興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有架 Canon 350D 加 kit lens, 現想買支定焦鏡同長鏡, total budget 三四千. 定焦鏡就有留意過 50mm/1.4 同 50mm/1.8. 長鏡就冇 idea. 邊位有 advice? 企企理理, 二手都可以考慮.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

想影啲乜??? 3-4K 係長鏡既budget 定兩支加埋??

原文章由 melmo 於 08-10-2 12:06 發表
我有架 Canon 350D 加 kit lens, 現想買支定焦鏡同長鏡, total budget 三四千. 定焦鏡就有留意過 50mm/1.4 同 50mm/1.8. 長鏡就冇 idea. 邊位有 advice? 企企理理, 二手都可以考慮. ...

大宅

影細路囉!
兩支加埋3-4K. 吾想洗太多, 要養化骨龍!

原文章由 clpapa 於 08-10-2 12:14 發表
想影啲乜??? 3-4K 係長鏡既budget 定兩支加埋??

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

3-4K 就唔好諗50MM F1.4 淨係呢支都2-3K, 買50MM F1.8 LA, $700左右, 長鏡可以買55-250MM IS,呢支撐1,700 左右.

原文章由 melmo 於 08-10-2 12:29 發表
影細路囉!
兩支加埋3-4K. 吾想洗太多, 要養化骨龍!

大宅

Thank you, 可以諗諗, 仲可加支燈 tim wow!

原文章由 clpapa 於 08-10-2 13:05 發表
3-4K 就唔好諗50MM F1.4 淨係呢支都2-3K, 買50MM F1.8 LA, $700左右, 長鏡可以買55-250MM IS,呢支撐1,700 左右.

男爵府

牛年勳章

原文章由 clpapa 於 08-10-2 13:05 發表

我都買咗呢兩支呀...
之前喺百老匯買嘅, 不過55-250MM IS仲未有貨...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 melmo 於 2/10/2008 12:06 發表
我有架 Canon 350D 加 kit lens, 現想買支定焦鏡同長鏡, total budget 三四千. 定焦鏡就有留意過 50mm/1.4 同 50mm/1.8. 長鏡就冇 idea. 邊位有 advice? 企企理理, 二手都可以考慮. ...

可以考慮 35/2.0 同 55-250 IS, 差不多4千

複式洋房

50mm F/1.8啦-平平地...同bb影夠架啦,又唔使成日用燈
http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=view3&mid=258462&page=7&folderid=2146559&fid=55405433&mfid=106505&z=F

長鏡我都搵緊...仲未有心水...
EF 24-105mm f/4.0 L IS USM
EF 70-200mm f/4.0 L IS USM 如何?

見到$1650有交易
EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS

禁止訪問

複式洋房

原文章由 sarawong 於 08-10-3 21:24 發表

留d機會俾自己將來upgrade部body, 唔好買EF-S

其實都唔係好知EF-S同FF既分別...

即係如果將來上FF機就唔好買EF-S既鏡?
只有EF既鏡將來FF機先用得番?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 my0220 於 08-10-3 22:35 發表

其實都唔係好知EF-S同FF既分別...

即係如果將來上FF機就唔好買EF-S既鏡?
只有EF既鏡將來FF機先用得番?

上 FF 機 ?
FF D 價錢都末普及
有排等WOW
平價的 EF-S 鏡頭都可以入的
Canon 唔會咁早放棄 1.6x crop 機種

(如果買支貴的, 只要用儘佢去影多d 靚相, 真係到 FF 普及, 放支 EF-S 都唔值 $ 時, D 靚相都補償返LA )

複式洋房

原文章由 chloepapa 於 08-10-4 00:18 發表

上 FF 機 ?
FF D 價錢都末普及
有排等WOW

(如果買支貴的, 只要用儘佢去影多d 靚相, 真係到 FF 普及, 放支 EF-S 都唔值 $ 時, D 靚相都補償返LA :w ...

