母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

BB 啜住乳頭才肯睡, 點算好?

我囝囝一個月大, 就已經習慣左啜住我o既乳頭才肯睡, 可能因為我唔夠奶, 初初時時都要食住奶(每小時), 又時時啜住瞓著, 而家有兩餐要補奶粉, 但食飽奶粉仍要啜住乳頭先瞓, 無論點眼瞓都唔肯瞓, 大哭直至我肯妥協讓他啜才罷休, 啜兩啜就會瞓著.

我又泵唔到奶, 得一兩oz, 一定唔夠食, 遲d要返工就要介人奶了, 想先幫他介「啜住瞓」的習慣, 唔駛一次過介掉兩樣令佢咁辛苦, 唔知有咩方法?
該用戶已被刪除

Re: BB 啜住乳頭才肯睡, 點算好?

洋房

Juju'sMum,

謝謝.
其實我都唔想補奶粉, 頭兩星期喂奶好辛苦, 家人又叫我放棄, 我都堅持, 只是bb的磅數持續下降, 我每兩天便要去健康院磅, 終於連護士都叫我補奶粉, bb先重翻, 滿月時先回復出生磅數, 所以我多數到返工時就要放棄喂人奶了.

大宅

Noirac:
其實只要媽媽多喝水,按寶寶需要時立即餵,是不會不夠奶的。很可能是你信心不足,又遭家人反對,導致餵哺時間不足,才會令寶寶體重下降。
餵母乳是先苦後甜的事,我記得一位媽咪曾經說過,餵了一個月後停餵是最蠢的,痛也痛過了,為何要在開始有收獲的時候才來放棄?
你何時開始上班呢?只要你有決心,上班後仍可繼續餵奶,有問題就上來問吧,大家都會幫你。

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Noirac,

如果有感奶量不足, 在飲食和休息方面, 稍加留意, 讓自己有充裕的休息和水份補充, 食得營養和得宜是有助奶量的. 由於不知道你的飲食情況, 難給予意見. 建議你找中醫, 了解自己的體質, 調理身體, 是有助你的奶量. 希望你給多點信心之時, 也要了解現時自己的身體狀況啊! 加油! 我們會無限量支持你的!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

洋房

謝謝譚媽媽和 Glad 的意見和鼓勵, 我都唔係好想放棄, 我8月才返工, 我會努力試多幾個星期才決定的.

伯爵府

Noirac .......你試想下早一百年前邊樹有人比bb食奶粉,中國都有成幾千年歷史啦,咪一樣係食母乳,所以邊會怕奶量不足.
最重要的是你有充分的睡眠,頭一個月係好重要架,所以bb睡你就跟佢一起睡,咁你的奶一定夠個b食.

別墅

其實我的情况與你一模一樣,而家bb都一歲了!真係一日得d多奶bb食為有補奶粉,我想盡辦法一日內都係得幾安人奶bb食,無論飲魚湯、西式的多奶荼、中式的通乳茶、睇中醫、燕窩、魚翅、按摩,通通無效我比好大壓力自己覺得好對唔住bb,跟住迫於無奈餵奶粉,我喊左幾日!我覺得你唔好比咁大壓力自己,有時真係無就無,強求唔到,盡左力就算啦!我bb雖然食奶粉但都肥嘟嘟仲好健康。
講番正題,我bb以前都係要啜住乳頭先肯睡,終於我撰擇比奶咀佢食,真係無辨法之中的辦法。
瑗瑗BB女[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid139/p0ac2648a663a4a2dabe4beca679a42f9/f7009e02.jpg.thumb.jpg[/img]

男爵府

我又係有同樣的問題, bb 成日要啜住乳頭先肯睡, 我都考慮是否比奶咀佢食, 去健康院問問姑娘再決定, 我最怕 bb 食左奶咀, 又出現 nipple confusion 的問題...~!

講起魚湯, 我都唔係 咁多奶, 不過有一次睇開中醫, 問佢, 佢叫我飲 梭羅魚, 我發覺 呢種魚真係幾見效, 我午飯飲完, 3,4 時就漲奶, 而家耐唔耐, 晚上都試過滴濕哂件衫....! 須然都還是要補奶粉 比 bb(我一整天約補 4-6 oz), 但就 比之前好多了. 我也要繼續努力....!

複式洋房

原來係要梭羅魚!因為我又係食咩都唔夠奶,我已經準時 3 個鐘頭泵一次奶,每次都係得 3 安左右......講起呢個 topic ,我個女都係一樣要跟我瞓,仲要係如果佢扎醒或偶然張開眼唔見我係身邊,就會大哭! :-( 佢一定要啜住瞓,唔理係咪正經食奶:-( 。佢已經 5 個幾月大,我老公就足足做咗 5 個幾月的廳長.....比奶咀佢都唔肯,佢會吐番出黎...好難攪!
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

