論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

印傭續約

今日我個 AGENT 打電話比我,問我同吾同工人續約,我話多數吾續,因為一續約我要比 $3670,因現在是 UNDER PAID,
但係要比 FULL PAID 我會負擔吾嚟,佢話你可以試下同工人傾人工,如果佢 OK 就冇問題,但係對於同吾同佢續,我都 15,16 ,因為都有幾個 POINT,佢今晚同我傾計,有以下嘅 POINT
1)佢都好吾捨得我個女,因佢睇住我個女出世界(係醫院),
但係 AGENT 同佢講話太太吾再請工人啦!(我同 AGENT 咁講)因 BB 大出年會返學,佢答我話太太吾用佢都吾緊要,佢重同我個女講話"女女你生,姐姐買隻 POOH POOH 比你好吾好"(佢講到想 CRY )
2)我同佢講因為太太依家收入少咗,未吾到 $3670 請個工人,佢話佢明白知道 HK 依家好多人都揾少咗錢.
3)有一啲吾滿意嘅就係太多電話,平均一日有5-6 個,倏嘢冇以前咁勤力,要求放假比以前多咗,重物價多咗
4)嚟 HK 快 2 年,從未試過犯大錯,照顧女女都 OK(NB 時最好,根本無需擔心,好清潔)

我問佢如果太太同佢續約,吾比 $3670 需吾需要同 AGENT 講,佢話都吾駛,最緊要佢地自己 OK, AGENT 吾會理佢地,但係佢同我講話 2 年前,嚟 HK AGENT 同佢地講,2 年後就會 $3670.我依家都吾知点好,有冇 MA MA 比啲意見,我女女好似知道我同姐姐講乜,從來佢 SLEEPING 都吾會要我,只會揾姐姐,但今晚佢一路 SLEEP 一路聽我地傾計,佢竟然自己過嚟要我攬住佢愛佢 SLEEP.THX

男爵府

Re: 印傭續約

abbytang

其實基本上如果你俾錢給她是少過法定的人工是犯法的。已經聽過很多有關的故事,如果在最後和個印印不歡而散,她隨時可以告上法庭,蝕底都是你自己。你要想一想。當然,香港有很多的家庭都是請這類的工人,不過你真的要小心。

其實我就唔係好贊成俾少錢工人,因為她們出外放假都會和朋友傾計,她們一行埋就會問下你幾多錢人工,她們自己亦知道俾人搵了笨,不過就無奈罷了。好似我個印印我是俾正價的,因為唔夠膽俾少她,我家只有她和個bb,有什麼事點算?我亦有些朋友最初請了平的印印,後來個印印放假多了,知道自己搵少了錢,返到家做野開始慢及無當初那麼好,好似博炒似的。到最後都是要請番過正價的。

不過如果你真的唔想俾那麼多的錢,你或者可以自己同個工人傾一傾看她的意願,不過她都未必肯呢。

男爵府

abbytang
你是否滿意工人的表現嗎?我諗你要預

民房

abbytang,
其實續約都唔一定要比正價,睇下你同工人點傾啦,如果佢唔願,就真係唔好免強,費事到頭來都係玩自己.但我知好多工人如果同僱主想處得好,都願唔要正價,因佢地如果返去再返hk,要由頭再比過錢,同埋浪費時間.我家姐個工人續第3個約,都仲唔係正價,只係每次加多$500.因家姐收入唔多,佢個女都5歲,屋企又有奶奶睇住,所以就算個工人唔做,佢地就請番underpaid. 個工人可能知道要

大宅

我都有同樣既疑問, 我個印印出年年中約滿, 我阿媽叫我唔好續, 因為阿仔到時都2歲幾, 都可能入kingdergarden喇, 再加埋工人果3670會好大負擔, 但係印印又做得好好, 我又擔心阿媽多病睇唔住阿仔....阿媽話真係睇唔掂先再請, 但係我驚未必請得番咁好既呢....

想問3670係咪已經包括左政府要收果400蚊稅架?? kmm你家姐個工人加左500蚊, 咁政府收果400又係邊個俾呀??

侯爵府

醒目開學勳章

因為我都計過數,我最多只可以加 $400(不包稅),再多會負擔吾到,因為條數計完出嚟,同頭 2年 contact 多 三千幾.每個月都係多百幾蚊,但係如果同佢續約,好吾好先傾好條件先呢,例如我吾想佢有咁多電話,要自己好好控告情緒....

大宅

abbytang ,
比幾多錢我唔比意見啦,每個family既負擔都唔同!
不過我唸你要同佢續約,就一定要早d同佢講清楚有咩係你唔滿意既,叫佢改改,其間都要讚下佢既長處,睇下佢有咩反應!!
再講,你同佢表明立場後,可能佢唔做呢,係咪,到佢話唔做,你要立即搵新工人啦,所以要早d同佢講,最多比一個星期佢唸好啦.

**我之前都係用呢個方法同我個工人講,佢表現都有改善**

希望幫到你啦!!!
各位姨姨好,我係cherrie,,我仲有個姐姐13歲啦,佢唔想出鏡,所以我......!!

侯爵府

醒目開學勳章

佢由早幾日開始知道我,吾同佢續約,我又冇發現佢有乜吾妥,返而乖咗,少咗好多電話,聽話咗好似勤力咗添,以前叫親佢剪頭痛,就黑面,前日佢竟然叫我同佢去剪,吾知佢係咪想博我同佢續約呢 !

