親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

wsc
希望明天會好天....唔係唯有帶小朋友玩室內...

原文章由 wsc 於 08-7-17 23:24 發表
When arrive Taiwan this morning still ok, but when get ready to go to the zoo (about 12:00pm) start raining heavily. Nearly rain whole day. Sometimes heavy sometimes light. Hope tomorrow will be b ...

大宅

ksy,

Is it you need to call the driver again when you leave taiwan. The driver yesterday seems don't know anything.

Thanks.

男爵府

wsc,
YES....天朗氣清,玩得開心~

大潤發2店果幢野有個室內遊樂場,好大個波波池嫁,不過要收費....咁,如果你地有幾個大人,就可以派一個睇囝一個去SHOPPING

http://www.tomdragon.com.tw/page01/page02-03.html

原文章由 010 於 08-7-18 00:09 發表
wsc
希望明天會好天....唔係唯有帶小朋友玩室內...

[ 本文章最後由 fi-fi 於 08-7-18 08:30 編輯 ]

大宅

自從舊年暑假去台北o係呢度搵過資料後, 之後就好似上左引o甘, 久唔久都要入黎update下

西門町有個有好多資料o既網站, 順便幫台灣朋友間舗賣個廣告先, http://www.shimen-walker.com/Rest_home.aspx?rest_id=0000617

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

wsc
我都係用ksy介紹個間司機到機場
我去前同佢email傾好晒,佢只提我最好比埋房號佢
到台北我就email埋個房號比佢,
咁佢非常準時並安全地係酒店接我地,
~40分鐘就到機場啦!
原文章由 wsc 於 08-7-18 08:24 發表
ksy,

Is it you need to call the driver again when you leave taiwan. The driver yesterday seems don't know anything.

Thanks.

禁止訪問

大宅

可否給我司機的資料及費用作參考, 謝謝

原文章由 010 於 08-7-18 10:54 發表
wsc
我都係用ksy介紹個間司機到機場
我去前同佢email傾好晒,佢只提我最好比埋房號佢
到台北我就email埋個房號比佢,
咁佢非常準時並安全地係酒店接我地,
~40分鐘就到機場啦!
...

伯爵府

醒目開學勳章

WSC

唔駛再CALL佢地架!佢地會係預定既時間黎接你地

原文章由 wsc 於 08-7-18 08:24 發表
ksy,

Thanks.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

去完四日台北, 返到黎仲係好懷念. 第一次自遊行, 都算ok啦, 多謝晒各位既資料.

第一日到天成已經成點鐘, 未有房攞, 好老實同佢講左有多一個十歲小朋友, 佢話唔加床就唔駛加錢. 寄低行李就出發去六福村. 途中打電話去卡莎米亞訂鳳梨酥. 佢話可以三日後送貨去飯店. 原先出機場都出太陽, 點知去到落大雨, 有好多都因雷雨唔開, 好彩臨尾都開左猛獸區果part. 阿仔最鍾意. 返到飯店又冇雨囉. 換左d濕衫去士林食晚餐兼行街街, 食左大腸包細腸, 麻麻地, 志在試下, 又食左好高既雪糕同呵仔煎. 仲有雙胞胎同牛舌餅.

第二日去平溪線, 由青銅開始, 食左d花花冰, 買左d果釀, 好好味, 買左藍梅同酸梅, 家姐話傻傻地, 一開始買咁重既野, 拎死人, 但佢自己都買左一樽酸梅 , 跟住行路出平溪, 去到食左芋圓荳花, 黑豬香腸同放天燈, 搭火車出十分食左果隻包住花生糖同雪糕既餅, 又係好正呀!再行去瀑布, 沿途仲有好多果樹, 同阿仔都睇得好開心, 有好大隻既茄子. 回頭返十分搭火車. 再去食度小月同"頂"泰豐.

第三日去九份, 食左阿婆芋圓, 燒鳥蛋, 串串薯片. 跟住去左金瓜石, 行礦洞(阿仔話好恐怖), 都好, 等佢都知道有d人要長期係d咁既環境工作. 然後返飯店放低d手信, 係飯店附近搵左一家好細又係橫街既舖仔食左好地道既魯肉飯, 得d汁同小小肉咋, 不過就勁好味, 成為20蚊台幣. 然後再出淡水. 食左donut再去睇日落.

第四日一早去木柵, 不過冇得搭貓空, 咁啱撞著佢年檢開始, 停開八日既第一日. 平時又唔見咁"好彩". 還好木柵都好精彩, 又有樹熊睇. 不過超熱, 家姐個溫度計check到有成三十六度幾. 下午就去左西門町食阿宗麵線同買鴨舌. 最後返飯店pack行李再出機場.

整個行程都好ok. 台灣d景點真係好正,四圍都有噴霧, 等d遊客冇咁熱. 同埋卡莎米亞d鳳梨酥真係好好食, 我拎到返香港二日後先送到俾人, 但都仲係好鬆化, 唔似其他d死死實實咁, 係就係貴小小, 但都值得.唔怪得知我同事搭我幫佢買兩盒.

[ 本文章最後由 veronna 於 08-7-18 21:33 編輯 ]
Latte, 又名臭TE或臭喵

大宅

fi-fi / ABCD mom / 010 / ksy
多謝晒你啊, 俾咁多支持我, 須然呢兩日都很大雨, 但都去到一啲地方和可以休息一吓, 好彩心思思今次帶埋 notebook, 可以同各位聯絡, 得到你俾資料我, 今日下午終於停雨, 聽日可以去八仙啦, 不過, 台中和台南就仲 下得很大雨.

