家庭理財

跳至

首頁

尾頁

民房

回覆 #2 jsywong 的文章

大約$1,000,但已經有唔錯嘅回報,有興趣email比我,我可以比些資料你參考.

email:[email protected]

別墅

原文章由 jsywong 於 08-8-19 17:39 發表
你就好啦 有咁多錢儲,又有租收.生活咁無壓力.我就

都唔係架!我支出非常龐大.自住層樓同收租物業都供緊,也要養工人,養車,阿媽,奶奶,阿囡,又要供幾份保險......如果唔係我慳慳埋埋邊有錢儲.如果無了份工會好驚.

男爵府

好媽媽勳章

以前有儲... 不過現在我都無儲錢 lu...
唔係唔想儲, 係真係儲唔到 我得果 d d 收入. 我同老公加埋月入都係得 2 萬, 又要養 2 老, 又要養 2 條化骨龍...
個個月都好鬼大壓力...

民房

幾難都有方法

有無找過一d有經驗的理財顧問做過分析, 起碼有專業人事分析, 好過自己估估下 , 唔好想有錢有先會做理財分析 / 財富管理 , 我想妳個情況更加要 , 知道自己d現金流 , 保障 , 真係有多餘錢先儲蓄.

原文章由 tingchichi 於 08-8-20 15:09 發表
以前有儲... 不過現在我都無儲錢 lu...
唔係唔想儲, 係真係儲唔到 我得果 d d 收入. 我同老公加埋月入都係得 2 萬, 又要養 2 老, 又要養 2 條化骨龍...
個個月都好鬼大壓力... ...

大宅

原文章由 pinkpink888 於 08-8-19 15:05 發表
話就係咁話,若果基金回報好唔同講法啦 現家底位,開始供基金都係時候. 每月千鬆蚊,唔覺唔覺.

其實有儲基金都有成年幾, 每個月$1700, 都係為咗仔仔第日讀書, 全部都係為佢, 而仲未為自己, 係時候都要為自己諗吓, 第日退休無錢點算

大宅

而家日日MARK住自己駛咗幾錢, 出糧只拿咗$2,000 出來駛到而家都未駛完, 哈, 頭先比老闆見倒我煮NODDLES食, 問我駛唔駛咁慳, 跟住我話窮嘛, 佢就喺度笑, 哈,希望佢下年加多D人工比我

禁止訪問

民房

我一個月搵吾多,,
每個月食+車錢係限自己用2000蚊架
不過撥多2000蚊買其他野.

好窮

民房

~

我供15年jar ma!! 如果想for退休, 我15年後再買20-30年都未遲

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 54heima 於 08-8-19 14:16 發表
我唔储钱架...

哈哈!咁你老公有冇儲??

我老公儲唔到,如果我唔堅持儲錢落regular saving account,咁我地真係死...

民房

回覆 #1 我愛Corina 的文章

請教下我點儲錢,會有好既回報,真係好煩

男爵府

我都想知

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 qqueeniett 於 08-8-24 14:24 發表
請教下我點儲錢,會有好既回報,真係好煩

我本身儲錢唔叻,不過我會堅持一樣野ja...因為個account如果唔放錢落去,咁就會冇左利息,所以點都好,都要放錢落去先...

我冇掂其他投資,因為我對唔了解既野係唔會做ga...
其實基金我真係麻麻地,我有幾個frd都做基金,佢地都係咁sell我,但我問左好多問題,佢地比我既答案我都唔滿意.....所以唔敢掂...

加上我6299上年投資左落基金,到今日維止,蝕左約60萬...雖然d錢唔係我,但我覺得好肉痛...姑奶就話,今年唔好唔代表往後幾年唔好....(係姑奶叫6299買基金ga,我係反對ga,因為上年年中,買樓買股票都會好過買基金囉..)

