單親天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

一直以來, 各方面都話, 細路仔跟住媽咪係好啲. 可以咁講, 大致上, 都係啱嘅. 不過, 喺單親版出現過嘅單爸, 除去咗想上來搵第二春, 或者小朋友跟媽咪嘅, 我只見過一兩個 "唔配個人爸爸", 大部份都真係仆心仆命去照顧自己小朋友架. 但係, 佢地係因為有心, 所以先照顧小朋友; 定係因為要照顧小朋友, 而變得有心, 就唔肯定喇.

粽仔終於考完最後一次呈分試, 知道咗分數喇.
第一次呈分, 考得好好吖. 第二次, 考得更好.
上一次唔係呈分, 佢居然全班考第三, 全級第五.
今次最後一次呈分, 中文87, 英文93, 數學100(全級只有2個), 常識100. 比上次仲進步咗, 我都估唔到.
好難得, 佢冇補習, 冇做課外練習, 4年班開始全靠自己, 晚晚最多7點就收工, 都算對得住自己嘅童年喇.
早兩日去咗一間好好嘅中學面試, 照佢講嘅表現, 似模似樣喎, 絕唔比同齡考生弱.
只希望佢好好完成中學, 唔好變壞就得喇.

湊咗佢十年喇, 我從來冇因為佢成績好而超開心. 頭幾年, 仲要好嚴厲咁去幫佢修正性格, 只係呢兩年先至大講大笑咋. 不過, 我諗我同佢都會覺得係值得嘅.

至於我, 冇乜嘢吖, 冬天少咗去釣魚, 身體冇咁好; 而家開始又暖翻, 可以出動喇.
同時, 我試緊一連串好難嘅事, 最後就係"忘記乘數表". 早幾日電腦捉圍棋嬴咗人, 令我心思思, 又想再將一啲零碎嘅公式整合入電腦, 去.......

有緣就要惜福; 緣盡呢, 就要放手, 包括粽仔, 包括......

pppw    發表於 16-4-29 01:36
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

伯爵府

酸棗仁 發表於 16-3-21 23:33
一直以來, 各方面都話, 細路仔跟住媽咪係好啲. 可以咁講, 大致上, 都係啱嘅. 不過, 喺單親版出現過嘅單爸, ...
我當報咗平安架喇, 六月唔會再留言架喇.
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!

伯爵府

畀面勳章

回覆 酸棗仁 的帖子

粽仔好叻仔呀, 阿伯點獎勵佢先?

酸棗仁    發表於 16-4-18 23:24

大宅

引用:一直以來, 各方面都話, 細路仔跟住媽咪係好

原帖由 酸棗仁 於 16-03-21 發表
一直以來, 各方面都話, 細路仔跟住媽咪係好啲. 可以咁講, 大致上, 都係啱嘅. 不過, 喺單親版出現過嘅單爸, ...
祝福!

酸棗仁    發表於 16-4-18 23:24

男爵府

祝福

酸棗仁    發表於 16-4-18 23:23

男爵府

小兒有緣參與4月2-3日於浸會大學會堂演繹(父母恩重難報經),
剛巧有兩張門票,但因門票未到手,日子時間未知,你可有興趣與兒子去睇?

隨緣結緣而已,可以郵寄給你

別墅

回覆:曬命 post, 亦想代單爸說句公道話.

我新來的(算是)
一直都有睇開你的帖

你仔仔好叻又乖又生性懂事,學業不用你操心已非常好^^
~而且你亦教得仔仔好好~

單親路唔易行架,我都行左14,5年了,依家個女中3,好像狂風一樣的反叛期,希望中4會好一點

大宅

回覆:酸棗仁 的帖子

加油!!祝福您!!😉

珍珠宮

粽仔好叻呀!

如果我仔成績有粽仔咁好就唔駛咁愁。

酸棗仁    發表於 16-4-18 23:22

別墅

唔覺你在晒命, 你係跟我們分享你的喜悅, 祝福你和小朋友! 希望他能考上一間心儀中學, 當你將來有空或失意的時候, 也希望你來這裡分享, 在這裡我相信會有不少網友願意聆聽和支持你!

酸棗仁    發表於 16-4-18 23:22

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Blessing

酸棗仁    發表於 16-5-3 01:06

珍珠宮

加油

大宅

引用:一直以來,+各方面都話,+細路仔跟住媽咪係好

原帖由 酸棗仁 於 16-03-21 發表
唔好話曬命,只係分享同鼓勵所有單身父母!我有時睇到你既留言都鼓勵自己要照顧好兩個小朋友!
祝福你身體健康!

伯爵府

酸棗仁 發表於 16-3-21 23:34
我當報咗平安架喇, 六月唔會再留言架喇.

最近一次覆診, 醫生話我 "甲胎蛋白" 指數超標 (三個月前冇事), 有可能係肝癌喎.

早一兩晚睇啲資料, 話, 如果肝啓動緊再生功能, 都會超標喎; 超標又唔一定肝癌, 肝癌又唔一定超標咁喎.

總之, 我由140磅, 肥到170磅, 真係好肥啦. 呢世人. 從來未諗過, 自己會變肥仔; 而家居然變咗一個肥伯伯.

有一樣嘢, 舊年應該要做, 希望今年, 排除萬難, 完成佢 : 向一個單媽求婚......哈哈.....帶粽仔坐飛機外遊至真.
我有帶過佢坐飛機架, 不過兩歲幾, 佢唔記得嚕. 首選台灣, 因為佢學咗幾年普通話, 等佢用下吖嘛, 等佢知道 "語言嘅威力" 嘛!

仲有一個心願, 想同佢上天下海! 當然不是飛機, 是氣動滑翔機/快艇拖降傘; 然後是水肺潛水/透明頭罩潛水.
本來, 海南就可以了, 但, 據聞, 這是個坑人, 殺人不見血, 屈人唔駛本嘅地方, 就算我以前好開心咁去玩過一次都唔敢去喇. 另一個地方, 啲釣魚朋友話係泰國喎.....睇睇先!

冇喇, 我一生人之中, 有好多恩師, 佢地都好鍚我, 亦教曉我好多嘢. 比兩年時間我吖(唔死嘅話), 等我一一搵翻佢地, 同佢地相處一下. 其中一個, 有七個徒弟, 最鍚就係我; 好彩佢癌症離世之前, 仲可以一見.

伯爵府

回覆 酸棗仁 的帖子

六月尾又覆診喇, 不過, 唔會有咩結果嘅, 亞伯唔再留言架喇!

大宅

回覆 酸棗仁 的帖子

恭喜!

男爵府

酸棗仁 發表於 16-5-26 02:15
最近一次覆診, 醫生話我 "甲胎蛋白" 指數超標 (三個月前冇事), 有可能係肝癌喎.

早一兩晚睇啲資料, 話, ...

首頁

尾頁

跳至