010 / ksy
昨天, 摩根車好準時, 但當俾錢後, 他叫我自己再打去摩根, 他甚麼都不知, 我已再電郵他們, 他們也覆我了.

謝謝各位

大宅

ABCD媽咪,
fi-fi, 010, wsc 及其他媽咪,
你們好!睇完你們的資料真係好好,而且十分有用!下星期四我都會出發去台北,因為同兩個仔去,怕唔熟路,所以跟團去,不過其中一日的行程會係自由活動,便要自己安排,有些地方想去,但唔知順唔順路和唔識去,又或者會去到咁多處地方,想請大家幫吓忙!比啲意見我。
另外想請問大家如果7歲和14歲的細路同他們去路易士,babyboss或兒童探索館會適合些呢?還有想問大家誠品書店是在哪條街的?
以下是我的行程:
day 1
九份~靈芝茶藝館~鴻禧山莊~
day 2
六福村~大溪浪漫花海~袖珍博物館~士林
day 3
自由行(捷運)
自己想去這幾處,但唔知點安排會順路些(大潤發,西門町,淡水,路易士或兒童探索館或babyboss,101大廈)
day 4
忠烈祠~珍珠養殖中心~故宮博物院~皮獶展示館

[ 本文章最後由 linwailin 於 08-7-18 22:09 編輯 ]

伯爵府

醒目開學勳章

WSC

玩得開心D喇~

原文章由 wsc 於 08-7-18 21:46 發表
fi-fi / ABCD mom / 010 / ksy
多謝晒你啊, 俾咁多支持我, 須然呢兩日都很大雨, 但都去到一啲地方和可以休息一吓, 好彩心思思今次帶埋 notebook, 可以同各位聯絡, 得到你俾資料我, 今日下午終於停雨, 聽日可以 ...

伯爵府

醒目開學勳章

好喇!繼續講埋第四同五日既程

第四日就真係咁多日中最辛苦既一日,我地去永永康街食小龍包,跟住立口過左去隔離既金石堂行左陣,亞囝買左幾本漫畫書,跟住就由永康街行左去101,嘩......呢日真係超.......超攰,DINNER就係酒店附近買左"花枝羹"..番酒店食.

最後一日,諗住去行吓書店,但呢日台北開始落雨.所以食完早餐後,就出左去"老天綠"買手信,跟住去左台北車站地下街,三越行吓就算,行完番左西門町食LUNCH再係酒店隔離個百貨公司行吓,四點多小小番酒店已經見到BOOK車公司既車係樹等緊我地,8點機已經番到香港,5日既行程大致係咁上下,整個程都好滿,順利,但台北天氣真係熱.........熱,人.....就真係好.....NICE.

伯爵府

醒目開學勳章

係喇

西門町係天茗茶莊對面有間鐵板燒,都幾低食,唔錯架,可以一試

子爵府

醒目開學勳章

我囡囡8歲,去兒童探索館覺得悶~我見都係得好少人玩~全部都係細細個~ 有時我都覺佢而家個年齡都幾懢忦~都唔知有咩岩玩~~
原文章由 linwailin 於 08-7-18 21:57 發表
ABCD媽咪,
fi-fi, 010, wsc 及其他媽咪,
你們好!睇完你們的資料真係好好,而且十分有用!下星期四我都會出發去台北,因為同兩個仔去,怕唔熟路,所以跟團去,不過其中一日的行程會係自由活動,便要自己安排,有些地方想去,但 ...

大宅

貓空對外再開放日期

各位朋友:

看見有媽咪寫貓空維修至24/7,原本我預那天去,但看它網址,寫維修至21/7,22/7對外再開放,我再send email去台灣的包車公司,請他們check一下,因為可能要調動行程,點知回覆的資料如網址所寫(可能他們也只看網址).

想問剛回來的朋友,是否維修日期推遲了,以致對外開放也推遲至25/7?

洋房

babyboss

請問大家,babyboss點玩法.

睇完個website唔係好明.
1) 是否要預先購票會好些,還是去到先買票呢?
2) 小朋友8歲是否適合呢?需要大人陪同嗎?
3) 其實暑假係幾錢?又話咩半價優惠.

請分享一吓,謝謝
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/autobus.gif[/img][/quote]

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 rinapang 於 08-7-19 07:35 發表
各位朋友:

看見有媽咪寫貓空維修至24/7,原本我預那天去,但看它網址,寫維修至21/7,22/7對外再開放,我再send email去台灣的包車公司,請他們check一下,因為可能要調動行程,點知回覆的資料如網址所寫(可能他們也只看網址).

想 ...

正式應該係7月14日至21日, 一連八日, 果邊d捷運都有大海報寫住. 我行程就係7月14日(最後一日去), 所以冇得坐貓空, 有d失望.
Latte, 又名臭TE或臭喵

大宅

veronna,

謝謝你的資料,唔緊要啦,比個理由自己,下次再去嗎!

原文章由 veronna 於 08-7-19 09:25 發表

正式應該係7月14日至21日, 一連八日, 果邊d捷運都有大海報寫住. 我行程就係7月14日(最後一日去), 所以冇得坐貓空, 有d失望.

大宅

置頂安排

ABCD 媽咪,

可唔可以將此TOPIC好似之前咁,放係"戶外旅行"第一頁,唔使每次都要找!咁會方便好多!

首頁

尾頁

跳至