珍珠宮

好媽媽勳章

呢度個個媽媽咪都係比bb啜住訓架啦,唔係你唔夠奶,除非好忍心比佢喊一排啦,唔係個個都係一條路......................啜住訓

大宅

我阿b都快黎滿月了,開頭餵人奶真係好辛苦,都試過放棄,後黎又堅持返,以家阿b都食得ok,由初生3.04kg,24日就重到3.79kg,佢一想食就要餵了,唔理幾時,食左幾長時間,一日24小時侯命.以家我都有發覺阿b要啜住奶先會訓,我試過餵左成個鍾食完兩邊奶,但一放低佢又喊,個咀四周啜,又餵返,搞左成4個鍾,我老公忍唔住叫我補奶,但阿b都係食唔到一安又喊,最終都係食返我奶先訓到落去.以家成日都係要啜住奶先訓,如果佢未訓就放乳頭出黎,佢又會喊,唔訓了,真係好慘(做阿媽)

大宅

我bb都係啜住訓,而且仲一定要抱住訓,一放落床就喊.無所謂啦,反正她鐘意就得
我的寶貝女朗朗在5月25日早上7:40分出左世.仍然是全人奶bb,唔肯飲奶粉的體重記錄
5/25 --2.7kg   43cm         6/1   --
6/5   --2.76kg                   6/11 -3.02kg
6/18 --3.3kg                     6/28 -3.75kg
7/5   --4.1kg   58cm         8/5   --5kg
10/4 --6.06kg                  12/6 -- 6.46kg
無磅好耐啦,費事磅,反正都係xs碼,我個女食得行得睡得玩得排牙仲好駛得,又好精力過d大人,足以累死你,磅數仲算d咩呢

伯爵府

我bb都係啜住訓,我一瞓底佢就撲埋來,比遲d都唔得
我每次去夜街佢都唔肯瞓,我老公鬧我縱壞個女
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

洋房

Hi All

Sorry, I don't know Chinese typing. Hope you don't mind my using English.

I would like to share with you my experience. My 2nd child is already 1 year old now.

I have had all the problems you mentioned, i.e. not enough breast milk, bb's preference to breast milk, crying at night, etc. Let's go one by one.

A. Not enough breast milk
Others from prior discussion here have better experience than me on how to improve the breast milk supply as my best record was only 4 oz each time, 3 times a day. I resumed work after 4 weeks but I continue to breast feed for 4 months. It is possbile as long as you have the persistence and love to your child. Use a bump at work to bump out the breast milk and put in into a fridge. It's that simple.

B. BB's preference to breast milk
Give him breast milk first, so that he is at least half full and less cranky. Then ask someone else to bottle-feed him with milk formula. In this way, the baby will be more inclined to accept the milk bottle when he does not smell the breast milk from mommy's body.

Someone talked about nipple confusion. My 2 kids adopted well to the bottles. Perhaps it is the choice of teats that matters. There are 3 major shapes of teats in the market, dome shape (e.g. AvxxT), a flat top (e.g. NxK) and the traditional one (e.g. Pxgxx). The Dome shape design is said to be a replica of mommy's nipple, especially good for mixed feeding (breast and bottle) cases. Try it out.

C. Crying at night
We suffered this problem for almost 4-5 months. The baby started crying when he felt that we were trying to put him down to the crib. We had no choice but to take turn holding him all night long until one day, our maid discovered a new method. She put 2 sausage-shaped pillows, one in front and one at the back of the baby. In this way, the baby felt like being held. It really worked until now.

Good luck and trust me, the painful time won't last long.

Sa Sa

公爵府

SaSaLeung

有D野想請教你,我BB日頭唔肯自已訓,一定要抱住,否則訓幾個字就醒,但係夜晚就冇問題,可以自已訓.

你話你工人 put 2 sausage-shaped pillows, one in front and one at the back of the baby. 想問下你的意思係咪用二個長型的PILLOW,一個放在BB 的背部,一個放在BB的胸上呢?而BB就係訓在PILLOW 上呢? 或是一個放在BB的前面(即頭部),一個放在BB的腳部呢?

公爵府

Noirac

我好明白你心情,同咪你擔心的事,因為我都係剛剛放完產假返左3WEEKS 工.

其實你唔駛擔心同咪刻意去幫BB介啜住訓,因為當你返工後佢自自然便會介到,我BB都係咪,當時我好擔心. 其實BB仲細,佢日日都唔同,幾日就會換一次生話HABBIT, 你依家應盡量比多D佢啜,等佢有多D安全感. 而你又可以多D奶. 當你返工後,可以在晚上比佢啜多D,我都係咁. 我差不多每天放工就比佢啜都夜晚訓覺為止.

千萬唔好咁擔心,否則會影響奶量.

大宅

我估sasaleung的意思係bb側睡,然後在他的背和心口放一個小攬枕,而bb就夾在中間,感覺就像我地抱住佢咁
我的寶貝女朗朗在5月25日早上7:40分出左世.仍然是全人奶bb,唔肯飲奶粉的體重記錄
5/25 --2.7kg   43cm         6/1   --
6/5   --2.76kg                   6/11 -3.02kg
6/18 --3.3kg                     6/28 -3.75kg
7/5   --4.1kg   58cm         8/5   --5kg
10/4 --6.06kg                  12/6 -- 6.46kg
無磅好耐啦,費事磅,反正都係xs碼,我個女食得行得睡得玩得排牙仲好駛得,又好精力過d大人,足以累死你,磅數仲算d咩呢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