論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

想問下正價工人同平價工人既分別???因吾知日後會否座牢, 所以想問清楚...

本人第一次請工人, 現有正價工人同平價工人兩種, 想問如果用平價工人日後會否有麻煩呢???會否吾合法, 定係只是佢地品質問題而定價格呢 ????

複式洋房

Re: 想問下正價工人同平價工人既分別???因吾知日後會否座牢, 所以想問清楚...

平價工人是唔合法,係D無良僱傭中心及僱主壓搾D知識水平較低的外傭。即使外傭同意減薪,都是違法,屬刑事罪,可以被判坐監。
波蘿油 寫道:
本人第一次請工人, 現有正價工人同平價工人兩種, 想問如果用平價工人日後會否有麻煩呢???會否吾合法, 定係只是佢地品質問題而定價格呢 ????

大宅

Re: 想問下正價工人同平價工人既分別???因吾知日後會否座牢, 所以想問清楚...

梗係違法啦! 要坐監o架! 唔好因少失大呀! 就算平,都係差千零蚊,無謂以身犯險. 而且我覺得人地咁辛苦離鄉別井,放低晒個屋企飄洋過海o黎打工,唔好剝削人地囉!

我老爺奶奶就試過俾人告,事緣佢地請咗個印印,但要成三個幾月先到,咁中間段時間冇工人用(我奶奶超懶,乜都唔願做,其實佢地兩個好健壯,成日四圍去,根本冇必要請工人),咁我老爺個家姐就介紹咗個underpaid俾佢地,本來冇人知,但我老爺奶奶巴巴閉閉,慌死冇人知佢請咗工人,四圍同D街坊講,言談間爆響口話俾人聽個工人係underpaid,佢地平時得罪人多稱呼人少,於是有人傳人,而且佢地對個工人都好刻薄,以為俾o個少少錢就使死人唔駛本,當人地底泥,個工人咪走去報寸囉!

最後罰錢兼俾堂費,個官仲話,姑念佢地兩個初犯&年紀大,如果唔係,係可以判監o架!
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

禁止訪問

大宅

我請兩種經驗都有, 不過, 資質真係叉好遠, 而且, 前者晒你水電不特止, 電器, KICTEN, 家私乜野都整到舊晒 ...
仲有一樣, 手腳唔好 ... 你無聲出 ....
另外, 現有 AGENT 出古惑, 同 D MAID 夾埋搵錢 ... 小心小心 .... 

複式洋房

其實唔係正價o個d要先俾一大筆費用過agency. 所以除開同正價無分別. 仲要驚餐飽, 又無品質保証 (通常唔係正價o個d係山區比較環境差, 佢地連咩叫電飯煲都未見過, 唔好講要佢用, 都係教都有排教). 所以無mug著數.

首頁

尾頁

跳至