單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:Quote:番茄媽媽 發表於 15-11-4 12:50 你前

原帖由 florflor 於 15-11-04 發表
上訴抗辯判令,意思抗辯之前審判,推翻男方既供予既贍養費,但必需理由合理,抗辯上訴推翻前令,男方會收到通知,會否同意你上訴,之後在限期內遞交同意書,咁判令就可改變。

複式洋房

番茄媽媽 發表於 15-11-5 07:38
上訴抗辯判令,意思抗辯之前審判,推翻男方既供予既贍養費,但必需理由合理,抗辯上訴推翻前令,男方會收到 ...

咁我想問下,假如男方冇遵守承諾,唔肯比之前所定的膳養費,我係咪要從法律途徑去追佢,一般要搞幾耐,好似聽人講過,佢唔比,最多係 判佢坐幾日監,佢始終都係可以唔比,唔知啱唔啱

複式洋房

上訴抗辯判令,意思抗辯之前審判,推翻男方既供予既贍養費,但必需理由合理,抗辯上訴推翻前令,男方會收到 ...

咁我想問下,假如男方冇遵守承諾,唔肯比之前所定的膳養費,我係咪要從法律途徑去追佢,一般要搞幾耐,好似聽人講過,佢唔比,最多係 判佢坐幾日監,佢始終都係可以唔比,唔知啱唔啱

複式洋房

咁我想問下,假如男方冇遵守承諾,唔肯比之前所定的膳養費,我係咪要從法律途徑去追佢,一般要搞幾耐,好似聽人講過,佢唔比,最多係 判佢坐幾日監,佢始終都係可以唔比,唔知啱唔啱 , thanks

大宅

我都想知

大宅

明白了! 又多口一問,如果抗辮令執行後, 將來條死佬發左達, 我又有否權利flight番要轉番贍養費(純綷八卦下)
flor

別墅

引用:Quote:番茄媽媽 發表於 15-11-5 07:38 上訴

原帖由 小丸子傻豬 於 15-11-24 發表
咁我想問下,假如男方冇遵守承諾,唔肯比之前所定的膳養費,我係咪要從法律途徑去追佢,一般要搞幾耐,好 ...
唔好意思遲了回覆,如你所說,男方冇跟據判令每月給予判令金額既贍養費,可去小額錢債處申請追討,到時會判上庭,一經勝數,男方需跟法庭要求交予回贍養費,如男方拒絕或懶理,法庭會出拒捕令,禁止他出境並拒捕佢去警署。

別墅

引用:Quote:番茄媽媽 發表於 15-11-5 07:38 上訴

原帖由 florflor 於 15-11-29 發表
明白了! 又多口一問,如果抗辮令執行後, 將來條死佬發左達, 我又有否權利flight番要轉番贍養費(純綷八卦下) ...
如他朝你放棄贍養費後,男方發達,你可改贍養費為要求每月$1。意示保留日後追討費用權利,是香港保護婦嬬條例既要求。

別墅

回覆:小丸子傻豬 的帖子

如果有判令對方要支付贍養費而對方無俾,可以去家事法庭入紙申請,個官接納你申請後會出判決傳票傳召對方出庭。

大宅

回覆:有冇試過將贍養費改番做一蚊

帶齊法庭判令同身分證,仲有一支筆,仲有$6xx,就可以入紙申請~~~
跟住排期上庭,你同佢仲有個官,3個人面對面傾~~~

水晶宮

florflor 發表於 15-11-29 01:13
明白了! 又多口一問,如果抗辮令執行後, 將來條死佬發左達, 我又有否權利flight番要轉番贍養費(純綷八卦下) ...

我見過一份協議書, 贍養費係1蚊, 然後再有段話, 可定期每X年review贍養費.

咁即係話, 重點不在於這1蚊, 而是 可定期review.

所以兩項條件要一齊有, 單是要求1蚊, 同放棄贍養費沒有分別.

首頁

尾頁

跳至