婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

有「營」勳章 好媽媽勳章

原文章由 leopak 於 08-10-17 16:51 發表

mi1660,

如果我真的是皇太后就好了, 要乜有乜.
至於你說"奶奶輕微中風.你真係好"大量",肯留多係度一陣", 你有些唔會, 我唔係大量, 扮好人, 只係之前有BB個時同奶奶講好了, BB滿月便搬走, 因為一齊住不方便我才搬, ...

講到食煙,呢個又真係一個搬走既重要原因,我一定冇野講,因為我以前都有食煙,自己都唔會係自己屋企光明正大食,有bb之後更加戎埋,係間唔中同fd 出去成班友仔食,我先會食一支半支,我亦都唔容許有人係屋企食煙.我老爺以前係廚房食,而家都會走出去後樓梯食完先返入屋.

伯爵府

原文章由 mi1660 於 08-10-17 16:30 發表
我們只要求她出街食, 不可在屋內食. 但她永遠都不做

屋內食煙的意思是在廳食煙?還是在房食?在廁所食?

在她自己房間, 但是食完後開門, 對正BB房. (煙味還在).
BB 肺部不好, 所以我驚常為此和好嘈.

這是我錯要她改變為我. 那我可以不出聲嗎?

侯爵府

好媽媽勳章

Yes, you are wrong.
You should close your BB房's door.
And ask you 99 出聲 if necessary (ask her to close her door, but allow her to smoke), not you.
It is because it is her room. She can do everything inside her room.

原文章由 leopak 於 08-10-17 17:25 發表

在她自己房間, 但是食完後開門, 對正BB房. (煙味還在).

等待驗證會員

原文章由 leopak 於 08-10-17 16:34 發表
邱吉爾,

多謝你教導. 當初, 是奶奶提議我們一齊住, 所以我才搬入, 而她亦知道我不是那麼就得人的人, 所以我同老公是商討了很久, 我才肯搬入. 要同老公家人一齊住從來都不是易事, 我會不知嗎?

後來, 奶奶知道我有了 ...

唔好話咩教導, 我担當唔起, 因為我都仲係學習當中, 大家傾吓計算啦, 了解你有你ge苦處, 亦都了解你為咗小朋友而希望得到各方配合, 家中有人食煙的確係難為咗小朋友, 我好了解, 我自己都有小朋友, 而我太99都會喺屋企食煙, 我亦為咗呢個問題而苦惱, 要迫我老公去解決, 我都認我自私, 佢住喺屋企幾十年都係咁食, 而家因為要就我d小朋友而要佢出走廊食, 你估我會聽得小嘢咩 ? 我太99當日仲衰到襯我瞓著咗搵火機辣我隻腳tim呀, 但, 我都無當面同佢嘈, 我只係搵我隻6攪惦佢啫, 所以, 你ge情況我了解

我只係想講, 你既然都已經將會搬出去, 咁你無需要再講咩話唔比你姑仔上你屋企呀, 又話要佢叫你做亞嫂呀咁囉, 咁樣會比人覺得你太霸度, 你都要諗吓, 佢可能係因為覺得因為你ge出現而令到佢失去咗被寵愛ge地位, 佢呷醋啫, 唔使同佢計較咁多囉, 既然你99咁愛錫你, 你老公咁愛你, 你當係為咗佢地, 嘗試吓同佢相處和平d啦, 當係報答你99囉

侯爵府

好媽媽勳章

You are so lucky as you have a nice 99!!!!

原文章由 leopak 於 08-10-17 17:25 發表

伯爵府

原文章由 ac321 於 08-10-17 17:32 發表
You should close your BB房's door.
And ask you 99 出聲 if necessary (ask her to close her door, but allow her to smoke), not you.
It is because it is her room. She can do everyth ...

ac321,

但我都想成日關閉BB對房門, 但係BB房無窗, 我不可以長期關上.

伯爵府

原文章由 邱吉爾 於 08-10-17 17:34 發表

唔好話咩教導, 我担當唔起, 因為我都仲係學習當中, 大家傾吓計算啦, 了解你有你ge苦處, 亦都了解你為咗小朋友而希望得到各方配合, 家中有人食煙的確係難為咗小朋友, 我好了解, 我自己都有小朋友, 而我太99都會喺 ...

邱吉爾,

嘩, 你仲慘過我, 你99真係有問題. . 講真我99佢真係幾錫我, 但係我有個唔好的媽媽呢. 真係一個好一個差. 唆..............
好在有個平台大家發洩下.

侯爵府

好媽媽勳章

The room is not good for BB!!

原文章由 leopak 於 08-10-17 17:40 發表

ac321,

但我都想成日關閉BB對房門, 但係BB房無窗, 我不可以長期關上.

