夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

男人有事業心係好, 但係咪應該都有番d家庭樂呢?
已經3年喇, 囡囡都就快2歲, 問題好似愈黎愈多咁..
未有囡囡之前, 真係無咩所謂, 因為只得我地兩個..
就算你話同你父母住, 我都ok無問題..
你同我講, 多d陪你父母, 唔好成日困係自己房..
你明白點解我會寧願自己係房嗎? 因為我想有自己既家..
老實講句, 到現時為止, 我真係感覺唔到有自己既家..
家, 唔係咁架.. 由我懂性開始, 家俾我既感覺係..
dadi mami 同仔女, 而唔包括雙方父母架..
我覺得, 有自己仔女之後, 係應該重新考慮一下,
盡快有一個屬於自己既家.. 而唔係拖..
樓市唔好, 等佢再跌d先, 呢d只不過係藉口..
到佢再跌d既時候, 你就會抱住一個佢會再跌既心態..
咁只會係無止境咁等.. 真係得個等字..
係咪至少都做d野俾我知道, 你係有心去組織一個自己既家呢?
你話你想用10年時間去搏, 之後就可以好安心咁去enjoy成果..
你有你道理, 但你有無諗過, 當仔女10年後既時候,
佢地仲會好似而家幾歲人仔咁俾你舞黎舞去咩~
你話我要同個女講, 爸爸返工搵錢錢做野好辛苦架..
我有, 我仲同個女講要聽爸爸話.. 佢都話知道架..
但人仔細細既佢, 又會有幾明白搵錢辛苦呢個道理呢?
佢地既世界好簡單, 只要你俾少少時間去陪佢地做佢地鍾意既野,
咁就已經ok, 至少唔會唔理你先..
而你呢? 一個禮拜返足7日, 由朝到晚, 我都覺得你辛苦..
我亦唔敢同你講, 不如你陪下我地啦...
到難得等到你放假, 你總會叫埋你父母一齊..
你知道嘛, 對我黎講, 已經日見夜見, 連放假都唔放過..
我只係想簡簡單單的一家三口去玩下者..
原來, 對你黎講, 都係咁難.. 我明白, 你亦想陪你父母..
但.. 真係有d難度.. 相反, 如果個個係我父母呢.. 你會咁嗎?
其實我想要既野好簡單, 只係一家三口既生活..
真真正正屬於我地既生活空間, 可以煮飯俾你同個女食..
食完飯可以hea係sofa度睇電視又或者同個女玩下..
咁就ok架喇.. 但對於你黎講, 其實係咪好難呢?
定係, 我仲有排等呢? 你知我係想搬出黎自己住架..
但.. 你就成日講到我好似迫你咁..
我真係好厭倦而家既生活..
個女大喇, 你父母就整日不斷地話個女恰阿媽..
話要教, 我唔係唔教, 只係, 我唔鍾意係其他人面前去教..
每個人都有自己教小朋友既方式, 我唔係你地面前教,
並唔代表我無教, 亦唔係我俾佢恰..
我夠唔鍾意你父母寵個女啦, 佢地咪又係咁..
有好多野我都唔滿意, 但我覺得佢地係長輩.. 算啦~
算, 唔代表接受, 只不過想多一事不如少一事..
我唔出聲, 只不過唔想煩.. 到我出聲, 你又話我硬頸..
我退一步, 你就得寸進尺.. 我有諗過你既想法..
去學識體諒.. 但同時, 你有諗過我嗎?!
我每一日都係度諗, 如果你同我講..
我搵到屋喇.. 你話幾好呢~

男人, 特別係同父母住既..
結婚後係咪都會咁樣? 以為同埋一齊住..
有自己父母照顧老婆, 甚至自己既仔女..
咁就已經開心同放心? 有無諗過個老婆想唔想同鍾唔鍾意架?
有無諗過, 個老婆都想有自己既家? 想自己學會點照顧自己既仔女?

禁止訪問

大宅

我覺得你呢段肺腑之言係對住你老公講,而唔係係呢度講,因為你老公知你諗緊咩先係最緊要,係呢度講都無補於事既...

大宅

樓主, 我覺得你既要求一d都唔過份....你print出來比你老公睇....
同埋唔應該為提高生活質素而放棄 與家人既關係質素...因生活質素其實都係無止境既需求.....所以寧願唔要更高既生活質素..換取家人既關係質素..請多溝通及互相體諒!!

大宅

Dear kchy.

I am also living with 62 (99 not here la), but my situation is not that bad as you. But I have similar feeling with you that I want to have some privacy.

I fully understood your feeling, but nothing we can help here.

You should try to talk to your hubby (be sure you are 100% calm down), but please don't compliant.

I can see your hubby really love u, and he just ask you to be patient to wait, then you will have a better future.

You should think that you are now先苦後甜.

原文章由 kchy 於 08-7-28 07:29 發表
男人有事業心係好, 但係咪應該都有番d家庭樂呢?
已經3年喇, 囡囡都就快2歲, 問題好似愈黎愈多咁..
未有囡囡之前, 真係無咩所謂, 因為只得我地兩個..
就算你話同你父母住, 我都ok無問題..
你同我講, 多d陪你父母, 唔 ...

大宅

男人,唔好諗住佢地會自動波,唔洗講野就會明白你0既意思,係天方夜譚,樓主你嫁0既應該係孝順仔,你覺得佢冇時間陪你,你老公一樣係錦諗,但對象可能加多佢阿爸,阿媽,所以如有時間就會一家人去玩,但佢一家人0既定意同你唔同,所以我成日同D fd(未結婚0既)講,結婚前一定要講清楚日後生活(e.g.一定唔會同 6299住....)如果佢冇能力就要睇自己有冇能力,如自己有能力0既話就結,如自己同男友都冇能力0既話,打死都唔結婚住,大部份同6299同住都冇好結果,仲衰過做女果時味大件事,樓主,如自己有能力搬就唔好理你老公啦!再係錦,一陣影响到有情緒病就唔好啦!!!!!!!!!

複式洋房

樓主,我認同ml628,有能力就自己安排搬出去,但要不時update你老公個進度,可以問佢意見,但係唔好要佢花時間參與.因佢一星期返七日,你要佢參與即係要佢完全無時陪6299即迫佢不孝.但你要諗清楚,搬咗出去你要照顧起成頭家,因為唔見得你老公有時間幫手做家務,而且佢咁多年都同6299住,莫講話照顧你/家,可能連自己都唔識照顧,到時你要照顧一個女加一個"仔"同打理晒全部家務(呢個係咪你心目中的"家"?),你有無信心完全無問題? 你係全職媽媽可能好d,如果係在職媽媽,有工人就ok, 無工人會有好多衝突.到時可能家不成家.況且搬咗出去,每逄你老公放假更加理所當然要去陪6299,因為平日放工后既時間已經俾咗你兩母女,更加唔使希望你老公放假會有三人行.
如果無能力自己安排搬出去,不如同老公傾吓,放假前一晚一家三口出去行吓街,第日放假咪全日陪6299囉.一個孝順既男人一定顧家,一定係好男人,只係睇佢係咪你想要嗰種男人.

首頁

尾頁

跳至