謂在乎個稱呼ga, 我外甥女到依家都係叫我老公xx哥哥, 因為慣咗, 改唔到口, 我同老公都無所謂, 後生d tim.

一家人都係要你氹下我, 我氹下你, 琴晚我姑仔先吃完飯成袋提子隊俾我洗, 當佢係自已細佬妹lor, 咁就唔會條氣唔順. (多d睇下佢平時ga優點)

其實你話你姑仔無家教即話緊你6299, 有時講嘢都唔好殃及池魚, 始終係長輩, 你又識要人尊重你, 但又完全唔覺自己冇尊重人!

別墅

我覺得大家都唔使同樓主講咁多~~佢係一個幾麻煩既人..成日都要人尊重佢~但係又唔見得佢識尊重人囉~~呢d係人最恐怖!!

大宅

好媽媽勳章

Agree with kary512

伯爵府

原文章由 kary512 於 08-10-21 21:38 發表
我覺得大家都唔使同樓主講咁多~~佢係一個幾麻煩既人..成日都要人尊重佢~但係又唔見得佢識尊重人囉~~呢d係人最恐怖!!

kary512,

其實我真係幾麻煩嫁, 不過, 我姑仔已經講明, 佢老豆同老媽子(即係我老爺, 奶奶) 佢都係用粗口罵佢地喎, 所以駛乜放我在眼內. 我老爺仲慘, 佢已經之前因為用粗口罵老爺, 老爺已經怕左佢無同我姑仔來往成年啦.

事後, 奶奶同我講, 佢真係教唔掂呢個女, 叫我忍下佢. 我話你地可以忍佢, 因為佢係你個女, 而我因咩事, 要就佢呢, 唔通我要接受聽佢d粗口呀. 先叫尊重佢呀.

咁都叫恐佈, 我無話可說.

伯爵府

原文章由 小肥猪 於 08-10-21 17:07 發表
其實真係無謂在乎個稱呼ga, 我外甥女到依家都係叫我老公xx哥哥, 因為慣咗, 改唔到口, 我同老公都無所謂, 後生d tim.

一家人都係要你氹下我, 我氹下你, 琴晚我姑仔先吃完飯成袋提子隊俾我洗, 當佢係自已細佬妹lor, ...

小肥豬,

你都好呀, 你外甥女叫你老公叫XX哥哥, 我只係聽過我姑仔"有事相求"個事, 咪叫阿哥阿嫂law, 無事, 叫我同老公中文全名XXX咋. 唆........

[ 本文章最後由 leopak 於 08-10-22 14:38 編輯 ]

珍珠宮

leopak,

某程度上我好明白你的感受, 上來這裏可以呻吓, 唔駛屈住, 有人認同已經好好. 唔會每一個人都讚成你的做法, 因為佢地並唔係你, 好多細節外人唔會知, 就算在現場都可以有唔同反應. 以你的事來講, 我個人就覺得並唔係你或姑仔一個人錯晒, 仲要睇埋你姑仔平時同你的關係, 有好多因素可以影響大家之後有咁大反應, 而家開心返咪得囉, 唔駛太介懷, 姑仔係平輩, 相處到就相處, 相處唔到咪算囉, 有事上來呻吓, 唔好直接同佢嘈, 至緊要你c6點睇啫.

稱呼方面, 其實叫名又好, 叫呀嫂亦無錯, 而且又係你6299叫姑仔叫, 如果唔係同佢好friend, 都係叫返呀嫂好d.

伯爵府

原文章由 KiuShaBB 於 08-10-22 14:49 發表
leopak,

某程度上我好明白你的感受, 上來這裏可以呻吓, 唔駛屈住, 有人認同已經好好. 唔會每一個人都讚成你的做法, 因為佢地並唔係你, 好多細節外人唔會知, 就算在現場都可以有唔同反應. 以你的事來講, 我個人就覺 ...

KiuShaBB,

我都係咁唸.

大宅

原文章由 leopak 於 08-10-22 14:11 發表

小肥豬,

你都好呀, 你外甥女叫你老公叫XX哥哥, 我只係聽過我姑仔"有事相求"個事, 咪叫阿哥阿嫂law, 無事, 叫我同老公中文全名XXX咋. 唆........
...

我同你一樣......

民房

唉...我家在個仲勁..
一碗湯一家幾口用湯匙就咁飲!
奶奶同姑仔.... 仲加個男朋友, 真係3個可以share 一碗湯一齊塞隻湯匙入去 ooo 睇到我想嘔
一碗湯一齊飲, 咩病都一齊
飲既時候仲發出好多聲嫁 ...食親野佢地幾個都發出好多食野聲 ..
相見好同住麻煩 ... 一係當咩都睇唔到一係走!
姑仔比 99 寵壞左! 開口就話人百痴, 話人低能 .
99成日話佢家教好嚴! 不過我唔知佢點教...

樓主我好明白 ... 針吉到我 d 肉 ..我知痛!
未見識過呢 d 姑仔, 係唔會明!

伯爵府

原文章由 KC9 於 08-10-22 15:40 發表
唉...我家在個仲勁..
一碗湯一家幾口用湯匙就咁飲!
奶奶同姑仔.... 仲加個男朋友, 真係3個可以share 一碗湯一齊塞隻湯匙入去 ooo 睇到我想嘔

一碗湯一齊飲, 咩病都一齊
飲既時候仲發出好多 ...

