家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 靚太太 於 08-8-8 00:04 發表
各位BK媽你點儲錢!

一齊分享下,我自從生BB後就開始儲唔到錢啦!
又要養佢BB又要養埋個工人又要比$$佢返學!
又要供基金又要買保險! ...

你仔仔幾大呀, 我而家迫自己每個月儲$3,000 , 不過唔係個個月都得(最少都要儲仟幾), 我仔仔呢個月返K1, 遲D要學野就更加難儲, 我而家下午都係食福米咋, 早餐食麥皮 (健康得黎有平), 晚飯返我媽咪度食, 唔買野 (我已經幾個月無買衫喇), 今個月頭買咗差唔多$2000 BA BA, 呢D唔慳得

大宅

原文章由 小暴龍媽媽 於 08-8-9 18:45 發表
有了小朋友, 特別是當佢讀幼稚園時, 開支真的好大, 除學費, 校車, 工人, 還有唔同的興趣班, d錢真係倒水咁, 今年7月我個女終於幼稚園畢業啦, 小學選了直資, 學費比幼稚園平了hk2,000, 本來好開心, 因每個月可多儲hk2 ...

係呀, 我由上個月開始都MARK低每日的駛費, 到月尾總結時, 真係發覺有 D 野可以唔駛買的

大宅

原文章由 jw9598 於 08-8-19 11:46 發表
一般人都會做30年計劃 , 可以計劃子女教育基金, 到左子女就讀大學時仲要幫自己計劃退休生活費, 所以都可以一起就計劃 , 例如一個人30歲開始計劃子女教育及退休生活費就最好 , 基金供到15年時妳都係 45歲已經完成子女 ...

30年? 咪供到我退休都未供完? 如果第日份工無咗點算?

大宅

原文章由 pinkpink888 於 08-8-19 15:05 發表
話就係咁話,若果基金回報好唔同講法啦 現家底位,開始供基金都係時候. 每月千鬆蚊,唔覺唔覺.

其實有儲基金都有成年幾, 每個月$1700, 都係為咗仔仔第日讀書, 全部都係為佢, 而仲未為自己, 係時候都要為自己諗吓, 第日退休無錢點算

大宅

而家日日MARK住自己駛咗幾錢, 出糧只拿咗$2,000 出來駛到而家都未駛完, 哈, 頭先比老闆見倒我煮NODDLES食, 問我駛唔駛咁慳, 跟住我話窮嘛, 佢就喺度笑, 哈,希望佢下年加多D人工比我

大宅

原文章由 shalala1997 於 08-8-25 11:05 發表

嘩! 你真係好利害呀

我都想慳D, 但每次去超市就發癲, 又胃食 , 可唔可以教下我點樣可以再慳D!

其實儲錢呢家野, 最重要係忍手, 我已經幾個月無買衫, 每個月出糧拿一筆錢出來用 (之後就儘量都唔好再拿), 我而家都最可能每日駛$50 以下, 拉上補下咁啦

首頁

尾頁

跳至