跳至

首頁

尾頁

別墅

叻叻勳章

小朋友下年升K3,要面對選小一的問題。本人較心儀基慈,但之前幼稚園老師唔建議我小朋友讀呢間,話課程深好難入。但同時又建議另一家長幫小朋友報考基慈喎!講真確實唔明老師睇咩做標準/建議??
另外,也試過在教會無意中講起,話我想幫小朋友報呢間,亦有家長話好難,但佢小朋友現時升K2,我聽到之後確實係好擔心!因為我之前都有和小朋友去參觀基慈,但當時我又唔覺得咁難考喎!但點解一同人講話想考呢間時,個個都話難既?所以,真係好想問下而家有小朋友讀緊基慈既家長?基慈真係咁難入嗎?

大宅

引用:小朋友下年升K3,要面對選小一的問題。本人

原帖由 mandyaymk 於 15-07-26 發表
小朋友下年升K3,要面對選小一的問題。本人較心儀基慈,但之前幼稚園老師唔建議我小朋友讀呢間,話課程深好 ...
基慈近幾年係好左,因為換左新校長,但難入既定義係乜先?我姑拉個仔今年派左基慈,佢原先係自行叩門,但唔收佢仔,到左大抽獎抽返入基慈,所以我覺得有時睇運氣多

大宅

以我所知
基慈係慈雲山區吳算深

學校學術方面係近幾年係提升左,但又吳算係深同吹谷既學校
(我大仔吳係讀基慈,只係有朋友基慈讀緊小三)

別墅

叻叻勳章

回覆:landierw 的帖子

多謝你既回覆!

男爵府

引用:小朋友下年升K3,要面對選小一的問題。本人

原帖由 mandyaymk 於 15-07-26 發表
小朋友下年升K3,要面對選小一的問題。本人較心儀基慈,但之前幼稚園老師唔建議我小朋友讀呢間,話課程深好 ...
基慈普教中,英教常,仲會教高一年班嘅書(中文科)
至於難唔難入,有幾個15分都入到喎。我女女今年都想報基慈呀!大家都加油

複式洋房

回覆:joeyau0621 的帖子

基慈好似好難入咁,我第一都會選佢,得15分,都唔知得唔得。若乙一選佢,乙二彩雲聖若瑟(因住屋企附近),乙三寫邊間好?

男爵府

引用:基慈好似好難入咁,我第一都會選佢,得15分

原帖由 gigisze1220 於 15-09-01 發表
基慈好似好難入咁,我第一都會選佢,得15分,都唔知得唔得。若乙一選佢,乙二彩雲聖若瑟(因住屋企附近), ...
我諗自行加統一(甲乙部)都寫第一,應該有機。再加埋叩門。

洋房

我很久很久以前讀基慈,不覺得難,老師、社工好關心學生

別墅

回覆:想問基慈是否很難報讀,程度是否很高?

5/9和12/9有開放日,可以上學校網睇詳情和報名

伯爵府

引用:5/9和12/9有開放日,可以上學校網睇詳情和

原帖由 虎B 於 15-09-02 發表
5/9和12/9有開放日,可以上學校網睇詳情和報名
朋友今日去咗個開放日,話小朋友好開心 黎緊都有個中秋晚會,樓主可以去睇下問下了解多啲
http://keitsz.edu.hk

別墅

叻叻勳章

回覆:wister 的帖子

多謝你地咁多位細心的回覆呀!

別墅

請問老師有愛心嗎? 對能力稍差的學生是否有支援? 謝!

首頁

尾頁

跳至