懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

全身麻醉好? 定半身好?

真係好煩呀, 都唔知點選, 不過係人都知半身在於係服完和第一時間聽到BB聲方面係好D, 但我真係怕到時會驚到失控而令到醫生幫我轉為全身麻醉, 咁咪要捱多針. 真係吾知點選擇呀?
各位媽媽, 比比意見, 好嗎?

男爵府

Re: 全身麻醉好? 定半身好?

我是用半身麻醉的, 我係諗住可以第一時間睇到 bb, 不過如果係 好緊張 ke 人, 就唔係太適合, 因為真係好驚, 比我想像中還要驚!, 特別係當醫生落左藥, 對腳冇哂知覺果時, 真係好驚, 之後又要等成4, 5 小時先正常番, 覺感覺的確唔係咁好...!
不過, 我覺得又真係比全身麻醉的媽媽快 recover 同比較精神, 我第二日落得床, 已經可以行動自如, 有 d 朋友來探我, 重以為我順產....!
不過下次有得簡, 我未必會半身麻醉, 因為真係好驚....!

別墅

mango22,

聽完你咁講, 我所有擔心都係正常, 多謝你!

重有其他媽媽可比意見? 謝謝!! :-P

大宅

我在6月生的是全身麻醉, 成個過程都只是1個hour. 不是打針是吸麻醉氣的, 一D痛都沒有, 手術后即時醒番. 我第二天已經可以落床同餵人奶.

Therefore, 我會選全身麻醉, 起碼不用驚餐死!!!

Bean

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

我係全身麻醉o既, 雖然個傷口會痛成個禮拜, 不過開完刀第二日我都已經落到地, 自己去廁所, 如果再揀, 我都會揀全身麻醉, 因為個感覺都幾正架, 乜都唔知, 一個鐘後醒番都可以叫屋企人錄低亞b個樣俾我睇

別墅

我第一胎係全身麻醉, 係我醫生建議0既, 話費事我驚.
第二日朝早個亞嬸換床單, 我就順便落埋床, 幾好呀!
我而家有第二胎, 都會揀全身麻醉.

別墅

咁下面o個幾位媽媽, 你地醒咗之後, 有冇想嘔呀? 因好多人都有這個經驗. 唔該!

禁止訪問

別墅

我無呀! 我媽媽整0左d炒米茶(something like that), 好似話會好d.

洋房

hi, HALAHA

我生2個都係全身麻醉, 姑娘話如果你個人易緊張, 全身麻醉會好d,
醒咗之後,係唔可以即刻食野, 要等醫生指示, 通常要幾個鐘至可飲水, 之後食流質, 再食飯, 如果唔係, 就會吃甚麼就嘔甚麼. 我阿媽都係煲炒米水俾我飲.
在私家醫院生(仁安),全身麻醉同半身麻醉一樣價錢.

別墅

sakura,

我想問問你係用麻醉氣麻醉定打麻醉針架? 係咪可以任"簡"架? 唔該

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

我諗應該無得揀架bor, 我記得開始時, 麻醉師會o係你隻手度打支針 (不過我唔知係打咩針喎), 跟住你仍然係好清醒架, 然後佢地就比d氣你聞, 唔駛5秒, 你已經無哂知覺

男爵府

全身麻醉, 唔一定會嘔, 我諗好睇個人, 我之前因為其他問題, 用全身麻醉開刀, 之後都係冇嘔...!

男爵府

我都係全身麻醉, 一推出手術室已經聽到同睇到野, 不過係好模糊, 過左大半日先完全醒返晒, 又係一飲粥水就嘔, 嘔左兩次, 到第二朝先無事.

我做手術前都好驚, 好驚會醒唔返. 到聞左氣就咩都唔知. 咁就生左, 唔洗痛又唔洗驚. 但係就miss左bb出世的過程, 有d遺憾. 但係如果要半身麻煩, 我唸我會好緊張, 係精神上的折磨, 所以如果下次再生都係揀全身麻煩.

禁止訪問

大宅

我係用半身麻醉ka, 好正, 可以第一時間同老公齊睇到 bb, 係就係驚驚地, 不過我就唔想

男爵府

有d 醫生一樣價錢 有d 半身麻醉貴 d woo.....!

大宅

有人話麻醉後會無記性,你地有冇咁既情況呀??

男爵府

我係用半身麻醉, 都會驚但可接受啦! 我是在屯門醫院做的,
手術的時候他們都會開些音樂出來, 不知是他們想娛樂自己,
定為我而播???!!!

再選擇的話, 我都會用半身麻醉.

洋房

各位 :

請問半身麻醉支針會打係邊個位置呢?

thx!

首頁

尾頁

跳至