親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的小朋友5歲有兒童身份証,但因為沒相身份証,所以必須帶埋護照出入境。我計劃3月28-30日去澳門,但小朋友的護照剛剛好3月30日到期,咁到底佢可唔可以去澳門呢?如果主要睇身份証,護照係參考性質咁就應該無問題。但如果護照的有效日期都有要求,咁就麻煩了!依家去申請新護照都來不及了

男爵府

引用:我的小朋友5歲有兒童身份証,但因為沒相身

原帖由 bb8886 於 16-03-18 發表
我的小朋友5歲有兒童身份証,但因為沒相身份証,所以必須帶埋護照出入境。我計劃3月28-30日去澳門,但小朋 ...
申請回港証,一日可取

象牙宮

回覆:5歲小朋友去澳門証件問題

30號係有效內,你係當日返都照用到的。

wcpcelia    發表於 16-3-18 14:32

大宅

回覆:5歲小朋友去澳門証件問題

唔該曬各位

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

bb8886 發表於 16-3-18 04:01
我的小朋友5歲有兒童身份証,但因為沒相身份証,所以必須帶埋護照出入境。我計劃3月28-30日去澳門,但小朋 ...

出入香港係冇問題,但澳門駛唔駛護照要有30日有效期? check 清楚好d...
http://www.fsm.gov.mo/psp/cht/psp_top5_2_1.html#VI

btw,護照絕對唔係參考性,澳門果邊要身份證同有效護照一齊用,有身份證但護照冇效係唔俾入。

你而家知小朋友護照快過期,順便入form 去換,下次唔好又臨出門至知到期。

大宅

引用:+本帖最後由+bosch+於+16-3-21+00:52+編輯+

原帖由 bosch 於 16-03-21 發表
問過入境處亦上澳門的政府網站睇過,護照需要30日有效期。所以我決定唔帶小朋友過澳門了,無謂咁搏!

男爵府

阿仔都是30號到期,但訂了酒店31號,現想知可否由大陸過澳門, 因有回鄉証和身份証,這會否可行?
因做回港証很多日子已滿額。煩惱中...

大宅

引用:阿仔都是30號到期,但訂了酒店31號,現想知

原帖由 hoilong 於 16-03-22 發表
阿仔都是30號到期,但訂了酒店31號,現想知可否由大陸過澳門, 因有回鄉証和身份証,這會否可行?
因做回港証 ...
理論上唔得,因為兒童身分證加護照或回港証

首頁

尾頁

跳至