論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人返印尼發生交通意外

我工人18/7返印尼幾日後agent打電話俾我話佢發生交通意外要遲一個星期先返。早幾日又話定咗4/8返o黎,但突然收到份express係個工人寄俾我,入面有張X光片+封應該係醫生紙(印尼文)寫20/7-20/8。我唔知佢想點,又唔知自己應該做D乜 :-|

1) 印尼o既醫療費我要負責嗎?
2) 回來後若要follow up,保險包唔包?
3) 若那份真的是醫生紙而佢又唔返o黎,我是否依然要出糧俾佢?
4) 我還有甚麼應要做的?

請名位指教!

民房

Re: 工人返印尼發生交通意外

i think is your maid telling lie

複式洋房

但張X-Ray真係見到手碗位段咗喎(若然張片真係佢o既)
foremind 該用戶已被刪除

複式洋房

foremind,
No. She sent the X-Ray to me on last Friday by express courier.

民房

若然只是手腕有事,那她可以打電話給你,或者回香港醫,有保險嘛,不用留在印尼,應該她是說大話,你可以叫她打電話給你,你叫她回來,看她有什麽反應.如果是小事,她却不肯回來,可以跟入境處/勞工處說,可不可以以違約炒她.當然你可以要求她給你一個詳細的受傷報告(英文)

大宅

foremind
睇返妳之前post出黎既留言,妳成日就話人唔0岩.跟本就唔係在此討論或分享.亦冇真正提出個任個contribution.成日入黎搵"交"鬧.真係唔知妳上黎BK係乜心態?
如果妳見到這個"論盡家傭"topic咁唔高興,我奉勸閣下唔好入黎咯.

大宅

VicVic,

同意mamamea的講法,因為只得一張X光片,都唔知隻手係唔係你個工人,而且醫生紙都可以買的,所以一定要你工人回港驗傷.

別墅

VicVic,

如果工人放假返回祖家有任何受傷,僱主是不用負責的。我想妳要contact妳的agent.

複式洋房

As told by the Labour department, according to the employment contract clause 9(a), you are not responsible for providing the medical treatment while she is in abroad. So, I think you no need to pay any for her.
:-P :-P :-P :-P :-P

複式洋房

Thank you very much for all of your information.
其實個工人23/7晚打過電話俾我同我交代話要遲一星期返,及後agent同我confirm4/8返。但昨晚個工人又打俾我話想再遲D又俾唔到確實日期,所以我無應誠佢話要同agent商糧。
我老公聽到後鬼殺咁嘈,又話驚我俾人詭,奶奶又話叫佢唔好返,就算返到o黎都做唔到o野,要個工人自動遲職(奶奶以為工人返o左去印尼就唔洗補錢)。總之為咗 li 單o野抄大鑊啦 :-(

大宅

foremind
妳發表既文章唔需要我滿唔滿意.我又唔係板主,又唔係主持人.
每個人都有發言權,但係人地講完之後,妳就追住人地黎"咬".我就覺得有問題.好似我而家"咬"住妳唔放.唔知妳有乜感受?
咁妳上BK會唔會開心?

大宅

妳教小朋友的方法是對的!但記得先提醒...be friendly
如果別的小朋友說:我想、我估計是如何如何...
你的小朋友回答:你有千里眼啊?你又知道什麼啊?....
這樣是否容易扼殺了一個敢於發言或善意的心呢?我們或許應該用鼓勵方式替代質問

foremind 寫道:

我是這樣教小朋友的:

對別人的說話有疑問, 可以問.

自己有不同的看法, 可以講.

期實, 我大部份 (倆三個例外) 的 postings 都沒有上款 (i.e. 收件人), 是盡量 try to 對事不對人.

> 好似我而家"咬"住妳唔放.唔知妳有乜感受?

奇怪o羅...

侯爵府

講得好!

鷹女黃 寫道:
妳教小朋友的方法是對的!但記得先提醒...be friendly
如果別的小朋友說:我想、我估計是如何如何...
你的小朋友回答:你有千里眼啊?你又知道什麼啊?....
這樣是否容易扼殺了一個敢於發言或善意的心呢?我們或許應該用鼓勵方式替代質問

[quote]
foremind 寫道:

我是這樣教小朋友的:

對別人的說話有疑問, 可以問.

自己有不同的看法, 可以講.

期實, 我大部份 (倆三個例外) 的 postings 都沒有上款 (i.e. 收件人), 是盡量 try to 對事不對人.

> 好似我而家"咬"住妳唔放.唔知妳有乜感受?

奇怪o羅...
[/quote]

大宅

各位姊妹,

我建議唔好再采啲無謂人,因為如果我哋係咁采佢,佢就會越過引,因為佢跟本就係想激怒我哋,我哋應該當佢透明,佢講咩嘢都唔回應就得喇,一於當佢唔存在就可以了,千其唔好上當呀.

大宅

ballpen
I agree with you.

大宅

好多時bk都會出現呢d人,
最好真係佢講咩嘢都唔駛理佢,
一於當佢唔存在,
無謂"side"氣啦!!

ballpen 寫道:
各位姊妹,

我建議唔好再采啲無謂人,因為如果我哋係咁采佢,佢就會越過引,因為佢跟本就係想激怒我哋,我哋應該當佢透明,佢講咩嘢都唔回應就得喇,一於當佢唔存在就可以了,千其唔好上當呀.

首頁

尾頁

跳至