母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

既然Adrian要咀你地, 你地就冇謂避啦
原文章由 Adrianbb 於 08-8-22 13:34 發表
我本來都諗住放adrian係中間由佢玩, 但佢不斷左撲右撲向我同c6個頭, 又控埋泥咀你, 我哋一人一個枕頭擋住都唔得, 因為佢會爬高撲過泥, 好在我同c6塊面冇瘀, 又好在今日唔駛返工有得抖...

...

男爵府

點解好似由我屋企出發咁?

原文章由 KongSiuBB 於 08-8-22 14:41 發表
9號啦!
鸚鵡首先經過...
嫣嫣>嵐嵐>曈曈>Anna>卓卓>穎穎>天天>最後經過Adrian屋企...

男爵府

髮型師, 你今日會開工幫adrian剪髮未呀?

今朝同豆豆去大家樂食早餐, 個收銀問佢係男仔定女仔...

原文章由 Adrianbb 於 08-8-22 14:54 發表
哈哈~~~ 好特別o既路線圖~~~
我呢度好大風, d樹葉吹到幾層樓高~~~~

大宅

返工前我都係全埋身, 都嘗試係返工前兩星期泵奶儲奶,但唔成功...
只係每次埋身後泵清,放係雪柜儲埋幾安先放入奶袋, 慳位,慳$! 不過記住雪奶要同一溫度先可以混在一起, 10小時內要放回冰奶, 我通常儲3餐就做冰奶...

返工後就儘量按照亞b食奶時間係公司泵奶...

同埋可以嘅話先返公司視察泵奶環境1次, 有心理準備, 想下要注意嘅野, 真係要返去泵奶時都會無咁緊張!

仲有, 準備多個奶樽裝熱水, 或warm pad, 因為最初返工真係好谷!

加油!

原文章由 ABB 於 2008/8/22 14:24 發表
各位番工的人奶媽, 想請教一下:

我的b現在一個月, 我9/16開始番工, 現在一直是全泵型, 3-4小時泵一次, 每次有約5oz (每次食4oz) 因阿b不懂埋身食, 所以一直用奶樽......

(1) 怎樣可以儲冰奶在番工時用?
(2) 怎樣 ...

大宅

吖,你demand 是否等于supply? if not, need to increase milk production as well... pump regularly and clear with hand after pump. the brain will produce more if it perceives that BB needs more.

原文章由 Annamom 於 08-8-22 14:58 發表
你未返工前先要储备好BB一天日间要食的分量 eg 4枝4.5安,所以你现在要每餐从五安克扣半安到一安,1-2天便可储到一枝4.5安够BB一餐.
如是者咁周转,到返工前应该可以有4枝4.5安.咁你当日早上和返工 pump果D就变成BB明天 ...

大宅

係喎....真大頭蝦...

鸚鵡首先經過...
小逸>嫣嫣>嵐嵐>曈曈>Anna>卓卓>穎穎>天天>最後經過Adrian屋企...

無Spencer 同豬扒妹份tim....

原文章由 tautaub 於 2008/8/22 15:05 發表
點解好似由我屋企出發咁?

大宅

咁Adrian要快d增高先至可以襯番曈曈喎

原文章由 Adrianbb 於 08-8-22 13:51 發表
卓卓好刷得呀! 叻仔!!

adrian除咗猛長期, 平時都係食6-7oz奶, 仲好多時唔食11pm果餐tim呀!

仲有卓卓都好高大, adrian大卓卓成個月都係71cm高~~

...

大宅

吓, 豆豆咁大個都仲畀人認錯

未同adrian剪頭髮呀, 一陣啦, 或者聽日都未定~~~

原文章由 tautaub 於 08-8-22 15:08 發表
髮型師, 你今日會開工幫adrian剪髮未呀?

今朝同豆豆去大家樂食早餐, 個收銀問佢係男仔定女仔...

男爵府

嫣嫣好奇怪:-

-如果我返工, 朝早8點食完埋身, 10點就要食一樽8安, 跟住12點半食粥
-如果我放假, 朝早8點-9點食完埋身, (a)11點鬆d就要埋身食, 跟住成2點先食粥或者(b)11點鬆d都唔餓, 1點幾先食粥....

註:(a)豆豆隔個星期日要12點在銅鑼灣返play group既時間表
(b)正常放假時間表

今個星期日豆豆都要返playgroup, 我諗我會上完幼潛即走過銅鑼灣time square餵奶, 然後上play group 

嫣嫣通常10-11都係訓覺時間, 不過有得玩就可以捱耐d, 我係最怕去銅鑼灣果程地鐵, 佢又眼訓又肚餓, 勁喊......

原文章由 Carman1112 於 08-8-22 14:19 發表
文化中心有, 不過唔知美麗華商場有無呢?

