單親天地

跳至

首頁
34567...30

尾頁

民房

其實我的過去比你好不了多小,我是爸爸,13年前,我的前妻在公司認識了一個主任,瞞住我來往了半年,一個下午忽然回家把衣服拿走,二話不說就走了,當時我一個男人帶著2個女兒,那種苦有誰知,當時我連她為什麼離開我也攪不清,我就是本著只要我活得比你好的心意,樂觀面對,今天我還是有一個幸福的家,我太太會在2月為我帶來一位新成員,記住,只要樂觀面對,才會有更美好的一天,努力,加油

複式洋房

好同情樓主的經歷,又一次証明男人信得過豬娜會上樹! 亦希望樓主重新振作, 是時侯看清形勢。
1)看來樓主已下決心放下c6,重新生活,那麼離婚後的贍養費一定要堅持,即使你有高薪厚職,明正言順咁要佢比,需知道現在金融危機,身邊多個錢傍身。若然對方真是有困難,可以用你名義回番啲錢比佢父母,比人覺得你有情有義。
2)c6二月搬出,其實已開始擺鎮,佢一早已計算好利害,若然真係比學校啲人發現也可話比人聽你們早已分居,只欠辮離婚手續。現在已半年有多,他倆人可能在聖誕已可向人公開,不怕你向學校的人話29搞你老公。
3)唔好再搵c6,無論幾辛苦都介再搵佢,一來你會自動向佢報料,二來佢會覺得無佢唔得;你在明佢在暗,你連佢新居地址都無。

複式洋房

4)儘快搬屋,唔好再問c6啲野點搬,唔知佢要唔要嘅野,仁至義盡未搵間storehouse,入倉幾個月,叫佢自己解決。搬唔到就出小小錢搵搬運公司,服務包補好個c6。唔好再比c6覺得自己in charge of you, show him you are the one who is in charge of yourself now.間屋有邊樣要邊樣唔要由你話事,搬完就sms佢一聲,電話都費時同佢講,亦無必要講佢知你搬去邊。

人好多時都係要到失去先知道珍惜。終日在佢面前哭哭啼啼,佢唔會去想你對佢重唔重要,唯有你真係灑脫地放底,轉身走自己的路,行遠啲先看到整幅圖畫係點樣!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

原文章由 sallytamsh 於 08-11-7 00:12 發表

算啦! 無話乜野懲唔懲罰既! 不過, "只要你更好"這句很好. 謝謝!
我都希望我老爺奶奶有好日子過.(我老爺話未見過那女人.)
我唔知道c6同個女人有無好結果. 總之, 希望個c6搵番個好女仔, 好好對待自己, 好好對待老爺 ...

Hi sally,

your case was almost the same as me..but the different係我前夫係編輯,同個營業經理攪埋,但我重有兩個年幼小孩添,當初佢都唔認,重係呢到問for數我既唔好,等我覺得自己做得幾差幾差,結果我發現根本就係佢有第三者,我就係個for大爆佢既衰野,佢比人嬲爆但重維護個女人,自此,我知我太傻了。這個男人已經執迷不悔,我就決定同佢離婚!頭半年我長期處於失眠崩潰狀態,我係一間公司既,一日工作12小時,返屋企要照顧兩個細佬,你可以諗到我當時幾咁痛苦,佢一句我地感情關制就走了,留下所有難攤子我收拾,我半年唔敢見我屋企人,每晚喊到個天光,每日一餐都食唔到,返到公司就發夢或者呢埋喊,呢種生活我過左半年啦,我之後醒覺到一樣野,點解我要為呢點垃圾放棄自己,第二日,我化埋裝,著得靚一靚,抬起頭返工,重同自己講,我要活得比你好!而家我已做左單親兩年有多,小朋友好生性,好多人追,我每一日都開開心心咁同兩個細佬生活,有個男朋友,我帶埋細佬去拍拖架,唔鐘意既就唔好追我,我唔志在,哈哈,我兩個細佬先係我既至親,我每一日都做我自己鐘意既野,而家佢(my ex)見到我都唔敢多野講,我當佢透明(i let him to come to see the kids three times aday..although i don't like..but this is the good for my kids) ,你所能做既就係要堅強,你既然決定放棄佢,就想辦法要自己過新生活,時間會沖淡你既痛苦,如果你想,我pm左我既電郵你, i can try to share my experience to you, hope i can help you abit,希望幫到你渡過難關,i cando it so..you will surely can do it

男爵府

搬完屋了, 很累很累......真的累得要死......