大宅

對於姑仔, 我當佢係妹妹看待, 佢叫我個名 (雖然6299話唔好, 但我無所謂, 親切d).
睇唔過眼ga我一定唔出聲, 叫佢阿哥得同佢傾.大人大姐唔可以當面話ga la. 佢吃魚仲意條條都夾下, 我只係會講笑同佢講: 阿妹, 留番條全屍ga爸爸食啦 (62夜返). 佢都好乖話"哦"咁. 無謂傷和氣.

別墅

你冇錯. 但我諗如果我仔大咗娶咗咁個老婆, 我都唯有好似你奶奶咁有'教養'.
God bless your family

男爵府

yes la.....雖然你咁做係為左bb好因為bb房冇窗所以要成日開門,你出發點只係為bb好...但係對你姑仔黎講,其實你真係幾霸道, 有的咄咄逼人....其實佢都有讓步o者, 但你就一定要人就晒你....你好好彩, 有個鍚你既99同 c6,咁你姑仔呻下醋你咪當聽唔到或者講句, 唏, 到你嫁左你99同c6都係咁鍚你架啦...點解要同佢咁斤斤計較呢? 調番轉你係姑仔個位, 你又會點講呢個大嫂先? 不過點都好啦, 你都搬走咯, 咁你唔使再同佢鬥啦....不過你唔比佢探bb, 唔淮佢上你屋企, 我覺得你個人真係好絶.....

我都好唔鐘意我隻99, 但我都冇唔比佢上我屋企睇孫, 你要知道, 間屋同個bb你老公都有份架, 點可以咁對你c6? 你有冇諗過你c6既感受? 你唔可以一開始就唔歡迎佢, 佢點講都係c6個妹同bb個姑姐, 如果佢唔鍚bb, 你請佢都唔會到啦, 而且如果你姑仔大日上到你屋企都亂黎,你個時可以即刻趕佢走同埋唔比佢再上去,到時無人會話你唔岩, 但係依家你講到明.....
唉,樓主, 你自己諗下啦, 其實你都幾野蠻架.....

原文章由 ac321 於 08-10-17 17:32 發表
It is because it is her room. She can do everyth ...

子爵府

原文章由 leopak 於 08-10-16 17:11 發表
件事昨天發生的, 晚上一家人食晚飯,
之後我就飲湯. 而我姑仔跟著我之後筆湯飲, 但係她筆完湯之後, 就用自己食過的快子去夾入面湯d湯喳. 當時我好自然對她講, "你有無攪錯, 用自己食過的快子去夾湯喳, ...

我覺得妳無錯喎...錯係妳個姑仔呀!!! 咁大個人都唔識衞生...比著我都會妳似妳咁囉...好在妳99唔係幫埋佢口咋...都算係好架喇!!! 唔好唔開心啦反正都就搬啦!!!

男爵府

如果我係姑仔我一定會勁嬲囉...
on居點解係粗口?!
我o係自己屋企食飯挾湯渣有乜問題??
如果你爸爸媽媽咁做又有無問題??
點解要迫人叫你做阿嫂??
我o係自己房食煙關你何事呀??
咁大個人肯當面道歉仲唔夠呀??
乜我而家好恨抱bb咩??
講衰d果個都係我姨甥仔...
唔通你會教個仔唔尊重&永遠唔見d長輩?!

要記住你係寄人籬下,姑仔先係主場!
要人事事就你就唔該你返屋企!

我現時o既角色係 : 叔婆 , 伯娘 ,
嬸嬸 , 阿嫂 , 阿妹 , 家姐 , 姑仔 , 姨媽 ,
阿姨, 弟婦 , 人地阿媽...

漏左...我仲係人地新抱...

[ 本文章最後由 7evelyn 於 08-10-17 21:32 編輯 ]

大宅

請問樓主你姑仔平時點叫你, 是不是叫名, 你點解咁緊張一定要佢叫你啞嫂, 你d階級觀念好重, 好封建

禁止訪問

禁止訪問

大宅

樓主你係好無品,希望你有個好新抱了,如果唔係,都幾係野。
Share

大宅

樓主妳算好啦, 如果我話我姑仔, 肯定俾奶奶摌到上天花板呀。

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 kary512 於 08-10-16 23:45 發表
我就覺得你唔o岩o的喇~雖然你姑仔都係無禮貌~不過先撩者賤打死無怨~~係你無啦啦話人先~仲要話人無家教~!!我係你姑仔~我會覺得你o係度擺個大嫂款囉~就算你係佢阿嫂~你地都係平輩~~!!同埋人地一家平時都係咁既時侯~你 ...

agree

複式洋房

我覺得樓主無錯, 只係用錯方法!
唔應該兜口兜面咁話姑仔, 應該用d溫和d既方式
但佢姑仔都有d問題!

首頁
12345...6

尾頁

跳至