論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人話老公高血壓,女又無人湊, 提過做埋1月吾做, 吾知真定假啦, 一陣又話朋友系香港都系住自己一間房, 又吾使照顧BB或老人, 吾知有無新工啦, 大家覺得我還應該挽留嗎? 好處: 大錯基本無犯,煮也食都OK, 都愛BB識湊B,不過一定不是很細心。吾好處: 做也一定吾主動, 拖長做, 來了8個月先抹過三四次窗, 吾叫一定吾做, 最近放假就化到好妖, 試過問借錢同講大話。其實BB平時有公公婆婆照顧,基本工人都系做下簡單家務, 煮三餐,白天哄BB睡覺同餵食,買餸BB食物奶瓶一律不用工人處理, 公公婆婆都覺得有無工人都得, 但我又怕老人家辛苦,大家覺得主要做家務同晚餐其實請鐘點是否都可以呢? 都想提前做功課, 記得之前有BK有媽媽話過點送工人回程買機票用信用卡好些?(好似是防止工人退錢吾上機?) 如工人確定不做,需要通知Agent嗎?如果再請, 大家通常會找回之前的Agent嗎?(費用會平D)是否需要工人書面通知我辭職?

吾知道平時大家點對工人?有時我都吾知道點先算好雇主。平時全家基本都吾會點大聲話距(講大話工作時間外出2個鐘果次除外),我都儘量安排左獨立一間房比工人(全家住得最寬闊), 5-10月可以開空調訓,下午2-3個鐘阿B訓覺都由她休息玩手機, 9點前可以入房訓, 夜晚阿B都跟我訓, 基本喊都拆天都吾使工人理, 上個月政府加價我都跟番足,不過工人鐘意喝咖啡同吃印尼面我又無話特別去預備比距(因為我覺得我有食物提供系距吾要),真系吾知而家D工人想點。

大宅

回覆:大家覺得我該挽留工人嗎? 如不, 應該點買機票?

你工人有自己房間又有冷氣嘆又可以早訓!真的只能講句人心無厭足😁😁

la_source    發表於 15-10-30 15:42

子爵府

如炒工人就唔好再考慮再請了,搏到好姐姐機會唔大不如索性請鐘點好過,幾時都係可以唔請工人就唔請,基本家務由鐘點做,照顧小朋友就由家人做,鐘點每日做或隔日做有彈性隨時調整或唔請都得。

Josp    發表於 15-10-31 07:23

大宅

如我個工人出聲咩咩咩問題話唔做, 我會即刻+立即叫佢比封信我, 唔洗多想啦, 佢出得聲一係扭計有野玩, 否則就已經係想轉工, 如果唔係, 點會講完冇信比你丫? 係唔做就直接辭職唔做啦, 你打工都唔會咁同老闆咁講啦, 除非係跳草裙舞既姐, right?

大宅

一定唔挽留,做乜要求工人留抵!做老闆要有番啲尊嚴架嘛!

男爵府

送佢一程

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章 BK Milk勳章

公主似揀工多

首頁

尾頁

跳至