3歲或以上

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

趣教勳章

回覆:言語遲緩治療 (分享)

我囝囝 講故事時 五專心同搣書 有咩辦法

大宅

陪月勳章 BK Milk勳章

引用:我囝囝 講故事時 五專心同搣書 有咩辦法

原帖由 emilyo_o 於 15-09-20 發表
我囝囝 講故事時 五專心同搣書 有咩辦法
囝囝幾多歲呀?
初初有無用布書呢?之後又有無用硬皮書?
或用硬卡 故事卡片,講故事。
因為有d小朋友鍾意 撕爛紙既聲音,所以你要比內性同佢解釋。
書要圖片唔好要字,你試下有無幫助

大宅

趣教勳章

引用:Quote:原帖由 emilyo_o 於 15-09-20 發表我

原帖由 Angelanna37 於 15-09-21 發表
囝囝幾多歲呀?
初初有無用布書呢?之後又有無用硬皮書?
或用硬卡 故事卡片,講故事。
多謝指教 我一開始就用軟書 同幾句字 聽完會試下

侯爵府

畀面勳章

加油呀

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

Hihi
可以pm 我問?
我仔今日先去見完健康院(30個月),
姑娘只話3歲返去觀察,唔比排言語治療,
佢好明顯係有小小遲緩 做阿媽都唔知點幫佢
如果有用,真係直得一試

大宅

引用:Hihi可以pm 我問?我仔今日先去見完健康院(

原帖由 julieko 於 15-10-07 發表
Hihi
可以pm 我問?
我仔今日先去見完健康院(30個月),
已pm了,明愛言語教材有網址有電話,你可以打去問有無貨先去。
協康會 有本叫口肌訓練書可以配合訓練,已比網址你參考。
Hi! 如健康院要再等,我本人唔建議,因為你這樣等4.5歲先可能有機會排期,所以最好去協康會/家庭醫生寫紙去轉介或其他地方做評估。
小朋友能講句子嗎?

男爵府

我個仔而家係心橋做緊訓練
真係好有幫助

大宅

引用:我個仔而家係心橋做緊訓練真係好有幫助

原帖由 sangbaby 於 15-10-09 發表
我個仔而家係心橋做緊訓練
真係好有幫助
Hi!請問你心橋幾內做一次訓練呢?可以分享下嗎?因我都排緊心橋

男爵府

一星期一次每次一小時
我仔番左幾個月,講嘢有好大進步

大宅

引用:一星期一次每次一小時我仔番左幾個月,講嘢

原帖由 sangbaby 於 15-10-09 發表
一星期一次每次一小時
我仔番左幾個月,講嘢有好大進步
甘就好喇,小朋友幾歲幾個月呢?開始能講句子嗎? 多謝你分享!

大宅

引用:純分享: 我囡2.5歲時,老師覺得我囡言語比

原帖由 Angelanna37 於 15-08-14 發表

純分享:
政府排了半年 終於有得睇評估,之後再大約等1年至1年半左右先有堂上,黃金時間都就過啦!

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

回覆:Angelanna37 的帖子

我仔都被評估為未到依家既年齡, 我成日覺得我仔無咁差, 只是依家多左好多咩咩評估, 以前邊有呢d, 只是天生天養。

姑娘成日約評估(又職業治療, 又心理專家, 又言語治療), 咪去囉, 反正依家係幼稚園, 請假比較容易。 但有時我覺得人地so call\'專家\"話小朋友有問題, 我信一半, 因為自己對個小朋友是最耐的, 得同唔得相信我地父母仲清楚過專家。
我都會聽專家們既意見去訓練小朋讓佢進步, 但唔會太刻意, 有時寧願同佢玩多點仲好。

大宅

引用:我仔都被評估為未到依家既年齡, 我成日覺

原帖由 yitaihop 於 15-11-01 發表
我仔都被評估為未到依家既年齡, 我成日覺得我仔無咁差, 只是依家多左好多咩咩評估, 以前邊有呢d, 只是天 ...
係呀!所以我唔會想去私人專家,因為我覺得佢地一定話有問題,佢地搵$上10堂都好, 反而政府係耐,但都真係有問題先比你上堂,如政府做了評估先有問題,我先會考慮出面上堂。
不過我自己只用明愛教材+講圖書,原來已經幫助到小朋友,跟本唔需要出面上堂。

大宅

請問小朋友痴利根可以嗎?

大宅

引用:請問小朋友痴利根可以嗎?

原帖由 ericfai95 於 15-11-10 發表
請問小朋友痴利根可以嗎?
Hi! 個人認為唔可以 沒殺 任何機會,你不妨試下,只要每日協助小朋友日日讀字,我信每個小朋友都有轉變。加油!
小朋友天生具備潛能, 大人係估唔到。

侯爵府

回覆:Angelanna37 的帖子

我囡兩歲四個月,已經做左語言治療四個月,但到現在只識單字或兩個音,三個音都未識講,語言治療師懷疑佢有自閉傾向,我而家好煩惱,我自己觀察佢一輪及加埋不同親友、老師、治療師comment 也有這種感覺,anyway 可否pm 我明愛info

大宅

引用:我囡兩歲四個月,已經做左語言治療四個月,

原帖由 Ms_Phoebe 於 15-11-11 發表
我囡兩歲四個月,已經做左語言治療四個月,但到現在只識單字或兩個音,三個音都未識講,語言治療師懷疑佢有 ...
Hi!請問你排政府言語訓練嗎?真係一個月1堂嗎?因為我女仲係排緊咋!
我已pm了,明愛言語教材有網址有電話,你可以打去問有無貨先去。 協康會 有本叫口肌訓練書可以加強配合訓練

侯爵府

引用:Quote:原帖由+Ms_Phoebe+於+15-11-11+發表

原帖由 Angelanna37 於 15-11-12 發表
Hi!請問你排政府言語訓練嗎?真係一個月1堂嗎?因為我女仲係排緊咋!
我已pm了,明愛言語教材有網址有電話, ...
我在私家做,好貴$468/30 mins, 一星期一次

大宅

引用:Quote:原帖由 Angelanna37 於 15-11-12 發

原帖由 Ms_Phoebe 於 15-11-12 發表
我在私家做,好貴$468/30 mins, 一星期一次
私人真係貴! 仲要得30min甘少😣

大宅

引用:Quote:原帖由 jojowong01 於 15-11-16 發表

原帖由 Angelanna37 於 15-11-17 發表
Hi! 已pm了,明愛言語教材有網址有電話,你可以打去問有無貨先去。
協康會 有本叫口肌訓練書可以加強配合 ...
pls pm me。
我仔未返学之前協康評估delay 3 to 4 個月, 返N班後識講好多野, 但發音有好多都仲係bb 音。
協康排了兩三個月, 仍然等待中。。。。。
thx

首頁
12345...6

尾頁

跳至