KC9,

其實呢, 我仲勁, 試過, 一罐汽水(奶奶, 姑仔, 加我老公)每人飲dd, 係同一罐, 對個口落罐"豬", 個隻, 你話我點頂.

佢仲share埋俾我, 我真係多謝晒啦.

我已經私底下同老公講你已經大個, 唔係2, 3歲個時兩兄妹麻, 邊有可能咁大個仲咁嫁, 我唸福建人先係咁.

我同老公講你咪駛至意BB大個, 再分埋俾佢飲呀, 唔通我阿B要飲第5手既野咩? mouth:

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

樓主:

你都三十幾歲人啦,我覺得你唔止係只我中心,仲好無腦!

你覺得你姑仔鬧你唔啱,咁你鬧佢無家敎,咪一樣=鬧人全家,當時仲要你老公同奶奶都在場,你覺得你姑仔唔專重你,咁你鬧人無家敎,又好專重你奶奶同老公咩?

換個角度睇,如果你老公去你外家食飯,同你啲細佬妹嘈,之後當住一屋人包括你父母,鬧你細佬妹無家敎,咁你一屋人係咪都會覺得好平常,無問題呀?使唔使講返句you are wellcome!呀?!

不論你姑仔講嗰句對唔住係真心定假意,佢都有講到出口,但你話人無家敎,你不但無同返你姑仔道歉,連你奶奶你都無諗過道歉,我就真係覺得真正無家敎嗰件係你先啱囉!

你話佢哋係褔建人,唔知係咪都係重男輕女啦,所以先會迫個女同你呢件極品道歉,俾我會即時鬧爆你,問你乜嘢係無家敎,點樣無家敎法?你鬧緊邊個無敎好佢呀?咁係咪我個仔同個孫都無家敎呀?

三十幾歲都無用個腦諗吓乜嘢可以講得乜嘢唔講得,我真係覺得你無藥可救!

[ 本文章最後由 honeybear0207 於 08-11-9 01:39 編輯 ]

子爵府

原文章由 kary512 於 08-10-16 23:45 發表
不過先撩者賤打死無怨~~係你無啦啦話人先~仲要話人無家教~!!

LZ, still think you are right??? I can't agree more: 先撩者賤打死無怨~~係你無啦啦話人先~仲要話人無家教~!! That's her home and you was trying to impose your rule on her in her home, especially NOT trying to talk in a nice way.

Also, saying she is 無家教 even though you knew your mother-in-law could hear... who is really 無家教 now~?!

Your mother-in-law was nice enough to stop her daughter even though her daughter was accused as 無家教. Your mother-in-law gave you lots of "face". I don't think you appreciate it though. You even try to persuade your husband to yell back to his sister and expect your mother-in-law did the same. I guess you deserve a bad mother-in-law to yell at you all the time and then you will appreciate.

子爵府

原文章由 mi1660 於 08-10-17 11:40 發表
戇居唔算粗口,如果唔係BK都唔會SHOW 到字出黎.

Thanks so much for clarifying. I never know 戇居 is classified as 粗口 but I got confused when LZ kept emphasizing the two words are 粗口.

洋房

講粗口是極沒禮貌的行為因為是鬧對方及其母親,而樓主姑仔講的粗口目標只針對樓主而講(她說on x).
但鬧人無家教就更無品,因為鬧人無家教是鬧對方,對方父母以及其子女(樓主老公)
所以姑仔要跟樓主道歉,而樓主應該向姑仔,奶奶以及老公道歉.
要人尊重你先要懂得自重.

民房

再看{俾姑仔粗口罵完, 搬了5日之後, 下文........................... }
樓主比姑仔仲過份
起碼姑仔識大體會say sorry
但個亞嫂就算以為自己無錯(係奶奶同老公面前鬧個姑仔無家教居然唔識得say sorry仲要擺亞嫂款,

民房

原文章由 honeybear0207 於 08-11-9 01:37 發表
樓主:

你都三十幾歲人啦,我覺得你唔止係只我中心,仲好無腦!

你覺得你姑仔鬧你唔啱,咁你鬧佢無家敎,咪一樣=鬧人全家,當時仲要你老公同奶奶都在場,你覺得你姑仔唔專重你,咁你鬧人無家敎,又好專重你奶奶同老公咩?

換個角度睇,如果 ...

鬧得好

大宅

如果我係樓主個姑仔,喺自己屋企飲碗湯夾件湯渣食,都無啦啦畀你鬧一獲,我都火大。就算你覺得咁樣唔衛生,都可以好聲好氣講丫,下次咁就下你,攞對新筷子出來冋囉,唔洗一開口就咁態度啩。

不過可能樓主同姑仔一早已經積怨甚深,所以兩人不能好言相向啦。

禁止訪問

大宅

請看下文。
樓主的姑仔喺事件的第二晚,已經向樓主道過歉。

原文章由 leopak 於 08-10-17 14:57 發表
原來從這件事上面, 各位意見個個都有不同, 不過.
其實我昨天晚上, 我已經開了家庭會議.

總括如下:

(1) 姑仔已經同我講了"對不起", 亦承認自己做野煩, 所以有少少野, 佢就發典. 唔係有心.
(2) 同時亦同奶奶講明, ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至