自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

嘩~咁多陳偉業的支持者...我投果個最後都落選lu...

禁止訪問

大宅

我本來係想投民主派,最後怕民建聯贏,投左比公民党,但長毛同公民黨,民主派都係主張經濟共產主義,而家連自由黨都輸埋,......令人憂慮!!!

原文章由 youngyoung 於 08-9-8 11:25 發表
長毛的其中一項政綱是...恢復新移民來港一年便可申請綜援,希望不支持此項,而又投了票給他的人,向他表達意見吧...

珍珠宮

原文章由 kswiss 於 08-9-8 13:00 發表
我地都係呀!
我支持梁耀宗,李卓人,李永達,陳偉業,但老公話陳生告急,於是本來想投梁耀宗,變幫陳生配票囉!好開心,我地支持既全都當選,好開心,周梁係呢區慘敗.
...

ME TOO.....仲有何俊仁, 反而係意料中事...

男爵府

原文章由 wilsonmun 於 08-9-8 13:15 發表
我本來係想投民主派,最後怕民建聯贏,投左比公民党,但長毛同公民黨,民主派都係主張經濟共產主義,而家連自由黨都輸埋,......令人憂慮!!!

請弄清楚, 長先崇尚的共產, 「左」得連依家班愛國愛黨人士都及不上, 那是一種精神

但係, 你說公民黨同民主黨主張的是「經濟共產主義」, 願聞其詳, 你唔好嚇我啊!

大宅

原文章由 agneskong 於 08-9-8 12:05 發表
個人意見,唔聽唔好理我

選長毛的,你有否參考長毛過往的"政績"嗎?他做過多少(指議會工作),他上屆當選後我已覺得他呃飯食,如逢開會,未正式開始,就大叫大嚷,一就被拉出議事會,一就話自己抗議罷會,就咁就可以唔洗再開會啦,淨逗人 ...

有開會又如何?成個會俾建制派D人操控左大局,有乜野同政府對著幹、唔及中央阿爺脾性,你泛民投哂反對票都冇用架啦。

況且今次泛民新界西都保唔住張超雄,我覺得係一個失敗。

別墅

咩野叫經濟共產主義??? 未聽過佢地有d咁o既主張wor!

原文章由 wilsonmun 於 08-9-8 13:15 發表

[ 本文章最後由 ppmon 於 08-9-8 13:31 編輯 ]

男爵府

原文章由 mother904 於 08-9-8 12:05 發表
我係選田少,就係中意佢係真小人,好過偽君子。

而家自由黨全軍覆沒,其實有好大後遺症,功能組別已經決定2020年會取消,如果自由黨唔摺埋仲想玩落去,唔可以再靠功能組別,靠選票又唔夠泛民,只可以靠攏民建聯做盟友,希望日後可以協調配票。

絕對同意你的前半段說法。

田少, 係真小人, 係以商界利益行先, 係向祖國靠攏。

不過, 佢從政最光輝時刻, 就係沒有埋沒良心支持廿三條。

衰得過民建聯, 他們就真係偽君子, 你信佢地幾時對現過政綱?

佢地起碼在建制派有平衡小小作用。

佢地輸得好慘, 所有官商勾結, 無疑他們洗水都不清,不過, 百思不得其解, 民建聯用「批鬥」形容, 之後又撈油水說他們都反對梁展文事件, 到現在絲毫沒有影響他們選情, 我真你好想知道, 大陸係o米有好多人昨日落晒來投票!!!!!!!!!!!!!!!!!

依家民建聯, 聯同獨立人士梁美芬, 一黨坐大, 由西環話晒事,完全不是好事, 只係當市民是傻仔

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 小必理痛 於 08-9-8 13:25 發表

有開會又如何?成個會俾建制派D人操控左大局,有乜野同政府對著幹、唔及中央阿爺脾性,你泛民投哂反對票都冇用架啦。

況且今次泛民新界西都保唔住張超雄,我覺得係一個失敗。 ...

但新界西的情況比較複雜
張超雄win, 只會代表另一泛民的人要下馬
民建聯同工聯會一定會穩守三席的
我都係衡量過後, 取民主黨, 不要張超雄

男爵府

原文章由 agneskong 於 08-9-8 12:05 發表

選長毛的,你有否參考長毛過往的"政績"嗎?他做過多少(指議會工作),他上屆當選後我已覺得他呃飯食,如逢開會,未正式開始,就大叫大嚷,一就被拉出議事會,一就話自己抗議罷會,就咁就可以唔洗再開會啦,淨逗人 ...