我搬回了娘家, 因我知父母擔心我, 加上一時三刻難搵屋. 我的父母很錫我, 我亦不想他們擔心, 媽媽更不想我搬出去, 怕我一個人, 頭暈身慶時亦難以求助, 難以照顧.
我離家之前個多星期已不斷執野, 一邊執, 一邊勾起太多回憶, 一邊哭著執, 點解一個男人咁不負責任, 話走就走, 拋下個爛攤子給個老婆去處理, 自己去風流快活......

佢曾經都講過:"我自己身為行政人員, 身為主任, 都覺得很慚愧, 不及你堅強和勇敢......"

其實, 我不得不堅強下去, 難道要父母, 家人,朋友及同事擔心嗎? 當我聽到很多朋友說:"以前的sally係一個開心果, 點解依家要為咗一個賤男人而咁樣, 你知唔知道, 我地見到真係好心痛...",
"
我地做朋友的, 只要見到你開心, 無論你的決定係點, 等佢又好, 分開又好, 只要你開心的, 我地一定會支持你..."
他們亦曾為我流淚, 為我心痛......
我媽媽初時知道他一走了之後很嬲很嬲, 她亦曾哭過. 過了一段時間, 她知我仍放不低, 仍想他回來時, 她說:"如果佢真係有一天浪子回頭, 只要你開心, 佢暫時唔見我地都唔緊要. "

聽到朋友同事及家人的說話後, 我有些內疚, 因我亦傷害了他們, 令他們為我擔心及痛心.....
其實, 原來身邊有很多痛錫我的人, 我亦唔想他們擔心我.
當然, 即使現在提起c6, 我都不時會流淚 , 但個心無之前咁痛.
此外, 當知道他多些事情時, 越覺得他很自私, 沒有顧及老婆的感受, 只求自己的私慾, 所以佢出走不久, 已時常說:"你俾時間我冷靜下, 我要諗下自己以後條路點行." 朋友說得對, 他只會諗自己條路點行, 沒有為你切想, 太自私!

男爵府

原文章由 wilsommcm
08-11-9 01:12 發表
其實我的過去比你好不了多小,我是爸爸,13年前,我的前妻在公司認識了一個主任,瞞住我來往了半年,一個下午忽然回家把衣服拿走,二話不說就走了,當時我一個男人帶著2個女兒,那種苦有誰知,當時我連她為什麼離開我也攪不清 ...

聽到你的經歷, 現有一個幸福的家, 真替你高興! 希望你們的新成員更能為你們添加幸福, 好好照顧太太, 因懷孕是一件辛苦而又偉大的事情, 多關心她的感受及需要!
做個好爸爸, 好老公吧! 加油!

男爵府

原文章由 Donmax
08-11-12 16:06 發表
2)c6
二月搬出,其實已開始擺鎮,佢一早已計算好利害,若然真係比學校啲人發現也可話比人聽你們早已分居,只欠辮離婚手續。現在已半年有多,他倆人可能在聖誕已可向人公開,不怕你向學校的人話29搞你老公。

我的家人及同事都說, 他其實應一早計劃好, 係處心積累的, 只是你太天真, 太信任他. 他其實甚至一早已租好屋, 否則不會話走就走.