等待驗證會員

原文章由 建男媽咪 於 08-8-21 13:28 發表
而家日日MARK住自己駛咗幾錢, 出糧只拿咗$2,000 出來駛到而家都未駛完, 哈, 頭先比老闆見倒我煮NODDLES食, 問我駛唔駛咁慳, 跟住我話窮嘛, 佢就喺度笑, 哈,希望佢下年加多D人工比我 ...

嘩! 你真係好利害呀

我都想慳D, 但每次去超市就發癲, 又胃食 , 可唔可以教下我點樣可以再慳D!

別墅

我自己就買基金啦, 因為我自己都係做投資既, 所以好貼市, 月供4千幾, 15年後就有3百萬啦, 只要持之以恆同埋選啱基金, 分分鐘超標完成呀!

複式洋房

記低開支係一個好有效令自己洗小啲錢嘅方法,當一段時間之後,就會清楚知自己每月的開支,咁就可以開始第2步,就係去bank開多1個戶口(唔好攞提款咭,仲之就唔方便攞錢就最好),首先把每月收入存入這個不動產戶口,之後把每月必要洗的錢存入流動現金戶口,在正常情況下,不動產戶口應該每月都會正增長,一段時間後,就會見到成績,當每月儲錢已經成為習慣,唔影响日常生活,就可以開始第3步,就是用基金/股票來儲錢,因為當可以穩定應負每月開支,有不動產後備現金,就可以去用投資工具來儲錢的時候.
這方法,我在8月3日東方日報的訪問中也有分享過.

[ 本文章最後由 StanleyChan 於 08-8-25 13:00 編輯 ]

男爵府

咁我想問下你, 我而家有舊錢系手, 唔識買股票, 淨系識定期, 如我想做外幣定期, 會唔會風險較低呢?

另外, 人人都話買基本, 咁一般銀行會唔會等你叫佢買邊隻基金佢先買, 定系基金經理佢會同你做決定既呢?

之前都見有人話買基金都蝕錢....咁究竟應該點先好呀.

原文章由 StanleyChan 於 08-8-25 12:59 發表
記低開支係一個好有效令自己洗小啲錢嘅方法,當一段時間之後,就會清楚知自己每月的開支,咁就可以開始第2步,就係去bank開多1個戶口(唔好攞提款咭,仲之就唔方便攞錢就最好),首先把每月收入存入這個不動產戶口,之後把每 ...

伯爵府

以前唔識買基金, 就買左d保險, 曬左好多$同時間. 去年才知道買基金好, 就周圍揾料, 先知買無年期月供基金最, 好在後來識左個高人, 叫做開始買月供基金, 但之前d保險都唔可以全部cancel, 都仲要供, 加上平日開支又大, 計起上黎, e+得月供基金+二份保險+供樓叫做係儲錢, 其他就一毛錢都無多了.

複式洋房

股票/基金,價格都是可升可跌,一定有風險,而外幣,可以給小小資料大家參考吓,年尾美國大選,如果民主黨勝出,美金有可能會比現時更强,因為民主黨是比較多用強美元政策,所以到時其它外幣可能會有走弱的情況,外幣到時就會賺息輸價.當然相對地港元定期是最安全.
一般在銀行買基金是唔會有任何見意,除非果隻基金bank做推廣,咁佢地就會主動建議你買.

原文章由 24112006 於 08-8-26 17:07 發表
咁我想問下你, 我而家有舊錢系手, 唔識買股票, 淨系識定期, 如我想做外幣定期, 會唔會風險較低呢?

另外, 人人都話買基本, 咁一般銀行會唔會等你叫佢買邊隻基金佢先買, 定系基金經理佢會同你做決定既呢?

之前都見有 ...

侯爵府

原文章由 24112006 於 08-8-26 17:07 發表

之前都見有 ...

我之前都係在bk認識了一間基金公司, 每月供$3000, 而家買咗10個月蝕咗4000幾, 都唔知係咪應該繼續供落去!

首頁

尾頁

跳至