大宅

abbytang.
我想問下...乜野係underpaid...? 我個friend以前都有個印印///佢每個月都只係$1800-....我都知咁係犯法..但係而家仲有冇呢D agency? 係唔係我個friend請呢D叫做underpaid ... ??
B仔Album<---HERE(updated on 8.8) Tinok仔仔o係11月3日8:28pm出左世喇!7.63lbs重 始めまして、TINOKです、よろしく∼∼ [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD3/61740/s180/63468.6602526.20914.jpg[/img][img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD3/61740/1-9.gif[/img]

民房

abbytang,

我相信佢真係想你同佢續約, 其實佢地多數都唔想返 印尼等人請, 因為 印尼實在太多傭工等住人請, 分分鐘要等一年以上, 又要再比一大筆agency fee, 所以好多underpaid 工人如果太太對佢ok, 續約時都係要求加番300~ 500就已經好開心, 我自己都係請underpaid 印印, 我d friends 大多數都係請underpaid 印印, 有d 已續第三個約.

侯爵府

醒目開學勳章

我咁晚同佢講,佢答咗我,佢要求我比 $3000+$400,當然我未應成佢,我話要同先生商量,佢真係想我同佢續約,佢要求依個價錢,係因為佢有個表姐同佢講,如果太太比到 $3000+$400 嘅,你就續啦!佢重同我講,話佢第日會去學嘢喎,所以一個月一定要放足2日假,因為佢有 3 個表姐妹係 HK,個個都係正價,我 FEEL 佢有啲吾甘心做 UNDERPAID,你話我重同吾同佢還價好呢?

民房

abbytang,

如果比得3000 + 400佢, 咁同請正價3,270 + 400只係差270, 實在無須要請underpaid. 同埋如果請正價你重唔使比agency fee.

其實比2500佢應該ok,你試下同佢傾下,再唔係既你咪重新請過個新既underpaid,都係2000,重唔使放假,就算加埋重新比過 agency fee 都平過同佢續約,所以真係最多比2500好啦!最多等第日環境好d比多300佢啦!

大宅

hybaby 寫道:
abbytang,

我相信佢真係想你同佢續約, 其實佢地多數都唔想返 印尼等人請, 因為 印尼實在太多傭工等住人請, 分分鐘要等一年以上, 又要再比一大筆agency fee, 所以好多underpaid 工人如果太太對佢ok, 續約時都係要求加番300~ 500就已經好開心, 我自己都係請underpaid 印印, 我d friends 大多數都係請underpaid 印印, 有d 已續第三個約.
你可唔可以話比我知乜野係underpaid...?and你可唔可以介紹呢d agency比我...?
B仔Album<---HERE(updated on 8.8) Tinok仔仔o係11月3日8:28pm出左世喇!7.63lbs重 始めまして、TINOKです、よろしく∼∼ [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD3/61740/s180/63468.6602526.20914.jpg[/img][img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD3/61740/1-9.gif[/img]

大宅

畀面勳章

同意hybaby講法.

如果佢想續約, 都應該知出面依家正價都係$3270而吾係$3670, 如果佢只比正價少$270.00, 咁吾一定要同佢續約.

另外, 請underpaid工人, 個工人來香港之前應該會知道自己係underpaid呀, 無理由來到先知?! ?-(

大宅

I agree ! The maid should know they are underpaid before they signed the contract. But they wonder they can get normal price after 2 yrs.

But I've got trouble that my maid's passport was kept by the agent and so if I renew the contract with her, I need to pay agency fee again. Any one of you have same problem ?

晟媽 寫道:
同意hybaby講法.

如果佢想續約, 都應該知出面依家正價都係$3270而吾係$3670, 如果佢只比正價少$270.00, 咁吾一定要同佢續約.

另外, 請underpaid工人, 個工人來香港之前應該會知道自己係underpaid呀, 無理由來到先知?! ?-(

侯爵府

醒目開學勳章

我今朝同佢講話先生最多只可以比 $2500+$400,佢即時答我話吾得啦!咁我咪算數囉,自己再請個新囉,係咪每個工人都係咁,我老公計過佢條數,佢要我 $3000,同我比 $2500,其實佢每個月都係差 $2xx,因佢吾同我續約,佢要比 $5000 agent 揾個個新太太,不過佢地吾會去計依條數.

民房

ansonbb,

If you really want to get back your maid's passport, you can tell the agent that you want to take your maid to go to china, you need to apply China visa for her so need her passport.

Are you going to renew her contract by yourself? Why don't just let the agent to do it. For renew contract just around 3000 but save time.

民房

abbytang,

比多幾日佢睇下啦! 比d 時間佢計下條數, 又或者佢想博你再加d 比佢呢? 唔使急既! 我個friend 同佢工人績第3個約都係
2800 唔放假, 呢d野最緊要你情我願, 千其唔好勉強, 佢唔做大把工人等住做.

侯爵府

醒目開學勳章

hybaby
你個 friend $2800,係連吾連 $400 稅,不過佢已經同個 agent 講,揾個新太太,但我發現佢好似有啲心不在焉咁,我今日打過幾次電話回家,每一次都係咁,問佢係咪吾開心,佢就話冇嘢,明天我就去揀個個啦,無畏左人揾錢.因我有親戚,佢個工人都差不多同期,佢地傾点咗,$3000(包稅) 續約啦!

民房

abbytang,

我個 friend $2800,係吾連 $400 稅, 稅係我個 friend 自己交, 既然你個工人已經同個 agent 講,揾個新太太,咁就比D時間睇下佢揾唔揾到啦! 同意你所講,無畏左人揾錢.

首頁

尾頁

跳至