原來他搬到那狐狸精同一屋苑住!! 其實, 他於6月時, 趁我返工, 偷偷地回來取走學業的證書, 護照, 甚至部分衫及鞋. 我初時沒有發覺, 因家中物件(如書桌上的信件)好似沒有移動過, 我都係過了一段時間才發現, 鞋拿走了, 鞋盒仍在, 佢真絕!!! 真有計劃!!
是的, 相信他真的是有計劃的! 我知道我老公為人, 沒把握的事, 他不會搏的. 我相信他一早已與那狐狸精開始了一段時間, 亦有把握知道那狐狸精沒有他亦不得. 他可能覺得即使失去我, 仍有那狐狸精, 此外, 他亦覺得我一定會等佢.
佢猜不到玩出禍, 更真的猜不到現在有如此結局------我提出離婚!

大宅

sally:

我老公話個c6到依家都唔簽名離婚,好有可能係同個女人廣數, 因為個女人想佢同你離婚, 而你個c6咁睇重錢, 可能佢地廣緊數睇下bin個出錢比"善"養費喎?!

男爵府

原文章由 Casttle
08-11-12 19:36 發表
sally:

我老公話個c6到依家都唔簽名離婚,好有可能係同個女人廣數, 因為個女人想佢同你離婚, 而你個c6咁睇重錢, 可能佢地廣緊數睇下bin個出錢比""養費喎?!...

我諗應該唔會啩?! 我老公應該唔會cheap到要個女人俾錢的......始終係贍養費.
如果個女人肯俾錢, 最主要的原因是可能佢怕我上去學校啩! 怕人知佢係狐狸精, 寧願我老公快d離婚. 可能佢覺得"用錢解決得到的問題, 就不是問題"!
離婚對那狐狸精有很多好處:
1.
佢可以同我老公一齊;
2.
可能佢會有藉口話俾人地知佢地名正言順, 大條道理(你們已離婚)(當然是自欺欺人!!);
3.
佢可以同我老公早d結婚.....

我老公同律師助手講今日會上律師樓, 不過個律師助手未覆我究竟佢有沒有上去簽紙. 或者我明天致電律師樓問下佢有否上去!

男爵府

原文章由 moon_moon
08-11-12 18:00 發表

Hi sally,

your case was almost the same as me..but the different
係我前夫係編輯,同個營業經理攪埋,但我重有兩個年幼小孩添,當初佢都唔認,重係呢到問for數我既唔好,等我覺得自己做得幾差幾差,結果我發現根本就係佢有 ...

moon,
多謝你的分享!
聽到你及之前bk朋友的經歷, 都替你們開心!

其實我真係覺得單親媽咪/單親爹地都好叻, 因要面對離婚的痛苦之外, 還要照顧小朋友, 無堅毅的鬥志的話, 真係很難面對! 或者有時小朋友會帶給大家很大的動力, 又或者令大家吃力, 不過, 我希望大家可以熬得過!

我個情況可能比起大家的情況, 只係雞毛蒜皮, 不過在我的一生中, 是很重大的事情.
bk, 可以與大家一起分享, 真的很高興, 因大家有類似經歷, 互有共鳴, 有安慰, 有支持.

我知道自己有時都在"自欺欺人", 因我有時仍會對他存有一絲希望, 例如, 他知道我要在11月搬走時, 叫我"唔駛咁急搬, 慢慢都唔遲, 過埋11月先至算. 又話會交租"
此外, 我上兩個星期仍問他:"你是否真的想離婚? "他不回答. 上星期也問他, 他亦不回答. 最近一次問他時, 他掛線.
可能我見他不回答, 心中仍會諗:究竟佢是否真的想離婚? (因可能他之前話"無諗過放棄你", ""無諗過離婚", "唔想離婚", "可唔可以唔講呢個問題", 之後只說"或者我地分居兩年先"我話分居有乜意思?.......) 由於佢無真正認真講過"離婚", 所以我時常給自己一絲希望!
但朋友說得對, "你為何時常給他牽住走?" 你不應該問他是否想離婚, 而是你應問自己是否想離婚? (坦白說, 唔想! 我知我的朋友看後實罵我. 但真的唔想, 始終是婚姻, 不是拍拖! 為何那麼兒戲? 難道結婚時的甜蜜及一切的承諾, 可以一下子消失? 可能我在此方面好傳統, 覺得夫妻應該多包容, 多體諒! 不過, 我真係包容唔到老公有另一個女人......)