你去youtube search 下長毛係立法會的發言先啦, 斯文有point, 會引經據典。 係立法會大吵, 係因為佢提議案, 無人肯攞出黎討論, 佢話齋, 如果要掛隊講, 到出年都未有得講, 而且長毛個個月將4萬蚊人工捐出黎, 唔係袋人工落袋。

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

男爵府

環保接龍勳章

想請問佢每月捐4萬係捐左去邊度呀? 好似未聽人講過喎,反而被人影到響蘭桂芳既相就多d.願聞其詳!
原文章由 angelymama 於 08-9-8 13:41 發表

你去youtube search 下長毛係立法會的發言先啦, 斯文有point, 會引經據典。 係立法會大吵, 係因為佢提議案, 無人肯攞出黎討論, 佢話齋, 如果要掛隊講, 到出年都未有得講, 而且長毛個個月將4萬蚊人工捐出黎, 唔係袋 ...

珍珠宮

呢度有冇人選左長毛呀? 可唔可以講吓點解選佢呀? 呢個問題我很好奇, 如果係我嗰區我唔會選佢.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

男爵府

我投左梁耀忠,佢win左,我都覺得開心~

翡翠宮

畀面勳章

原文章由 <i>kikiboy</i> 於 08-9-8 13:51 發表
呢度有冇人選左長毛呀? 可唔可以講吓點解選佢呀? 呢個問題我很好奇, 如果係我嗰區我唔會選佢.

我有考慮過選佢,但係因為我投票時已經好夜,知道佢應該夠票,所以投左田少。

長毛既行為好似好激,其實佢係一個好有內涵既議員。我成日睇有線直播立法會會議,其實佢係激烈行為之後,開會會回復好正經,講野好有point,以事論事,冇政黨既包袱。只要留意多幾次佢發言,就會發現佢係議會既表現,好過好多所謂議員。

民房

原文章由 Era 於 08-9-8 13:50 發表
想請問佢每月捐4萬係捐左去邊度呀? 好似未聽人講過喎,反而被人影到響蘭桂芳既相就多d.願聞其詳!

我聽過。長毛只拿1萬多的人工,其餘的就捐出來,或許是留作社民連的發展,不詳。但我有看過他所派的刊物,有刊登他在立法會的發言,十分之有point,有見地,所以他連任,我十分開心。同一區中,他是第二票高當選!比鄭家富和湯家譁更高票數!

子爵府

原文章由 小米米 於 08-9-8 09:59 發表
今次自由黨完全沒落, 代表建制派正式由民建聯一統天下, 不是一件好事。

自由黨,沒錯,完全從商家利益出發,不過,他們偶爾都有「反抗」阿公說話, 算真小人, 亦有小小建制派中另類小小聲音。

現在, 阿公整合陣形, 要「陰乾」你, 你便要聽,乖乖握住那功能組別的議席吧!!

今次配票, 分多小小都不給自由黨, 完全要補葉劉!!

同意,在新界東,只要”阿公”係民賤聯度配5千票畀田少,佢已經可以當選;雖然豉油黨有錢,但”阿公”唔配票都係死.

如果可以揀,我寧願要田少,唔要民賤聯果個”Try our breast”.

[ 本文章最後由 viewer 於 08-9-10 20:42 編輯 ]

男爵府

同意!對政府有不滿都唔可以鬥氣,
為啖氣選左長毛d咁ge人,
咁香港人就慘喇,而家佢都話大6人來港一年要派綜援,
容乜易我地出去返工,日挨夜挨養佢地呀

民房

原文章由 mother904 於 08-9-8 14:21 發表

我有考慮過選佢,但係因為我投票時已經好夜,知道佢應該夠票,所以投左田少。

長毛既行為好似好激,其實佢係一個好有內涵既議員。我成日睇有線直播立法會會議,其實佢係激烈行為之後,開會會回復好正經,講野好有point,以事論事, ...

絕對同意!激烈是他的外表,並不代表他說的沒有理。他思想路清楚,再加上毓民能言善辯,從此立法會好睇!

我上youtube看毓民,他講得十分啱,立法會議員係無用既。立法和修憲都因人數不足而廢武功,只剩下質詢權。自認癲狗既毓民,好嘢!

首頁

尾頁

跳至