家庭理財

跳至

首頁

尾頁

民房

教育基金

我有一份由中學書籍費到大學學費都計劃好的教育基金,月供 3,000 就可以安排到現時最新學制334 初中三年及高中三年的學費及書籍費 , 當然四年大學費及生活費都計劃好. 記得最好係一出世就安排教育基金, 因為有足夠時間滾存基金 , 回報可提高 , 風險也減低.

民房

教育費太貴 , 要盡早計劃

唔同保險公司都有不同基金計劃 , 大多數都可以年年攞錢 , 不過要俾罰款 . 而家有一D公司為左客人須要 , 將罰款期減少 , 例如30年計劃只要到17年左右就已經無罰款 , 而且仲有取低結存 , 只要投資戶口超過最低結存 , 就已經可以攞錢 , 又唔洗俾罰款 , 一般供款6年左右已經超過最低結存. 所有可以真正計劃小朋友到左12歲要就讀中一時就已經可以開始攞錢交學貴及書籍費, 直至完成大學課程須要.
我個大女今年中一 , 就係上年先幫佢計劃大學教育基金 , 我計過佢讀4年澳洲學士課程 , 如果現時須要 80萬左右都得 , 不過6年後加上通漲 , 到左6 年後起碼要 100萬 . 減左自己40萬儲蓄 , 現時基金要幫佢每月供 10,000 , 先可以完成其餘70萬 . 因時間太短了就要供咁多 . 如果我早多10年幫佢計劃, 連中學都可以計劃得好好.
因現時D書籍費好貴 , 我大女升中二 , 書籍費已經 3,000 . 佢仲有好多活動同補習, 每月都用我 2,000 , 一年都用左我 27,000 . 可以的話一早計劃連這些費用都可以係基金攞錢.

原文章由 sorrymonkey 於 08-8-18 14:55 發表
jw9598

我都有聽過吓類似的計劃,但係咪年年有錢攞??????如果係,咁最終咪又係唔剩得幾多,咁同我年年自己交學費同書簿費又有乜分別?????

民房

子女同自己都可以一起計劃

一般人都會做30年計劃 , 可以計劃子女教育基金, 到左子女就讀大學時仲要幫自己計劃退休生活費, 所以都可以一起就計劃 , 例如一個人30歲開始計劃子女教育及退休生活費就最好 , 基金供到15年時妳都係 45歲已經完成子女教育費 , 之後15年已經60歲更加可以完成自己退休生活.
當然基金回報理想仲可以早D退休 , 到處旅遊享受退休生活.

原文章由 jsywong 於 08-8-18 17:21 發表
同意,最尾會唔會無得剩架?

民房

思想正確

始終有計劃 , 可以輕鬆D , 而且少少地開始都可以 , 總好過無 .
到時無錢俾子女讀書咁點算 , 退休時錢唔多 , 都唔知會過點樣生活質素?
望子成龍都要有錢

原文章由 pinkpink888 於 08-8-19 15:05 發表
話就係咁話,若果基金回報好唔同講法啦 現家底位,開始供基金都係時候. 每月千鬆蚊,唔覺唔覺.

民房

妳都可以得

自己計劃用錢 , 計劃好日後妳都可以 , 錢唔會突然間出現 .

原文章由 jsywong 於 08-8-19 17:39 發表
你就好啦 有咁多錢儲,又有租收.生活咁無壓力.我就

民房

只係一個例子

妳想幾時退休 ?
妳子女幾時升中?
會讀大學?
如果咁擔心 , 仲更改要早D開始計劃 , 到時又無投資 , 又無工作 , 仲有咩野計劃? mouth:
就算30年期 , 有D計劃供左 3-5年後 , 如果唔想供都可以唔供 , 到妳想供又可以再供 , 一D問題都無 , 只係影響妳投資的回報 , 都好靈活 .

原文章由 建男媽咪 於 08-8-19 13:00 發表

30年? 咪供到我退休都未供完? 如果第日份工無咗點算?

民房

回覆 #2 jsywong 的文章

大約$1,000,但已經有唔錯嘅回報,有興趣email比我,我可以比些資料你參考.

email:[email protected]

民房

幾難都有方法

有無找過一d有經驗的理財顧問做過分析, 起碼有專業人事分析, 好過自己估估下 , 唔好想有錢有先會做理財分析 / 財富管理 , 我想妳個情況更加要 , 知道自己d現金流 , 保障 , 真係有多餘錢先儲蓄.

原文章由 tingchichi 於 08-8-20 15:09 發表
以前有儲... 不過現在我都無儲錢 lu...
唔係唔想儲, 係真係儲唔到 我得果 d d 收入. 我同老公加埋月入都係得 2 萬, 又要養 2 老, 又要養 2 條化骨龍...
個個月都好鬼大壓力... ...

首頁

尾頁

跳至