論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個工人一做就9年,年尾完约返菲律賓,佢介紹家姐來幫我,佢找了一個agent收我$7380除機票其他全包. 這agent不會额外收她姐姐費用,我問了其他不同的agent,由$5300-7000不等,但就會收工人的training and handling fees约港幣$4xxx.
其實那間agent不收工人$只是將成本轉嫁在僱主身上,咁我是否應該選這間?對佢好D等佢可以做得開心D?
另一角度是她來港點都要付出些少成本,負責承擔部份風險,因萬一她中途不來我楂都無!
煩惱中......

子爵府

如果個工人未走仲有時間, 不如試吓喺FB 登ADS 請菲傭完約工人, 自己攪手續, 所有文件費約700元! 反正, 經AGENT 或朋友介紹嘅工人, 都同樣有甩底危險, 自己攪手續, 起碼唔駛蝕咁多!!

象牙宮

PP媽媽 發表於 16-2-24 15:14
我個工人一做就9年,年尾完约返菲律賓,佢介紹家姐來幫我,佢找了一個agent收我$7380除機票其他全包. 這agent ...

她中途不來我楂都無! 你好叻....叻過唔計數的雇主la。

FILIPINO 可以direct hire, 不用 agent fee. 你為何要經 agent?.

印印唔可以 direct hire.

成本嫁在雇主身上, 菲沒負旦, 拍拍 pat pat 走的更快。(你如有經濟壓力, 先會堅持, 冇負旦, 更快 resign la )

印印 過了 (1-5个月)貸款期... 就變臉。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

AndrewMami 發表於 16-2-24 16:05
如果個工人未走仲有時間, 不如試吓喺FB 登ADS 請菲傭完約工人, 自己攪手續, 所有文件費約700元! 反正, 經AG ...

自己攪手續, 所有文件費約700元! 平呀。至少風險千元。。

除了菲, 还有那國可 direct hire??

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

子爵府

333s 發表於 16-2-24 16:53
自己攪手續, 所有文件費約700元! 平呀。至少風險千元。。
自己只可以做本地完約菲姐

大宅

引用:Quote:333s 發表於 16-2-24 16:53 自己攪手

原帖由 AndrewMami 於 16-02-24 發表
自己只可以做本地完約菲姐
yes.海外未來過的必須經agent.

大宅

引用:Quote:PP媽媽 發表於 16-2-24 15:14 我個工

原帖由 jennylam2808 於 16-02-24 發表
價錢都差不多,我用開都要7000(全包)+1150菲律賓保險,而姐姐要負擔部分,等姐姐都有啲成本,唔好以為來香 ...
其實已比較好了,我的爭扎是應否替她出training fee.賣個人情给她博佢做耐D.好似妹妹咁,起碼唔好斷我約先la

禁止訪問

大宅

引用:我個工人一做就9年,年尾完约返菲律賓,佢介

原帖由 PP媽媽 於 16-02-24 發表
我個工人一做就9年,年尾完约返菲律賓,佢介紹家姐來幫我,佢找了一個agent收我$7380除機票其他全包. 這agent ...
食得咸魚抵得渴啦…佢過得黎比錢是常識吧…如果唔付出…點知會唔會黎working hoilday

大宅

引用:Quote:PP媽媽 發表於 16-2-24 15:14 我個工

原帖由 333s 於 16-02-24 發表
她中途不來我楂都無! 你好叻....叻過唔計數的雇主la。

FILIPINO 可以direct hire, 不用 agent fee. ...
如果未黎過香港既海外菲都一定要經agent架…你果個自己申請既方法好似只對本地菲有效的

大宅

引用:Quote:原帖由 jennylam2808 於 16-02-24 發

原帖由 PP媽媽 於 16-02-24 發表
其實已比較好了,我的爭扎是應否替她出training fee.賣個人情给她博佢做耐D.好似妹妹咁,起碼唔好斷我約先la
...
但7380仲要唔包機票喎…包埋未成8千幾?
我果個agent5500全包…除保險咋喎…

象牙宮

babiiyuky 發表於 16-2-24 21:55
如果未黎過香港既海外菲都一定要經agent架…你果個自己申請既方法好似只對本地菲有效的...

thanks for telling.

海外菲 都一定要經agent架,
和 "海外印印" 一樣, 要 thru agent。

中介人仍有生存空間。

理性討論交流者。

大宅

引用:Quote:babiiyuky 發表於 16-2-24 21:55 如

原帖由 333s 於 16-02-24 發表
thanks for telling.
所以未開到成行成市囉…

大宅

引用:Quote:PP媽媽 發表於 16-2-24 18:16 其實已

原帖由 jennylam2808 於 16-02-24 發表
我傾向自己俾多D,但亦希望姐姐自己俾少少。姐姐完全唔駛俾我唔贊成。你可以同佢講頭3個月如果表現好可有獎 ...
我都有咁唸過,不過選擇好似只有佢地比$4000幾or不用比(可能只有濕碎的影印費等),沒有比小小的中間選擇
不過我都小小傾向想幫佢比,反正都係博,就賭一鋪!唯有祝自己好運

禁止訪問

子爵府

adrio 發表於 16-2-25 08:49
回覆 AndrewMami 的帖子

請教吓面書比錢落微求是否geo外傭一樣,我問那admin male roger cheung佢的客人是 ...
唔好意思, 我唔係好明你問咩 ?

大宅

引用:Quote:adrio 發表於 16-2-25 08:49 回覆 An

原帖由 AndrewMami 於 16-02-25 發表
唔好意思, 我唔係好明你問咩 ?
我都完全唔明

子爵府

引用:Quote:原帖由 PP媽媽 於 16-02-24 發表其實

原帖由 babiiyuky 於 16-02-24 發表
但7380仲要唔包機票喎…包埋未成8千幾?
我果個agent5500全包…除保險咋喎…
pls pm me yr agent for direct hire. thx

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

回覆 babiiyuky 的帖子

你邊間agent咁平?可否介紹?

首頁

尾頁

跳至