嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

講吓你bb幾多個月會識行??

如题,我bb今日剛剛十三個月大,佢鍾意爬多過行,我哋都常常訓練佢多d行行,但係好多時佢好懶惰豬豬,知道有人扶住就即刻坐低。 :-P
我中文名學勤,英文名係Howard,香港山頂嘉諾撒醫院面世。 27/7/2005-weight:12.9kg, height:86cm 17/9/2005 - weight:13.5kg, height:89cm 1/4/2006 - weight:14.3kg, height:93cm

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Re: 講吓你bb幾多個月會識行??

10個半月左右...未夠11個月

懶豬豬?....有冇覺得改錯名 :mrgreen: :mrgreen: 唔好意思講笑咋!第時肯學;勤力得啦!
我女2001年1月8日QE出世  

複式洋房

Hi Hi,
我囡囡10個月就開始學行, 依家就可以扶住d嘢行, 但就仲未可以靠自己行囉~~!!
但佢就唔扒囉........

民房

My boy is also 13 mths old and he still cannot walk independently. However, he is eager to walk so when we hold his hand, he can walk very fast.

Have you bought toys which has handrail and wheel to help him learn walking? I think it may help.

民房

viginninia,

我個仔同你個女咁橋同年同月同日生,他現在爬行和扶住企都常好,企係到想去另一處地方,會好小心坐低,然後爬去另一處,再扶住物件企起身.我都好期待他會行得好.

大宅

Cruising (by holding onto things) at abt 7 1/2 months old.

Walking independently at abt 11 1/2 months old.
Now he's 14 1/2 months old and runs really fast, but he still climb upstairs and likes to crawl under the tables, desks, etc.

We tried to teach him how to walk when he's 11 months old, but he didn't like us holding his hands. But later on, all of a sudden he could take 1 to 3 steps and a few more steps in a couple days and so on.

Well ... don't need to worry! I have a few friends whose babies started to walk independently at around 15 months old.
Some people said crawling will make babies smarter ...

大宅

my baby can walk when she is 13 months, after she can walk, she doesn't like 爬 la.......

男爵府

唔好意思,站亂歌柄。
請教下,唔坐學行車,點教 bb 行?

大宅

我仔仔11個月識行...

咕怪媽咪:
咩你真係覺得學行車可以學到行嗎?
已經有報告話bb坐學行車係唔好架,會推遲佢學行的時間,同埋對腳仔發展都唔好架!
我仔仔就無教佢,因為佢大膽,自己扶住野行,咁佢11個月去歐洲旅遊時,住B&B的床好接近,佢就自己由呢張床行去另一張床(2-3步),咁我地見到好開心拍掌,咁佢就不停咁表現左成晚,之後就自己行啦~~~
如果要教,你可以試下爸爸媽媽坐開幾步距離,引bb由爸爸這邊,行去媽咪的一邊,等佢有d安全感,不過最初最好唔好距離太遠,之後可以慢慢加長距離...

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我囝囝昨晚終於識行喇, 佢依家差一個禮拜就14個月,太興奮.. :-P
雖然我們不能左右天氣 , 但是可以改變自己的心情 !

男爵府

Re: 講

我仔仔11個半月識行, 當佢識行后佢就唔爬了.......

大宅

Hi 學勤咪咪,

Don't worry ! My B only can walk independently only around 14.5 months. She is like your B when she's 13 month '鍾意爬多過行,知道有人扶住就即刻坐低'

Cheers
Caseymami

別墅

Re: 講

My baby Joise walk by herself on her 11th Month's brithday. She began to hold things walking from 8th Months, and crawl from 8th Month too!

She is now 11 months and 1 week, walks very well and going around at home.

Medium small size baby only 9 kgs

男爵府

我唔係堅持學行車有效,只係想知道仲有 d 乜野輔助工具可以幫到 bb 學行。

咕怪媽咪:
咩你真係覺得學行車可以學到行嗎?

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

[quote]
咕怪媽媽 寫道:
我唔係堅持學行車有效,只係想知道仲有 d 乜野輔助工具可以幫到 bb 學行。

[quote]

基本上佢扶嘢行,可放手企,妳可引吓佢埋妳到1、2步。有隻車有得推有得玩架!好多地方有,好似賣點心咁 :-P
我女2001年1月8日QE出世  

男爵府

10 months

男爵府

thanks Gloria.
係咪 Toys R us 有得賣?我以為果 d 係 bb 完全識行先用得。

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

咕怪媽媽

其實唔駛特別買d乜野俾佢地學行ga, 以我個囝為例, 我係佢十個幾月時買左學行手推車佢諗住俾佢學行, 點知買左番來我教佢好多次點玩, 真人表演埋佢都唔多鍾意玩, 但係佢自己就好鍾意扶住d傢俱行, 扶扶行佢就自己行ga la. 都唔駛自己教tim

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

o岩o岩一歲!
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

首頁

尾頁

跳至