大宅

Adrian: 我沒有六尺高, 我卻會待你好~~~~

原文章由 S-Kwok 於 08-8-22 15:19 發表
咁Adrian要快d增高先至可以襯番曈曈喎

大宅

我o個時臨返工前就邊餵邊泵, 之後儲到大約四oz就放入冰格, 去到大約有廿枝冰奶就收檔, 因為冇位擺, 到就到期時就溶同食冰奶, 再雪新泵出黎依d囉.
依家返咗工, 我就泵出黎落入雪櫃比亞b即日或者第二日食, 有多的就做儲備.
依家攪攪下, 屋企連o係醫院儲備的冰奶, 大約有40支度

男爵府

有d野唔明:

(1) 谷奶點解係用熱既奶樽同hot pad呢?
(2) 我覺得在辦工時間泵奶既時間表唔一定要同bb食奶既時間一樣, 因為唔係每一份工都可以比你經常去泵奶, 如果就倒就儘量試下調節到lunch time泵

原文章由 KongSiuBB 於 08-8-22 15:09 發表
返工前我都係全埋身, 都嘗試係返工前兩星期泵奶儲奶,但唔成功...
只係每次埋身後泵清,放係雪柜儲埋幾安先放入奶袋, 慳位,慳$! 不過記住雪奶要同一溫度先可以混在一起, 10小時內要放回冰奶, 我通常儲3餐就做冰奶...

...

男爵府

你用樽儲奶,咁咪要好多樽

原文章由 lemontea222 於 08-8-22 15:29 發表
我o個時臨返工前就邊餵邊泵, 之後儲到大約四oz就放入冰格, 去到大約有廿枝冰奶就收檔, 因為冇位擺, 到就到期時就溶同食冰奶, 再雪新泵出黎依d囉.
依家返咗工, 我就泵出黎落入雪櫃比亞b即日或者第二日食, 有多的就做 ...

男爵府

我係滿月之後就差不多每餐都邊餵邊泵, 泵果邊就儲, 所以結果返工時已經有足夠bb食一個月既儲備.....其實我諗唔應該咁早開始....不過果時低能唔敢搏, 驚嫣嫣在我返工後無奶食, 所以搏命儲...

原文章由 lemontea222 於 08-8-22 15:29 發表
依家返咗工, 我就泵出黎落入雪櫃比亞b即日或者第二日食, 有多的就做 ...

男爵府

豆豆由細到大都成日比人問架......特別是係頭髮好長既時候, 你星期日見倒佢就知....不過宜家d頭髮唔算好長....要同佢剪頭髮真係好大工程, 上次出動哂糖, 雪糕同卡通片先剪倒前面d頭髮, 側邊同後邊都未剪

原文章由 Adrianbb 於 08-8-22 15:21 發表
吓, 豆豆咁大個都仲畀人認錯

未同adrian剪頭髮呀, 一陣啦, 或者聽日都未定~~~

男爵府

annamom

你上次比order我時係一個word file, 所以好d, 你只係再加左一對白色鞋, 如果你方便就最好比一個updated list我啦, 有埋$, 方便對數, 我星期日要比d hk$你幫我過支付寶, 我唔好意思成日叫同事轉, 好似洗好多錢咁....上星期剛轉左800蚊, 差不多已經比你地洗哂 ....我突然之間諗起好似人地洗黑錢咁...

大宅

我又係未返工個雪櫃儲左三十幾包奶,之後同小逸沖涼佢又皮膚敏感,最後倒晒D奶....都幾低能
依家都係全人奶+粥仔,兩個星期先儲1包奶入冰格,基本上都冇飲過冰奶.

原文章由 tautaub 於 08-8-22 15:48 發表
我係滿月之後就差不多每餐都邊餵邊泵, 泵果邊就儲, 所以結果返工時已經有足夠bb食一個月既儲備.....其實我諗唔應該咁早開始....不過果時低能唔敢搏, 驚嫣嫣在我返工後無奶食, 所以搏命儲...

...

男爵府

同我地講briefing果個係ccee, 係另一班大b既導師, 我地個導師係梁ee....各位, 我有無記錯?

不過我要先在這裡向大家道歉先, 雖然幼潛個社工話唔讚成豆豆同時留在課室, 但今個星期日印印放假, 同埋爸爸可以影video, 所以無人可以帶豆豆離開課室, 對於豆豆將會做成既騷擾, 我深表歉意, 唔好意思呀, 各位爸爸媽媽同bb .....希望豆豆受控啦....

原文章由 Annamom 於 08-8-22 06:46 發表
有听书的同学答: 小BB都要着襪...要先照顾好D basic needs...可以早15分钟到适应环境...(不过教我地果个唔系ccee,我唔记得个名了)

大宅

tautaub:
哈哈哈, 比你發現到我用奶樽儲奶添, 因為o係醫院泵, 咪用埋醫院d奶樽囉, 我有時攞番屋企用完'郎'乾淨就會拎番醫院, 我成日都同同事講我又按樽lu咁囉.
所以近排買咗d奶袋有d滯銷.
另外, 我睇番之前d post lu, 我想間之前有件係4t的, 咁你有冇幫我訂呢, 我係咪整番張list比你我要o既貨,size同$就ok呢. 咁你比e-mail我嗎?
subbl:
碧堤坊入面o個間係保幼, 真係好多人報, 因為全日nursery同埋聽講都ok的, 我o個時係排waiting list咋, 有d失望, 佢會偏重o係中文多d, 如果你想報, 要快d入紙申請呀.

男爵府

lemontea,

我記得上次subb買野果間淘寶店有d幾靚既睡袋, 你可以睇下鍾唔鍾意, 因為上次有d係預訂貨, 所以貨到後都會再發一次貨到香港...可以夾埋一齊...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