想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

結婚一年多後做人都不成功,經朋介紹睇中醫、照卵泡都無用。2014年9月突然肚痛,醫生擔心係卵巢扭轉,點知手術時發現係卵巢囊腫爆左,加上嚴重子宮內膜異位症,所以打左支停經針比卵巢休息左半年,之後努力造人半年都唔成功,醫生就建議做ivf。
照既時候得3粒蛋,但取得1粒(day5)。
2015年11準備放時發現有粒5cm朱古力,又要做手術,休息一個月後放胎,但失敗左。
今日轉左睇藍寶梅醫生,佢形容我係極具挑戰性既case。
唉,上次淨做ivf都洗左十幾萬,今次仲要我預30萬(因為估計要做3次取卵先足夠蛋)
我都只係想要個b ja ,點解咁難!

子爵府

你條路又真係幾崎嶇喎
加油加油

大宅

引用:結婚一年多後做人都不成功,經朋介紹睇中醫

原帖由 sweet_zoe923 於 16-02-29 發表
結婚一年多後做人都不成功,經朋介紹睇中醫、照卵泡都無用。2014年9月突然肚痛,醫生擔心係卵巢扭轉,點知 ...
加油媽媽!
睇完你講你直係要捱住雖然你條路係好難行,但你要明白自己已經用力過,結果成唔成功都好。
另外,你每次做完手術有冇好好調理身子。因為中醫角度無論切過少少野都係唔好呀!
一定要令身子回復先可以繼續。

大宅

原帖由 sweet_zoe923 於 16-02-29 發表
結婚一年多後做人都不成功,經朋介紹睇中醫、照卵泡都無用。2014年9月突然肚痛,醫生擔心係卵巢扭轉,點知 ...
有冇諗過去台灣?價錢平好多

別墅

聽到都覺得無論身同心都會好疲累,加油啊,呢度好多jm支持妳,無論結果點都好,都叫盡力試咗將來不會後悔

伯爵府

BK Milk勳章

30w真是不會選擇香港

大宅

回覆:連醫生都話我係極具挑戰既case

每個人做IVF都有一個故事,我睇左好多過來人的blog , 真係需要好大堅持,你要加油呀!祝你成功!

別墅

回覆:sweet_zoe923 的帖子

藍寶梅好唔好呀?要30萬甘多,我都約咗下次見佢,可以俾下意見嗎?thx !

別墅

鳥嘴123 發表於 16-2-29 22:57
你條路又真係幾崎嶇喎
加油加油
每次都唔敢去睇醫生,因為次次都被講得好差,驚左。

別墅

apingbb 發表於 16-2-29 23:05
加油媽媽!
睇完你講你直係要捱住雖然你條路係好難行,但你要明白自己已經用力過,結果成唔成功都好。
另外 ...
每次做完手術都放一個月假,當自坐月咁調。中醫我都睇過,但有次同朋友傾開(佢多囊),發覺所以有問題都係睇中醫後有,雖無證據係有關,但就咁岩。
加上而家大陸好多地都有重金屬,我十五十六仲睇唔睇好。

別墅

babypig2017 發表於 16-3-1 00:39
有冇諗過去台灣?價錢平好多
我老公唔想去台灣,佢怕搭飛機。而且佢覺得ivf亞洲區既水平都好平均。

別墅

babychan123 發表於 16-3-1 00:56
聽到都覺得無論身同心都會好疲累,加油啊,呢度好多jm支持妳,無論結果點都好,都叫盡力試咗將來不會後悔:f ...
第一次失敗後,好抑鬱,唔敢試第二次。但醫生話我唔快d做第二次就好快復發,真係好驚。

別墅

米老鼠小姐 發表於 16-3-1 07:15
藍寶梅好唔好呀?要30萬甘多,我都約咗下次見佢,可以俾下意見嗎?thx !

...
上次睇海洋個陳醫生,同藍醫生比,我同老公一致認為藍醫生多好多。好詳盡既解釋,解釋得好清楚。一d都唔趕時間,仲比時間我地諗問題問佢。好親切。

所以我建議去之前諗定問題問佢。

別墅

其實如果唔係好似樓主的情況咁複雜,係藍醫生到做Ivf 10萬左右應該可以埋單。同出面的私家差唔多

複式洋房

盡力、無悔

別墅

dada7228 發表於 16-3-1 09:39
其實如果唔係好似樓主的情況咁複雜,係藍醫生到做Ivf 10萬左右應該可以埋單。同出面的私家差唔多 ...
因為我卵巢功能差,預計每次抽得唔多卵,估要抽3次先夠

別墅

Guaichu 發表於 16-3-1 10:20
盡力、無悔
本來都無特別強求,但醫生講到我唔快有bb就會復發。

大宅

別墅

回覆:sweet_zoe923 的帖子

水準平均,但台灣醫生會多一份耐性和少一點生意味道。唔止係平一點,而係佢地會多一點support. 感恩,我一次就成功,結婚7年,都未試過bingo,重要已經踏入高齡,所以去左台灣一試。我抽一次卵,得5粒,最後重要放得1粒。

大宅

引用:Quote:apingbb 發表於 16-2-29 23:05 加油

原帖由 sweet_zoe923 於 16-03-01 發表
每次做完手術都放一個月假,當自坐月咁調。中醫我都睇過,但有次同朋友傾開(佢多囊),發覺所以有問題都係 ...
下。我冇左bb之後不停睇中醫喎!
其實我都擔心但我又覺得我睇左之後身體好左喎!

首頁

尾頁

跳至