家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係有兩個小朋友的C9仔, 重要供樓. 請問:

是否應先儲一筆錢防身, 之後才供股票/基金增值?

要儲幾多%錢防身?

別墅

投資前, 應該量力而為

我自己傾向, 一個人買齊保險先開始投資
有醫療, 危疾, 人壽...有足夠的保障才開始投資
錢搵錢..應急錢, 我自己通常有6-9個月基本開支
命理服務 : 八字/易經卜卦/嬰兒擇日
本人乃香港術數協會會員
--------------------------------------------------
筆者10月舉辦技術分析課程講座, 報名請ADD我MSN
--------------------------------------------------
msn: [email protected]
BLOG: http://hk.myblog.yahoo.com/goodtoseeme2004

別墅

6-9個月基本開支咪要好多錢囉? 我覺得能力範圍以內定額月供基金/股票當儲錢未嘗唔係一個好嘅儲蓄方法,c9仔要儲6-9個月基本開支唔易...
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

大宅

我就預留8-10年生活費,萬一隻艇撐咗出去大西洋,都可以慢慢等佢飄番嚟

大宅

樓上的利害,現金幾百萬做開銷儲備哦

別墅

真係好有米啊...
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

大宅

嘩, 你地個個都甘有實力架!! 我都要供樓, 好坦白銀行裏面無十年儲備, 都係得一年度

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

咁如果冇大負擔,又點計?

大宅

我已有人壽和醫療. 每月($2,000)儲得cash傍身, 就供唔到股票/基金給仔女將來教育基金. 所以想知大家的意見要選邊個先.

複式洋房

如果本身無負擔,當然無問題,但你有負擔,我一般都會建議整體家庭有6個月的開支作後備現金會比較安全,有些人當然可以少啲啦.
例如,佢本身份工作係好"吃香"從不擔心會失業嘅,咁就會唔同,我成日都同人講,先要有飯食,才去想投資,先要現在安穩,才有恆生去為張來的安穩作安排.

大宅

銀行個d冇年期月供基金係隨時話走就走唔會縛死
最低好似係月供1000, 自發性每月供款冇人迫你
萬一手緊突然要用多 d 錢果個月你可以決定唔供
或環境好左每個月多左等間錢, 鍾意可以供多d都得

[ 本文章最後由 HaRo2 於 08-8-29 14:42 編輯 ]

男爵府

嘩你好識諗!但香港仍有好多人都未有足夠啲保障就走去投資,例如股票等最後就輸左辛苦儲番來啲錢.之後樣樣都話要慳.叫佢地去做番份保障佢地都會講我以架冇$.其實一份對年青人來講每個月3百幾蚊就可以做到一份全面保障但佢都都話冇$(對有固定工作在身)但我覺得只要你個個月慳少少就可以啦!人永遠都是未發生就當唔存在.如果自己有保障萬一有事就算冇$都唔會擔心過要諗辨法去取$去醫啦!!如果個個都好似你咁諗咁政府付擔會細好多.

原文章由 destiny+ 於 08-8-28 18:57 發表
投資前, 應該量力而為

我自己傾向, 一個人買齊保險先開始投資
有醫療, 危疾, 人壽...有足夠的保障才開始投資
錢搵錢..應急錢, 我自己通常有6-9個月基本開支 ...

首頁

尾頁

跳至