家庭理財

跳至

首頁

尾頁

民房

我想問下今日有朋友介紹我用一間保險公司儲蓄計畫(但佢話間保險公司同佢公司冇關係, 日後d $都唔係比佢公司係直接比保險公司), 裡面冇保險成份,只係買基金做儲蓄, 咁樣好唔好?不過我真係唔洗買保險, 但唔知同銀行或者直接去基金公司做邊樣好d?
我怕問朋友問得太多好似好有興趣咁, 第日唔買好似唔好, 所以想問下你地有冇人買過?

別墅

銀行收費一定係平(平好多)
只不過冇人跟law

你朋友會不會是掛單?佢介紹客俾個agent
個agent分番少少錢俾佢
都係可能者
命理服務 : 八字/易經卜卦/嬰兒擇日
本人乃香港術數協會會員
--------------------------------------------------
筆者10月舉辦技術分析課程講座, 報名請ADD我MSN
--------------------------------------------------
msn: [email protected]
BLOG: http://hk.myblog.yahoo.com/goodtoseeme2004

複式洋房

銀行的優勢:
1. 同類基金選擇多,很多保險公司只賣自已管理的基金,但經銀行你可選擇一些表演特出的
2. 收費便宜很多,特別是銀行做promotion時

民房

回覆 #3 Jets 的文章

咁係邊間公司同乜嘢plan ? 有咩賣點?

Ta Ta

大宅

我本人認為買基金自己又是門外漢,一定要有人貼身跟.銀行就沒有此服務了.我生了囝囝後便買了一個儲蓄基金,個agent都跟得好好,很盡責,並非純粹為做生意.現在供了幾年,成績不錯.他還和我講他有不少客仔之前向銀行買都後悔再幫襯他.
開心寶寶祉翹仔[/url]

別墅

自己就較喜歡經銀行買基金,彈性大,其實自己都可以透過銀行網頁觀察到各種基金嘅表現,又使咩假手於人?
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

男爵府

我就覺得有些保險公司做啲基金成績是好過銀行好多,銀行冇特定人幫你跟,買啲基金冇保險公司多,好多都是自己發行的基金.回報率冇保險公司多,轉換次數又唔够保險公司無限多.其實當你想買之前一定要分析左個間公司啲基金多數投資去邊.風險高與低.過往所有投資啲基金回報率.我買過銀行,買過保險公司是可以看到回報率是差得好遠.AGENT會意見你你亦可透過自己及朋友啲分析自已自由去選擇買邊隻.以加冇咩人會直接把啲$存到銀行度,因為通帳是大過存款利率.咁做只會將啲$越來越扁值.每個人都應該去分析吓自已應該怎去投資增值自己啲財富.

原文章由 ta7543 於 08-8-2 20:17 發表
咁係邊間公司同乜嘢plan ? 有咩賣點?

男爵府

買基金睇左呢篇先再決定
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1376242

民房

供基金定一筆過好

我只有+萬買基金,但人家說供基金會減低風險,怎樣好呢?

男爵府

月供基金平均風險一定低過一筆過.因為每個月個市都唔同.每個月入同一隻基金最後用平均法除開可能低過你一筆過入個價.當然你可能會問以加個市咁低以加一筆過入會抵啲.但冇人會知個市幾時是最高,最低.如果你有三,四十萬儲蓄是度.而你有齊所有保險.個啲儲蓄是可以點用都得.咁又唔同.因為一筆過買回報時間肯定快過月供.而且彈性大.好似我供開個間如果你放USD15,000落去你可以每個月自已決定落幾多去買留幾多在個ACC度.而且留低在保險公司個筆$仲有成三至四厘幾俾番你.仲高過銀行啲息.賺到隨時拿晒走人.都是個句自己需要做個理財分析自己到適合做邊樣!!mouth:

原文章由 smarties1979 於 08-8-7 20:12 發表

複式洋房

要比較吓手續費,我個Agency教我.

複式洋房

而加個市咁亂,一定係分段儲貨,好過一筆過入市,因為分段入市(成本平均法),可以把買入價平均,風險會比較低.

原文章由 smarties1979 於 08-8-7 20:12 發表

首頁

尾頁

跳至