論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

唉, 我應唔應該加番0的呢

我係一個在職媽, 有兩個百厭囝, 平日都係靠鄰居幫我湊, 夜晚就自己湊番, 而家兩個囝分別俾兩個太太湊, 大囝返上午班幼稚園, 細囝就返全日幼兒園, 兩個太太湊既時間唔同, 但我都係俾同一個價錢$2000一個月, 剩星期一至五逢紅放, 病假學校假就加$100一日, 本來都好地地, 但我隻佬佢唔知係咪錢多, 話湊大囝個個會唔會俾少得滯唔係0甘好, 叫我加番0的, 唉, 但我就諗, 而家個時勢佢都無開口叫右無理由自己加0甘蠢架, 慳得幾多得幾多呀嘛, 如果您係我, 您會加定唔加呢??

別墅

Re: 唉, 我應唔應該加番0的呢

俾得$4000,點解唔請個工人係屋企,做埋清潔,煮飯&照顧兩個仔啊????????????????????

侯爵府

我都係甘話, 4000元做埋屋企野tim.

複式洋房

Hi,

其實我都有兩個仔, 年齡同你差不多, 我都係請工人, 佢仲可以做埋家務. 之不過, 要睇吓你好唔好彩頭, 請個咩工人啦!

大宅

維,

如果係我就一定唔加,如果你老公係都要你加,咁你就要小心啲喇,我唔係離間你兩公婆,但防人之心不可無.

水晶宮

個褓母都冇要求, 仲乜o野無端端加人工? 如果真係覺得個褓母好好, 可以買d食得o既禮物, 比佢屋企d小朋友, 未仲好.

仲有, 比得$4000點解唔請個工人, 又或者搵個褓母可以同一時間take care兩個小朋友呢? 明明係2兄弟, 點解拆散人地, 比唔同人湊呢? 佢地感情會冇咁好wor.

洋房

totally agreed with birdbird.
個褓母都冇要求, 唔駛加俾佢啦, 真係錢多咩. 係都儲起佢啦.

民房

唉, 我當初都想請工人, 但見同聽太多唔好既野, 唔敢搏羅. 點解要拆散兩個囝, 都係因為佢地兩兄弟水溝油, 成日打交, 試過俾太太試一睇二睇下得唔得, 點知太太睇得黎好勞氣之餘仲無時間做自己野同煮飯, 嗌哂救命!!!
同埋我兩公婆都唔鐘意屋企多個外人, 咪請附近0的太太幫手湊, 錢雖然差唔多, 又要自己做家務. 但就放心好多, 同兩個囝都好鐘意太太同好聽太太話, 尤其細囝由初頭唔講野咩都唔識到而家識好多生字又講好多野, 因為太太好俾心機日日教佢認讀字, 教佢用說話表達自己既意思.
湊大囝個太太都好好, 教佢寫字仗做功課.
我開初都有諗加番少少俾大囝個太太, 但又想慳得就慳而太太又無要求加薪咪無加到羅, 不過我都諗住下年加番少少俾佢, 話哂大囝由出世跟到而家五年, 但又唔知加幾多好, 所以咪問下大家羅.

複式洋房

我唔知公價, 不過細囝返全日幼兒園, $2000 會唔會比多咗! 就算小童群益會都係收 $1500...湊半日 (中午由校車手上接倒, 有一些遊戲, 荼点,最遲下午七点前接走).

又如果你經濟許可, 又想係話. 咪加比佢囉. 有好工人更係好. 但如果你請倒D唔好, 就未必可以番轉頭.

民房

Ricka 寫道:
我唔知公價, 不過細囝返全日幼兒園, $2000 會唔會比多咗! 就算小童群益會都係收 $1500...湊半日 (中午由校車手上接倒, 有一些遊戲, 荼点,最遲下午七点前接走).

又如果你經濟許可, 又想係話. 咪加比佢囉. 有好工人更係好. 但如果你請倒D唔好, 就未必可以番轉頭.

小童群益會都係收 $1500--->嘩, 真係好平喎, 點申請同係邊樹有更詳細既料, 打風落雨有冇開架?係咪有專人接校車架??
0甘如果加, 您話加幾多好呢?? 10%=$200, 20%=$400, 25%=$500?????
唔該哂您既意見

大宅

其實本來加幾百都吾係咩問題!
不過一個500,兩個就一千啦,一年就萬2!
少數怕長計,萬一金口一開,將來想減番你就"捉蟲"!
其實如果用其他獎勵方法,會吾會好D呢?利是...生日禮物!

男爵府

我家姐試過比東華三院照顧佢2個小朋友,點知d小朋友好多係新移民或者低收入家庭(佢地由政府攞番d[準]貼),學壞曬呀,又唔聽話,講野又粗老,又惡,最後佢情願比多小小去d私人補習社就好番d咋(都係包車接送)

子爵府

醒目開學勳章

維,
其實你有冇諗過如果你繼續分開2兄弟,遲d佢哋感情會唔會更差?

複式洋房

Hi 維,
你大仔有五歲已懂得投訴,我認為你應該請工人。而且現在的父母需要一些親子時間;如你每天下班後亦要忙碌做家務,試問是否有時間和精力與兒子溝通。兩兄弟水溝油,是否你太

複式洋房

HI 各位

我都系個在職媽媽, 我有2個小公主! 大囡都系返禮賢會幼兒
中心,我o地系交足3年學費,HKD2,444.00/月,書本費另計!今年9月將入小學!來緊8月份都唔知比唔她再讀,因為實際好貴!細囡請本地工人!返早8:30-6:30(5日半)放公眾假!HKD5,000.00/月! 我成份人工扣除2個囡費用後只夠搭車費!慘! 我發覺個工人好懶只咩都唔做!我也都想慳o地想請返個外佣,大家有冇好介紹! 請外佣放唔放心交個b比她?冇人睇住!請各位比o的意見啦!
"我有2個小寶貝"

複式洋房

Hi Cheung

我囡囡剛六歲,她在bb時我已聘請外傭,自已因需要上班;唔放心都没有其它辦法,幸好所聘的外傭都算OK。其實請外傭每月的成本與請本地工人的費用差不多,因為外傭除人工外,還需要加上其它雜費;如水電煤及伙食等等。但外傭工作時間每天约16小時(合约限定外傭休息時間不可小過8小時);一星期六天工作;放勞工假;而且打風落雨不會提早離開剛崗位。

:-P :-P

大宅

我也覺得唔應該加,無條件無"端""端"加人工,加容易減就難,容咩易佢下下話要+就+,工作量又唔係加左?﹗

首頁

尾頁

跳至