興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:請問有無古言小說可推介

花千骨,鳳影空來,盛世嫡妃

大宅

mymarigold 發表於 15-9-2 12:51
剛看完:

唐七公子
鳳影空來是且試天下前傳,按發生時間排是:

1: 鳳影空來
2: 且試天下
3: 蘭因壁月

大宅

mymarigold 發表於 15-10-2 09:19
我就係見唔少人話好睇,但。。。真係投入唔到去睇
我覺得不是非常好睇,中間覺得有D拖,最記得有一章,只係男女主KISS都2千多字,果章直頭係悶

yeung_ma    發表於 21-11-3 00:02
MeiCheLin    發表於 21-3-24 14:43
Charlotte_mom    發表於 15-10-5 20:28

大宅

mymarigold 發表於 15-10-27 18:05
幾經辛苦先買到醉玲瓏,呢本都好多JM話好睇!
我現在看緊,看了1/3,不錯,但不禁想起步步

大宅

mymarigold 發表於 15-12-5 20:09
睇咗4集劇,未睇書。講查案,係咪好虐?
不虐,書好好多,感情自然,但劇中改了的情節不及書好看,有D位仲改到好怪,一舊舊,剛播完15-16集,好悶,該好SWEET的場境又冇,感覺不到書中男女主的甜蜜,明明係言情加查案,但變了主查案,言情陪襯,浪費了個好故事,唯一好就是不會格硬拖長做

大宅

mymarigold 發表於 15-12-14 16:36
睇完《寡人有疾》,略嫌情節慢咗啲。。。可能睇呢本前睇咗《除了我,你還能愛誰?》,感覺《除了》好笑啲。 ...
"你和我的傾城時光"是商戰背景,好睇,"蝸牛"也是查案的,不錯,不過,講到查案,"閉眼"及"美人"會更好

大宅

引用:Quote:原帖由 jessicasiu 於 16-01-04 發表

原帖由 mymarigold 於 16-01-04 發表
我都係跳住睇灵界部份,但整體故事唔錯。
卷4冥界果章我有看,云峥的最后留言幾催淚下

大宅

引用:Quote:原帖由 goofy1111 於 16-01-08 發表

原帖由 mymarigold 於 16-01-08 發表
“我的妻子是这世上最美好的女子。
若我能活着,我愿意倾尽所有去爱护她,给他幸福,
可是上天没有给我这个 ...
仲有雲逝果章,也令我非常痛心

大宅

剛看完慈悲城,不錯,黑社會老大的愛情,也有恐怖分子和邢警的愛恨交纏

大宅

goofy1111 發表於 16-1-28 09:50
剛看完慈悲城,不錯,黑社會老大的愛情,也有恐怖分子和邢警的愛恨交纏
OH,發錯,這是現言

大宅

mymarigold 發表於 16-4-8 16:31
北熙王原歧滅相府一家一百廿人,女主相府千金凌芸淪落青樓改名鸞夙,意外之下遇見北熙世子臣暄及故友南熙皇 ...
我看緊E個作者的另一本"妾心如宅",其實係E本的姊妹篇,鸞夙係北熙,晗初係南熙,但我冇睇你E本,"如宅"提過了鸞夙和聶沛涵,女主晗初,則有4段情,其中一個簡直係90%的云崢,外型性格,家世背景,早逝,甚至連家族都有相同名字的女角"想容",皇帝冇愛上女主,因為皇帝係聶沛涵,最愛鸞夙,感覺同"綰青絲"格局相似。

大宅

mymarigold 發表於 16-4-8 18:39
我睇《妾心如孽》上册時覺得OK,然後再買 《妾心如宅》,但未睇。《妾心如孽》都有提晗初,都係同聶沛涵有 ...
剛剛看完,不錯,先修正,故事係4個痴人,女主3段感情,第1段描寫最少。
聶沛涵第一次見晗初在北熙,女主去獻藝,意外被7皇子救了,但女主不知其身份,后在南熙王府再見才知
"如宅"中各人的結局不錯,個人覺得係"厚待"聶七了。
《妾心》系列係有前傳,"帝業繚繞",但因受册数限制,删掉網络版20萬字的内容,但加了部份番外

大宅

mymarigold 發表於 16-4-11 18:52
講起《綰青絲》云崢,真係好情深,令我諗起另一個,《獨步天下》皇太極。

...
"綰青絲"的雲崢,"如宅"的雲辭,二個90%相同的男角,同是情深,但我較喜前者,1來先入為主,2來潔癖,仲有"盛世嫡妃"(一品紅妝)的墨修堯

大宅

mymarigold 發表於 16-4-12 11:12
剛睇咗《鳳御凰》上下,等緊完結篇送貨,原先想開《木蘭無長兄》睇,你咁講,等我先睇《妾心如宅》啦!

...
雲崢和雲辭同女主的互動大不同

大宅

mymarigold 發表於 16-4-12 18:05
我睇到《如宅》上册一半,晗初剛落胎,好虐。。。
相比之下,《如孽》故事無咁虐,鸞夙嘅愛,無論係愛臣暄 ...
晗初的情路比葉海花更坎坷,我覺得"云中歌"中果4句都幾應境

大宅

mymarigold 發表於 16-4-13 12:25
晗初情路的確坎坷....
唔,我睇完上册,到係較鍾意雲崢,佢嘅愛比雲辭入骨
聶九也是讓人心痛及無奈,輸給了時間,一次錯過變成一生錯過。

大宅

引用:Quote:原帖由 goofy1111 於 16-04-14 發表

原帖由 mymarigold 於 16-04-14 發表
沈予都一樣,只怪當時年紀少,將機會雙手捧上比雲辭,同晗初錯過咗生命中最好嘅八年……

...
當初先知“如宅“,後知“如孽“,見後者是爭天下,爭女,所以選了“如宅“,淺韻就不多like, 死鉆牛角尖

大宅

剛看完"少年丞相世外客",真係好攰下,但好睇女主古今不停穿越,最尾連徐諾同風毅都可以穿越,其實算不算係薇夜對女主的一D補償
覺得好睇過"瀟然夢"

大宅

mymarigold 發表於 16-5-23 12:41
《瀟然夢》已經好正,《少年丞相》仲更上一層樓,呢種穿越方式幾特別,女主古 代身份特殊, 同風亦寒感情 ...
起初覺得徐冽的情商真係低了点,但想深一点,夫婦的感情基礎不穩,他的性格同背景,再加上外在種種因素,做就了這樣的結果
我反而不太LIKE"瀟然夢",試過看看下

大宅

mymarigold 發表於 16-8-5 17:45
整理完書櫃,原來仲有好多未睇
看過夜行歌,覺得一般,女主本是有錢小姐,卻因母親貌美被魔教教主所虜,為了報仇,苦練異功,另身形不變,免被教主糟塌,而男主本是名震江南的謝家三公子,被掳入魔教,為了逃離,甘心成為女主的影衛,2人出生入死,榮辱與共,后來離開魔教各自分開,其間男主不斷尋覓,7年后,女主成為北方巨擘的妹妹,受盡寵愛,也回復本名。

全書分4篇,最尾1篇覺得可以不看,不單悶,還覺得拖。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