或者明天會有答案, 知道他上去簽紙未, 因律師之前都說他好似在拖緊, 很難約, 應承回覆, 但又不覆, 兩次contact都係咁. 所以明天問過律師, 便知他有否上律師樓.

唔知道明天個答案會否令自己唔開心~~~
其實都預咗佢應該會上去簽紙, 因他可能覺得他某些同事已知此事, 迫於無奈都要簽紙, 加上那狐狸精亦迫佢向她交代, 要我老公同我離婚.
其實, 即使我老公同那女人有 X關係 又如何? 我老公駛乜向她交代, 要交代都只需要向我交代!!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

hi Sally,

My comments to you is don't think about yr ex or his girlfriend, it will just make you more unhappy, try to do something you want to do before, like me..i read lot of books and talk to different people to get sharing how they face the hard time..then do exercise in order to kill more time and make myself not to think too much.. i think its not meaningful to think about how's the relationship..what happened with him and his girlfriend. nothing will be good for you....if he want to come back..he will and he will know what he should do..if not..let him go..how to restart your new life if the most important...much more important than thinking about this rubbish..i have been with my husband for 20 yrs already but i can still get a new life..not easy..but we can do that..cheer up....one of the reason i decided to divorce is because..i know i will never to able the painful he gave me and never be able to forget what he did with his girlfriend so i will never be able to forgive him..so why i need to bear this wound in my heart...better to find a way to release it..that is..tomorrow will be a brighter day..trust me..

子爵府

原文章由 sallytamsh 於 08-11-12 20:32 發表

moon,
多謝你的分享!
聽到你及之前bk朋友的經歷, 都替你們開心!

其實我真係覺得單親媽咪/單親爹地都好叻, 因要面對離婚的痛苦之外, 還要照顧小朋友, 無堅毅的鬥志的話, 真係很難面對! 或者有時小朋友會 ...

我曾經睇過有篇文章,由亞視新聞主播寫關於離婚,佢話作決定時一定要問清楚自己是否真的準備好,否則,不要一時意氣,我好同意佢講法,你必須問清楚自己是否真的可以放手,決定左簽字的話,過去既就讓他過去,無謂再想,要想既就想以後點過好你既每一日。我記得當我決定離婚前,我曾經同佢講,如果佢決定離開呢個家,呢個家就會有一個缺口,而呢個缺口會永遠都補唔番。結果,佢決定離開,我當然好痛心,但又可以做到點咩野呢,我亦有想過自殺,那我兩個寶貝點算呢?幸好我係一個堅強同樂觀既人,我無理由為呢種咁既人放棄自己咁寶貴既生命同至親,於是決定重新做人。我重記得律師對我冷靜咁處理我地兩個人既資產同仔女扶養權時都讚我夠冷靜,唔會只懂得喊苦喊忽,我話佢聽,我已經喊左大半年啦,眼淚已流乾,重有兩個細佬等我照顧,唔可以再咁落去啦,所以就決定了結呢件事。幸好我係一位管理層人員,有份穩定收入既工作,又有位可靠既工人幫我照顧兩個仔女,我可以專心工作,而家可以話有點苦盡甘來啦。但回想那般日子,確實難捱。我相信你比我後生,比我更容易用呢一種睇法去睇你既人生,唔須要再執著佢錯點咩,你錯點咩,發生左既就係發生左,問清楚自己想點,你既生活,生命應由你自己去拳握,決定,互勉之。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 sallytamsh 於 08-11-12 20:03 發表

我諗應該唔會啩?! 我老公應該唔會cheap到要個女人俾錢的......始終係贍養費.
如果個女人肯俾錢, 最主要的原因是可能佢怕我上去學校啩! 怕人知佢係狐狸精, 寧願我老公快d離婚. 可能佢覺得"用錢解決得到的問題, 就不 ...