不過自己都係影多d...學多d...先買d靚機靚鏡...
係呢...chloepapa請問...
有咩長鏡建議呢?
黎緊十二月朋友結婚...想借d意買支長鏡
本身已經有400d kit 17-55 同埋 50 f/1.8

EF 24-70mm f/2.8 L USM

70-200mm f/4.0 L IS USM 如何?

複式洋房

原文章由 chloepapa 於 08-10-4 00:18 發表

上 FF 機 ?
FF D 價錢都末普及
有排等WOW

(如果買支貴的, 只要用儘佢去影多d 靚相, 真係到 FF 普及, 放支 EF-S 都唔值 $ 時, D 靚相都補償返LA :w ...

我都係影多d...學多d...先

係呢...chloepapa...請問長鏡你有咩建議俾我呢?
黎緊十二月有朋友結婚...做兄弟...影相我又唔係主打既,叫幫補下咁...想借d意買支鏡...
我己有400d kit lens 17-85mm IS USM 同埋50mm f/1.8

又好似好多焦距重覆
定係狠d...買支小小白
EF 70-200mm f/4.0 L IS USM ??

版主

原文章由 my0220 於 08-10-4 00:28 發表

不過自己都係影多d...學多d...先買d靚機靚鏡...
係呢...chloepapa請問...
有咩長鏡建議呢?
黎緊十二月朋友結婚...想借d意買支長鏡
本身已經有400d kit 17-55 同埋 50 f/1.8

EF 24-105mm f ...

真係影wedding, 拎一部機, 除非真係想影d 大頭相, 唔係的, 一支 17-55 都夠, 亦無時間俾你去換鏡

真係 "想" 買支長鏡, 建議買70-200 f4.0L IS OR 無IS 版
(輕d, 拎出街都唔會好重; 當然, budget 夠又想光圈大d, 買 70-200 f2.8 L 的 IS OR 非IS 版重好)
(24-70 or 24-105, 裝左在 400D, wide 果邊唔夠)

複式洋房

原文章由 chloepapa 於 08-10-4 00:36 發表

真係影wedding, 拎一部機, 除非真係想影d 大頭相, 唔係的, 一支 17-55 都夠, 亦無時間俾你去換鏡

真係 "想" 買支長鏡, 建議買70-200 f4.0L IS OR 無IS 版
(輕d, 拎出街都唔會好重; 當然, budget 夠又想光圈大d, 買 ...

應該都有時間既...因為我又唔係主打...
客串得黎仲要自己搞事個隻...
70-200 f4.0L IS...好...
但係當務之急...wedding室內係咪有支外閃穩陣d呢...

版主

原文章由 my0220 於 08-10-4 00:42 發表

應該都有時間既...因為我又唔係主打...
客串得黎仲要自己搞事個隻...
70-200 f4.0L IS...好...
但係當務之急...wedding室內係咪有支外閃穩陣d呢...

咁一定係支 580EX II 係首選, 記得去鴨療街買埋個白色膠盒仔, 套在閃光燈頭上打BOUNCE 用, 出來的效果好過直閃好多
(想型仔D, 買埋個國產閃光燈用的電池盒, 裝6粒 AA 電, 駁左支FLASH, 回電快好多, 影FUNCTION 必備, 加強只係 $290, 比原廠的平成千蚊)

子爵府

原文章由 chloepapa 於 4/10/2008 00:55 發表

咁一定係支 580EX II 係首選, 記得去鴨療街買埋個白色膠盒仔, 套在閃光燈頭上打BOUNCE 用, 出來的效果好過直閃好多
(想型仔D, 買埋個國產閃光燈用的電池盒, 裝6粒 AA 電, 駁左支FLASH, 回電快好多, 影FUNCTION 必備 ...

電池盒 430EX 合唔合用 ?

版主

唔得, 因為430EX 冇外接電箱位

原文章由 Sonic 於 08-10-4 10:26 發表

電池盒 430EX 合唔合用 ?

子爵府

原文章由 clpapa 於 4/10/2008 10:48 發表
唔得, 因為430EX 冇外接電箱位

OIC, thanks

首頁

尾頁

跳至