跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想10月尾同埋bb去旅行報(4-5日)
大家有咩好提議呀?

大宅

我 9月尾同bb 去沙巴呀, 而家好緊張呀..

我準備緊 d 野喇, 好多行李要執呀...

- 最緊要水啦, 奶粉, 片片, 即棄奶樽...(太多了)

(總之你唸下bb 每日需要用咩, 就寫底佢)

原文章由 joanna7924 於 08-9-1 15:39 發表
想10月尾同埋bb去旅行報(4-5日)
大家有咩好提議呀?
~~~===~~~~

大宅

我八月初時帶個仔去北海道, 8日7夜。好好玩, 但好攰。
我提議你選擇一些行程輕鬆, 最好唔使換酒店嘅trip。
至於帶嘅嘢, 係有好多。奶粉, 片片, 奶樽已經佔據個喼好多位置。我用平時用的奶樽, 每晚用奶樽清潔液洗完後, 然後用滾水淥, 沒有steam。水就帶了一支約750ml的"香港水", 頭一日用, 加一些當地水, 慢慢適應就ok。

男爵府

我7月頭同bb和老公跟團去咗5日日本東京, 幾好玩, 不過阿b仲未識行要抱住都幾辛苦.

大宅

原文章由 catherineleungg 於 08-9-1 19:26 發表
我7月頭同bb和老公跟團去咗5日日本東京, 幾好玩, 不過阿b仲未識行要抱住都幾辛苦.

我個仔都未識行. 我帶埋bb車去, 有時就用"咩"帶"咩"佢。

男爵府

原文章由 MamaQueen 於 08-9-1 19:39 發表

我個仔都未識行. 我帶埋bb車去, 有時就用"咩"帶"咩"佢。

我架BB車太大架和重, 我都係帶揹帶咩佢, 不過有時就抱住佢.

男爵府

我架BB車太大架和重, 我哋唔帶去, 我都係帶揹帶咩佢, 不過有時就抱住佢.

子爵府

我想問bb車係o米要寄倉 ? 定可以帶埋上飛機 ?

大宅

你可以要求係aircraft取,即係帶位上機,我機口才交空姐寄倉,空姐會給你一張行李紙,落機時在機口憑行李紙取回車仔
原文章由 蜜蜂仔 於 08-9-2 09:12 發表
我想問bb車係o米要寄倉 ? 定可以帶埋上飛機 ?

大宅

帶B去旅行係好多野帶架,不過去日本就吾駛咁擔心,日本咁CLEAN & SAFE, 尿片和奶粉仲可以去到先買, 當然香港奶粉個邊冇啦.

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

原文章由 jessiejy 於 08-9-3 11:13 發表

請問你跟團跟邊間? 覺得點呀? 領隊會否因同bb而有多加照顧呢!

我跟康泰, 啲領隊個個都好好人又肯幫手, 又成日同我阿B玩, 而啲團友都好互相照顧, 玩得非常開心, 完團時有少少唔捨得.

複式洋房

我都打算10月中去旅行, 上入境處website睇關於bb伸請特區護照, 果度話11歲以下要連身分證一齊拿

我自己諗甘bb個樣可能變得好快war, 幾耐要換1次證件呀

有無媽媽同bb拿過特區護照, 需時幾耐呢

洋房

我啱啱同bb去完五天沖繩自由行,因怕跟團太多規範,時間很難配合.因為餵人奶,所以不雖帶奶樽較方便,食物就咗米(諗住焗粥仔)同baby food,不過酒店早餐原來有粥提供,所以揾個暖壼裝住晏晝食,至於baby food 呀b就唔多鐘意.水方面,因為機場唔比帶過關所以比較唔方便,不過好在香港海關知道我係俾bb 飲所以都照俾我過,但回程時日本海關則堅持只可携帶奶類,所以最後都要倒去,
車仔方面因最初唔知可以落機時直接提取,所以都驚運送時會被整爛所以就帶咗部士的車,但結果呀b就瞓得好唔舒服,所以下次都會帶番部好d嘅車.

男爵府

原文章由 knpbaby 於 08-9-3 12:12 發表
我都打算10月中去旅行, 上入境處website睇關於bb伸請特區護照, 果度話11歲以下要連身分證一齊拿

我自己諗甘bb個樣可能變得好快war, 幾耐要換1次證件呀

有無媽媽同bb拿過特區護照, 需時幾耐呢 ...

係呀, 特區護照要連同身份證一齊攞, 因為出境要CHECK呢兩樣證件. 費用只會收特區護照, 身份證係唔駛$同無相片的, 小童特區護照只有5年有效期, 我係用郵寄, 大約14個工作天可取證.

複式洋房

原文章由 catherineleungg 於 08-9-3 12:34 發表

係呀, 特區護照要連同身份證一齊攞, 因為出境要CHECK呢兩樣證件. 費用只會收特區護照, 身份證係唔駛$同無相片的, 小童特區護照只有5年有效期, 我係用郵寄, 大約14個工作天可取證. ...

我想問吓... 咁係咪特區護照的相只係bb自己?定係要同埋阿媽一齊架?(我以前細個時的護照係同阿媽一齊的)..

大宅

一定要係合規格的證件相,吾可以同家庭照和合照CUT出來
我同仔仔做回港證就可以用淺色底的家庭照CUT出來啦

禁止訪問

畀面勳章

別墅

我過幾日都會同bb去東京5天自由行,覺得日本衞生,或各方面配套比較適合bb...
hello ewkcheung,
想請問回程機時,奶樽內有水都唔可以嗎?
原文章由 ewkcheung 於 08-9-3 12:25 發表
我啱啱同bb去完五天沖繩自由行,因怕跟團太多規範,時間很難配合.因為餵人奶,所以不雖帶奶樽較方便,食物就咗米(諗住焗粥仔)同baby food,不過酒店早餐原來有粥提供,所以揾個暖壼裝住晏晝食,至於baby food 呀b就唔多鐘意 ...

[ 本文章最後由 dannypang 於 08-9-3 16:49 編輯 ]

大宅

我在日本回程時, 佢地見係奶樽(有水)就比我過, 但大人飲的水樽就要倒掉.

首頁

尾頁

跳至