在職全職

跳至

首頁

尾頁

民房

天水围区有没有凑小一放学的保姆

急找一位保姆,帶我個仔由天耀落了校車後到天耀青年中心或回家(洪水橋),及學校放假時照顧他,平均每天一到兩小時, 有時我要OT就三到四小時(很少), 一星期五天,請報要求價錢.謝謝.
或email: [email protected]

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 天水围区有没有凑小一放学的保姆

mamamea,
妳d時間咁“了 lang”,我諗好難搵到人幫妳手,妳係咪天耀住架?小一應該唔難應付,不如妳試安排佢係新北江裡面一d補習社,佢地有托管服務架,我大仔已經經歷過6個寒暑啦,而家輪到細仔,冇計架啦,父母要工作o既孩子就係咁 :cry:

民房

唉,你都不知我幾凄凉,以前請過菲嫞,做不够十個月就走.跟住請個印嫞,系我到做左不到一個月比我發覺她偷野,報警拉左,依家呢個菲嫞做了三年又玩野啦.雖然我對她無甚要求,她最近很明顯要博抄,日日打電話到我公司叫我補錢抄了她.我對這些女嫞已失去信心,不想再煩了.但我個仔到九月才得個五歲九個月大,校車又不到我家(洪水橋),但會到天耀美心附近,所以幫他試試天耀四樓的青協課餘托管,但校車只放下我的仔仔到商場門口,青協又不提供接送服務,他那麽小,你覺得給他自己一個人去行不行?還有學校假期你怎麽辦?我們沒有那麽多假期啊.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

mamamea,
哦,原來如此!確實幾凄凉 :cry: 妳仔仔到九月才得個五歲九個月大又真係放心唔落
但我好奇:
1. 九月仔仔讀小一如果冇人睇,就算搭校車回家(洪水橋)都冇人睇喎?
2. 青協課餘托管-已經傾好o左?若未傾好,妳會點安排?
3. 妳仔仔會讀邊間小學?因為:家(洪水橋)→課餘托管(天耀)中途要坐校車?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

mamamea,
試o下去呢到問o下有冇人幫到妳? CLICK

子爵府

mamamea,

pls check pm

民房

包包&魔怪媽咪,
很謝謝你的回復.查實我仔仔會讀元朗徐澤林,學校校車不到洪水橋,但會到天耀,我在元朗找不到開到七點的課餘託管,只有到天水圍天耀的青協,他們星期二到四會開到七點,但星期一就開到五點四十五分,哎,爲什麽這些機構不能於人方便?試問雙職家長有多少個可以五點四十五分回到家裏?加上我在中環工作,那就難上加難.請工人太煩了,常受她們制’爪’,很受氣.現在惟有嘗試跟老闆說說,可不可以星期一早一點走,也想過請一個人在我兒子放學以後照顧他兩三小時,那我索性可以不把他放在青協,叫保姆到我家或帶他到我家樓下的公園玩,等我回家.
青協那邊應該沒問題,我的兒子九月放學後就可以直接上去,問題是,我怕他還小,一個人自己上去我不太放心,很心煩,請各位比比意見!我們家裏也沒有老人家或兄弟姐妹可以幫忙.

子爵府

點解青協星期一開到五點四十五分咁奇怪既, 我地做開補習社既一般都係收7時, 因為d家長5:30/6:00收工, 最早都要6點多先番到啦. 其實好多補習社都會開到7時的, 兼且仲可以安排埋接送. 如果唔係交左錢, 可以問下其他中心.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

mamamea,
同意Miss Ling 講法,妳不如改變策略,在新北江商場地下一些補習社(一般收7時),再安排仔仔校車於樂湖(即新北江商場)落車。這樣可以不假手於人,況且補習社時間穩定,若找保姆湊,有機會帶佢周圍「游」,搵到好冇所謂,搵到唔好,幫唔到功課不特止,仲有可能學壞添呀!以上為個人意見。

民房

Miss Ling,
首先謝謝回復.
係?這真是一個喜訊.那請問你知不知天耀附近有沒有好的補習社?最好是近西鐵/輕鐵站一點的,因爲我放工回來會坐西鐵轉輕鐵回到洪水橋. 如果元朗有這樣的補習社就更好.因爲仔仔在元朗返學.還有,請問知不知這些補習社收費如何?平時學校假期開不開呢?有沒有人有經驗這樣安排而不請工人的媽媽,可以分享一下?

民房

包包&魔怪媽咪:
真的好感謝你的意見,我因此事煩了很久,現在總算有點眉目,這幾天會找機會去新北江看看,但仍要解决學校放假的問題.請問暑假時你怎樣安排仔仔呢?他們有沒有特別的活動安排?你的兒子喜歡到補習社嗎?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

mamamea,
妳的境況我都經歷過,所以我毫不遲疑努力地回應,希望盡些少綿力而已。
1. 我細仔的補習社是放紅色假期,幸好我亦放紅假 :lol:
2. 暑假時補習社會安排一些活動給他們,大致係:上午會做補充、假期作業及溫書、預習定新一年度科目等等。下午會有茶點時間。星期一畫畫,星期二做紙黏土,上星期三阿仔剛剛學整芒果布甸呢 ,昨天忘記問佢,今天寫毛筆字,明天打乒乓球(上星期五打羽毛球)
3. 佢都唔係好喜歡到補習社,因要做功課。但佢好喜歡補習社同學仔&同學女陪佢玩大富翁、UNO、波子棋...

民房

hello, mamamea
元朗都有好幾間補習社時間都好長,
有一間是sageworld晚上最遲是收8:00-8:30
我比個網址你入去看看,如合適打個電話查詢下都無妨.
希望你有用啦.
http://www. sageworld.com.hk

民房

包包&魔怪媽咪,
謝謝,其實你的‘绵力’真的幫到我很多.除了實質上的幫忙,心理上也安定不少,知道也有媽媽跟我一樣想法,把仔仔放到補習社是可行的.
聽你這樣說,那間補習社都不錯,有那麽多活動給他們.小孩子很難期望他們會愛做功課的.
純粹八卦,你的仔仔讀那一間小學?

民房

Dear Fongcheuk,

謝謝你.會入去看看

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

mamamea,
客氣客氣
我細仔讀樂善堂梁銶琚學校

子爵府

mamamea,

我做的補習社位於天耀附近, 小一兩小時收費$630.
學校假期會照開, 只放紅假.
如有空可來參觀, 我已pm電話給你.
希望幫到你啦!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我路過咋!有冇問天盛商場間補習社(日本城旁)
我女2001年1月8日QE出世  

民房

去過新北江個間補習社,好像細左D....

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

mamamea 寫道:
去過新北江個間補習社,好像細左D....

mamamea,

冇辦法啦!其實佢地以前位於樂湖居租一個單位的,但後來有住客投訴,可能d小朋友太嘈關係,所以被迫於商場內經營。
係呢,我昨天收工經過天耀時,想起有個朋友或者可以幫到妳,如不介意留PM給我

首頁

尾頁

跳至