跳至

首頁

尾頁

大宅

請問元朗邊間小學,少功課又少測驗呢?

大宅

回覆:fionabc510 的帖子

應該宏信少,行IB. 冇乜功課,考試

大宅

讀宏信的學生
日後要面對只有 49% 學生能讀 IB.
還有 51% 要讀 DSE

伯爵府

引用:讀宏信的學生日後要面對只有 49�生能讀

原帖由 Danny3101 於 15-11-04 發表
讀宏信的學生
日後要面對只有 49% 學生能讀 IB.
還有 51% 要讀 DSE
識一個係宏信,升中四要讀DSE,即刻跳船 ,搵人事入到中中中四 ,Band 2 頭 ,留番的錢,他日往外國讀大學。

讀DSE使乜係宏信讀,學費又貴!
入親宏信 ,都係想讀IB.

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Danny3101 於 15-11-04 發表

原帖由 db7mu23 於 15-11-04 發表
識一個係宏信,升中四要讀DSE,即刻跳船 ,搵人事入到中中中四 ,Band 2 頭 ,留番的錢,他日往外國讀大學 ...
成績唔夠料讀IB,都唔怨得人啦!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 db7mu23 於 15-11-04 發表識

原帖由 701003 於 15-11-04 發表
成績唔夠料讀IB,都唔怨得人啦!
所以咪跳船,唔好浪費金錢!

大宅

回覆:請問激活小學/ 宏信, 功課/測驗多嗎?

讀左咁多年中四先轉返dse適應到嗎?

大宅

適唔適合看你點理解.
照道理 適唔適合都要 51% 考 DSE, 49% 考IB
如果 被選中 讀 DSE 部份的同學 轉校. 變左不夠 51% DSE 的話.
照道理 原本讀 !B 的同學 有個別要被安排 轉讀 DSE
因為學校都要 符合 要 51% 考 DSE, 49% IB 的要求.

如果我理解錯的話. 請更正我!!

伯爵府

引用:適唔適合看你點理解.照道理 適唔適合都要 5

原帖由 Danny3101 於 15-11-04 發表
適唔適合看你點理解.
照道理 適唔適合都要 51% 考 DSE, 49% 考IB
如果 被選中 讀 DSE 部份的同學 轉校. ...
我估:

中三學期尾時,學校要呈交份學生名單俾教育局DSE51% : IB49%。

教局批核後,如有DSE嗰邊有人跳船 ,IB嗰邊 ,應該排陣不變!

否則,如要調動IB嗰邊的同學 ,家長一定嘈!

701003    發表於 15-11-4 13:59

大宅

所以我話 不是 學生適不適合讀 1B 問題
而是 課程學額分配 問題

男爵府

引用:讀左咁多年中四先轉返dse適應到嗎?

原帖由 minori_kate 於 15-11-04 發表
讀左咁多年中四先轉返dse適應到嗎?
呢D都係讀咗三年,今年year 7先有第一屆由小学上的学生

大宅

如果 Y1 由宏信 讀到 Y9
之後要 讀 DSE
除非預了去外國升學
可能家長都會幾擔心

子爵府

回覆:請問激活小學- 宏信, 功課-測驗多嗎

老公表妹讀左三年宏信,今年升中四轉左去出面中中繼續讀。佢妹今年升中一,又係讀返宏信,佢父母話比家姐讀果陣多左好多功課,見佢每次飯局都黎問功課。

複式洋房

引用:老公表妹讀左三年宏信,今年升中四轉左去出

原帖由 yeeyeey2k 於 15-11-17 發表
老公表妹讀左三年宏信,今年升中四轉左去出面中中繼續讀。佢妹今年升中一,又係讀返宏信,佢父母話比家姐讀 ...
請問点解會轉校? 表妹是由小學開始讀嗎?

首頁

尾頁

跳至