興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔(雪橇,差唔多十四歲)一向落街大小便,由於佢年紀大及健康問題,我近期開始訓練佢用屋企既狗廁所,不過試過幾個方法都唔成功(包括讚美丶零食引誘丶用佢自己既尿及其他狗狗既尿引誘),亦試過唔同時段(放狗前後丶飯後及兩次放狗之間)氹極佢都唔肯在狗廁所痾

請問各位仲有乜方法?有無人用過大小便引誘劑?有效嗎?
跪求各位幫幫我,謝

從我的 iPad 傳送

侯爵府

BK Milk勳章

大小便引誘劑 <~~對一隻14歲大的狗狗應該都唔WORK...

如果佢由細都大都落街去開大小....要教返佢係屋企去應該都幾難..

可能只有忍心少少...唔帶佢落街...迫佢係屋企痾
有褲著啦~~~

大宅

SA豬豬 發表於 15-11-19 12:38
大小便引誘劑
我都諗過咁做,不過佢自從上年6月開始每日落街都痾唔清(以前一定痾清),
宜家仲越來越嚴重通常痾得五六成,佢已經有腎功能衰退及間中會失禁,
如果唔帶佢落街,我估佢會死忍,再係咁落去,佢個腎一定會惡化甚至引發其他毛病,
所以我都好矛盾,唔知點算好

大宅

試下咁~
要狗狗學踩到狗尿片就可痾尿~
因為狗尿片易拎......所以亦可用其他野代替, 但唔見議用有網狗廁所或籠底架(當然要視乎情況啦...), 因為有啲狗狗覺得唔安全所以唔敢上去痾! 足感越似踩落地較易接受~
照帶狗狗落街, 當狗狗想痾時, 拎張尿片出黎引導狗狗踩上尿片痾~
因為狗主應該了解狗狗大約晌咩地方會痾, 所以較易掌握~
若果痾啱咗, 緊記一痾完要即刻讚! 最好獎啲狗狗平時較難得到既獎勵就更好!
亦可以晌狗狗想痾前作出指令, 例如"veve", 指一指塊尿片, 當狗狗開始明白就會自行踩上尿片痾!
呢個只係一個方法, 唔可以話一定得, 但我認為狗主有恆心就一定得~
但樓主要比其他狗主更有耐性同恆心, 始終你家狗狗都已14歲, 係需要花更多時間去改變佢一直以黎既習慣......
教狗唔需要氹, 唔需要說教, 只要捉緊每次獎賞既機會就可以喇!
加油!

大宅

szehoitsang 發表於 15-11-20 02:17
試下咁~
要狗狗學踩到狗尿片就可痾尿~
因為狗尿片易拎......所以亦可用其他野代替, 但唔見議用有網狗廁所或 ...
係喎,多謝你提醒呀!有可能真係足感問題喎,因為我仲懶醒專登訂造個不銹鋼狗廁所比佢,
上面係一條條通,佢又有關節問題,佢覺得唔安全所以就唔肯痾。
你建議嘅方法等我試下先。
唔該晒

大宅

回覆 missuruby1016 的帖子

希望幫倒你同狗狗~加油!

首頁

尾頁

跳至