自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

有一大班朋友, 比較close, 每季都有聚餐.

whatsapp group 有二十多人.

膽有6至8人, 其他看時間, 是否抵去join.

因飛機友, 開始嚴重.
事前入deposit, 講明玩咩, 大約多少錢.
每次都計人頭. 未試過有人唔同意.

今次除完錢, 飲飽食醉. close file.

三天後, 有位朋友whatsapp說要對單, 佢唔飲酒, 唔應該計,

其實都有飲汽水啦, 差價可能只有50啦, 大班人除開.

我話私人比返50佢, close file啦.

佢話原則問題, 要大圍再計.

點解咁多香港人要簡單複雜化架.

我gathering, 都係想relax下唧.

各位比比意見.

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-17 23:15
la_source    發表於 15-11-17 15:41

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

佢肯定其他事情都會話原則問題去計較, 一大班朋友出黎有個咁樣會好掃興.....久而久之, 呢種朋友好快比大圍疏遠.....

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-17 23:16

子爵府

親子王國15週年勳章

佢可能覺得唔止$50,今次計比佢,下次唔叫佢。

funfun759    發表於 15-11-19 16:52
greenpea    發表於 15-11-17 16:38
wynnehung    發表於 15-11-17 16:23

水晶宮

eric5354 發表於 15-11-17 15:38

SHORT SHORT地...玩開都係除大數架啦...突然話唔飲酒要再計, 比我會直斥其非...叫佢LIKE就攞個ACCOUNT嚟, 入返五條野比佢....唔LIKE就收線 !!!

伯爵府

回覆:eric5354 的帖子

同佢玩埋呢次, 下次起block左佢唔預佢, 我想佢都無興趣再join

chan803    發表於 15-11-17 16:15

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:有一大班朋友, 比較close, 每季都有聚餐.wh

原帖由 eric5354 於 15-11-17 發表

除佢名……既然唔啱飲……

Queenie_0012    發表於 15-11-17 18:57
wcpcelia    發表於 15-11-17 16:07

伯爵府

回覆:朋友聚餐後比人追數

唔飲酒真係好蝕,我同老公唔飲,酒錢平均每人要一兩百,做朋友只有硬食(熟嗰啲),同埋一個月一兩次都算,如果經常係咁或者太貴我一定出聲我認我cheap

小肥肥七號    發表於 15-11-17 19:08
五罐可樂    發表於 15-11-17 18:53
tansyneko    發表於 15-11-17 17:22
chinatea    發表於 15-11-17 16:37
newspaperhang    發表於 15-11-17 15:54

大宅

引用:Quote:eric5354 發表於 15-11-17 15:38 有

原帖由 pbpk03845784 於 15-11-17 發表
SHORT SHORT地...玩開都係除大數架啦...突然話唔飲酒要再計, 比我會直斥其非...叫佢LIKE就攞個ACCOUNT嚟, ...
我地有班朋友真係酒另計ga, 例如$ 1000, 當中包括$500酒,10個人去,5個飲酒, 每人$50 ,飲酒果d 就 比多$100。

其實果次係飲酒果d人提出既,因為佢地話無理人要唔飲酒既人請埋飲果d, 通常呢d 情況都係唱k, d 友唱成晚真係可以飲幾千蚊酒ga~

曲曲    發表於 15-11-19 11:06
imjudy    發表於 15-11-19 10:56

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

今次話自己唔飲酒,下次會唔會話自己只飲了一杯汽水,人家就飲了2杯?又或者自己唔食牛之類?
咁斤斤計較,好難再預佢再出去一齊玩囉~

evalau825    發表於 15-11-17 16:01
Childhood is journey, not a race.

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 eric5354 的帖子

甘計較,無下次,今次退回給他。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

引用:有一大班朋友, 比較close, 每季都有聚餐.wh

原帖由 eric5354 於 15-11-17 發表

我係度諗,天哥會點做?

珍珠宮

我D朋友好均真,飲酒會另計,而且通常飲酒嗰班自己會約開,唔約開就分開條數,因為食野多數1千幾百/人頭,但飲酒條數我見佢地計每次3﹣4千.....
玩還玩,唔飲酒既人無理由咁樣貼佢地....
節錄自: 戲班小子歌詞
禍福得失睇開啲 人生好比一齣戲
幸福不一定由天賜 成功半人事
儘管今天不開心 誰保他朝不得意
暫短的好運誰可恃 贏得幾多次
滄桑多變 世事傳奇 只要努力肯衝刺
一翻跟斗幾個際遇 時來運到即沖天飛

水晶宮

i will give him back 50
but will not see him agian law

侯爵府

50就豪俾佢,下次大圍唔預佢,出得來玩仲要咁計較嗰一百幾十,哩D咁嘅人,好難同佢玩得埋

子爵府

開心吸收勳章

引用:+本帖最後由+pugbb+於+15-11-17+15:59+編輯

原帖由 pugbb 於 15-11-17 發表

我D朋友好均真,飲酒會另計,而且通常飲酒嗰班自己會約開, ...
我啲朋友一樣,多數得我唔飲酒,佢地搵一個俾完錢先,影低張單,之後再計數,我無咩所謂但佢哋從來無收過我酒錢

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

queena0077 發表於 15-11-17 15:54
我地有班朋友真係酒另計ga, 例如$ 1000, 當中包括$500酒,10個人去,5個飲酒, 每人$50 ,飲酒果d 就 比多 ...
同意呢個計法, 不過樓主朋友有異議, 應該計前提出, 唔係計晒錢, close file後先提出對單再計囉

doryi    發表於 15-11-17 19:02
wynnehung    發表於 15-11-17 16:24

男爵府

Jessie688 發表於 15-11-17 15:46
佢可能覺得唔止$50,今次計比佢,下次唔叫佢。
佢要重計, 其他人每人回幾蚊啦,
大家有些人唔會陪佢玩.

男爵府

我都試過男仔女仔分開計,因為男仔係劈酒,女仔係淺嚐,但又好難計,所以通常都係女仔收少$100就算

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至