我諗好睇過男人過唔過到自己~~我阿哥個時有女人,個女人都叫佢離婚,我阿嫂已經開左價,個價我阿哥一定比唔到,點知隻狐狸精話幫我阿哥俾,仲租埋屋俾我阿哥~~我阿哥因為過唔到自己,最後冇離婚,轉為tum返我阿嫂~~個隻狐狸精真係講過,用錢解決到既問題,就唔係問題黎架~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

男爵府

今日搵了律師, 他昨日簽紙了......
聽到後, 個心始終沉甸甸的......
或者可能對大家都是一個解脫, 但個心有 d "up up ".....

男爵府

原文章由 moon_moon
08-11-13 11:41 發表
我曾經睇過有篇文章,由亞視新聞主播寫關於離婚,佢話作決定時一定要問清楚自己是否真的準備好,否則,不要一時意氣,我好同意佢講法,你必須問清楚自己是否真的可以放手,決定左簽字的話,過去既就讓他過去,無謂再想,要想既就想以後 ...

提出離婚時, 是自己一時意氣, 亦是老爺叫我向他提出, 因他真看不過眼自己個仔咁樣對個新抱, 叫我迫佢去做.....
其實, 他所做的事真的很自私, 上面的文章只是一部分而已, 有的亦不便說. 他只為自己的利益, 只為自己以後的路, 不斷拖拖拉拉, 或者學老爺話齋:"佢可能當你們都是生果, 一時鍾意揀下蘋果食, 一時揀下橙食, 不知幾過癮!" ......
我知道那狐狸精迫他離婚, 他亦可能不想離婚, 更沒想到我會提出離婚, 更更更意料不到我會問他取贍養費......
我知道, 當我問他取贍養費時, 他可能很嬲我.
不過, 初時我諗過: d贍養費做老爺奶奶的養老基金, 因我怕他輸了很多錢, 到時老爺奶奶就慘了......但算吧了, 那女人有錢, 賺錢買花戴, 或者可補足老公的財產啩?!

民房

hi sally,事情終須要解決,放下離愁別緒,去想想自己的路怎麼走,我自信我一定是個好丈夫,好爸爸,祝好運.thx!

男爵府

原文章由 wilsommcm 於 08-11-13 22:46 發表
hi sally,事情終須要解決,放下離愁別緒,去想想自己的路怎麼走,我自信我一定是個好丈夫,好爸爸,祝好運.thx!

很高興你這麼有自信, 亦替你的太太及子女高興. try your best~~~ do your best~~~
我的朋友希望我可以"重生", 我希望我自己可做得到!

大宅

原文章由 sallytamsh 於 08-11-13 21:39 發表
或者可能對大家都是一個解脫, 但個心有 d "up up 地".....

佢真係簽咗ar, 咁有冇話d錢點攞ar, 你睇開d la, 唔好唔開心ar, 你記住你仲有好多朋友係你身bin支持你架,
記住睇開d ar, 明天會更好!!

大宅

佢成日口口聲聲話唔想離婚, 但係又去咗簽名, 好假喎, 可能佢之前唔想離婚真係唔想比錢, 拖夠兩年, 自動離婚, 好狗ar, 真衰人黎架, 返轉頭都唔好要ar, even佢成身性病都唔好可憐佢ar........

子爵府

原文章由 sallytamsh 於 08-11-13 21:39 發表
或者可能對大家都是一個解脫, 但個心有 d "up up 地".....

既已成事實就接受吧。想想自己既將來好過想個同你無關既人,牛唔飲水點咁得牛頭低. 佢同個女人一樣都係一個字形容...賤!放開點吧,多點同人傾下,好有幫助,take care..

首頁
34567...30

尾頁

跳至