嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

洋房

本人於 9月19日於東西購入明治大仔一箱, 9折後為 $138.6 一罐. 當日問老闆娘, 她表示不能多購一箱, 本人亦明白, 但表示有兩個小朋友都需要, 她說 twins 都係咁, 叫我不用擔心, 飲完自有貨. 我當然即時問下一批會否加價, 她表示不會. 我放心離開.

大約兩個星期後, 9月27日, 有朋友去買, 已表示變相加價為沒有9折, 以原價 $154 一罐售出.

今天再問, 竟然加價至 $18x, 有9折, 但9折後亦要 $165 一罐. 我在電話理論了一會, 但亦無法. 只可以轉其他奶粉或其他公司買.

$138.6 ---> $154 (+11%) --->$165 (+19%)

老闆娘因為 Yen 升左同明治加左 wor, 信不信由你?!

禁止訪問

禁止訪問

畀面勳章

大宅

birth都加咗,喺網睇,一罐細仔好似25x..

別墅

yen真係升左既..

大宅

有無人係呢度訂過.
http://baby.shopping.####.hk/

大宅

Everywhere is out of stock or unreasonably expensive (>$200 per can for 0-9mth). Anybody know where I can buy Meiji milk powder?

大宅

原文章由 luplup 於 08-10-22 23:54 發表
Everywhere is out of stock or unreasonably expensive (>$200 per can for 0-9mth). Anybody know where I can buy Meiji milk powder?

前日我在大埔吉之島見到有,不過是明治大仔,同埋好貴~ $199

買唔落手~~

大宅

原文章由 Lanzi 於 08-10-13 18:44 發表
本人於 9月19日於東西購入明治大仔一箱, 9折後為 $138.6 一罐. 當日問老闆娘, 她表示不能多購一箱, 本人亦明白, 但表示有兩個小朋友都需要, 她說 twins 都係咁, 叫我不用擔心, 飲完自有貨. 我當然即時問下一批會否加 ...

睇過吉之島的價錢,我諗你條氣應該順好多了,因為吉之島仲貴~~

複式洋房

我只係一個 c 奶, 唔明佢洸唔洸+得甘快呀, 又唔係出產商+
反而re-on 一向都貴小小, 佢都無+
Jolin

複式洋房

無良日本奶粉經銷商人 birth hk

無良日本奶粉經銷商人 birth hk

唔知大家有無係網上訂日本奶粉, 我的小朋友就由細食到以家

受大陸奶粉影響, 日本奶粉在香港的貨源告緊張
日本奶粉唔興+價, 反而佢會減少個容量, 變相=加價. 唔緊要, 通貨就每個國家都有, 明白

反而位於牛頭角無良日本奶粉經銷商人 birth hk 之前響曬話日本轉包裝, 不過佢地會同香港d 顧客共度難關
但係無幾耐birth hk 就係"集體訂購" + 完又 +, (集體訂購)往往是要等超過1個月先有貨

未有毒奶粉的時候, 是 $1300 @8;
10月13日是 $1534 @8;
10月23日是 $1565 @8

以家個市, 又毒奶粉個個做父母都煩, 一d "懶"sell 溫情的網頁, 就利用貨源做佢理由+價. yen 平又唔見你將d奶粉降價

我只係一個 c 奶, 唔明佢洸唔洸+得甘快呀, 又唔係出產商+
Jolin

複式洋房

唔知大家有無係網上訂日本奶粉, 我的小朋友就由細食到以家

受大陸奶粉影響, 日本奶粉在香港的貨源告緊張
日本奶粉唔興+價, 反而佢會減少個容量, 變相=加價. 唔緊要, 通貨就每個國家都有, 明白

反而位於牛頭角無良日本奶粉經銷商人 birth hk 之前響曬話日本轉包裝, 不過佢地會同香港d 顧客共度難關
但係無幾耐birth hk 就係"集體訂購" + 完又 +, (集體訂購)往往是要等超過1個月先有貨

未有毒奶粉的時候, 是 $1300 @8;
10月13日是 $1534 @8;
10月23日是 $1565 @8

以家個市, 又毒奶粉個個做父母都煩, 一d "懶"sell 溫情的網頁, 就利用貨源做佢理由+價. yen 平又唔見你將d奶粉降價

Jolin

大宅

Agree, birth.hk is really bad. Re-on is more reasonable.

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

而家賣得最平o既應該係re-on

不過每張單最多只可以買兩罐........

大宅

明治奶粉價格上升

我九月中時在BIRTH集體訂購訂了一箱明治大仔奶粉,價錢是1064左右(每罐約130元),但要一個月後自取。之後我在九月尾帶小王子去日本北海道旅行,途中到西松屋買衫(數件短袖T-SHIRT的價錢只是99日元,即7.3港元,好抵)俾小王子,無意中俾我見到兩罐明治大仔奶粉加送一盒明治兩包裝錫紙食品只是2980日元,以當時兌換價7.3(今時已升到8),即每罐只是105港元,我見平過香港買,所以冒住行李超重的危險也買了四罐(那間店只有四罐在層架)。回港後再上BIRTH的網頁見集體訂購一箱明治大仔奶粉已加了超過100元,而且話額滿不能落單,而非訂購的每罐零售價超過170元。我當時覺得我山長水遠由日本搬奶粉回港也是值得的,一來小王子要飲,當然越平越好,二來香港賣日本奶粉的商戶實在加價加得太多了,特別是明治奶粉。

大宅

我阿b都係食明治架~~
我上過好多間online shop 都話無貨~~
而家都唔知點好!!!!
我上一次訂貨時都係大約$146一罐!
雖然係無貨但係我睇個價都已經貴咗成$30蚊一罐!

而家已經唔係錢唔錢的問題,已經係有無得食的問題~~
唉~~~~~~~~~

[ 本文章最後由 tissue0522 於 08-11-3 12:19 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至