少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

8個月bb玩乜好

我呀仔而家8個月,唔知同佢玩乜好,同佢玩小明,点蟲蟲.佢又唔肯坐定定同我玩,由其佢自己玩緊玩具果時,叫佢都唔理我,
有乜方法可以令呀仔理我多D,反而佢坐學行車會同我玩,但我又唔想佢成日坐學行車..點算好呢.有無媽咪可以幫吓我..我好DOWN 呀.....

大宅

Re: 8個月bb玩乜好

抱住佢打千秋, 我bb7個月, 好鐘鍾意

and 俾盒盒裝紙巾佢, 佢"mon"一張你放番一張入去

如有其他好玩的請大家講下

大宅

佢要坐定定玩玩具,點解你吾一齊玩玩具呢?可以你比舊野佢,比XX比.........,又叫佢比舊野你,比媽咪比...........,或者砌下積木之類,又或者佢趴下趴下,你係後面追佢law,追追追.......追追追.......點解係要玩小明、點虫虫呢?小明吾係咁細個識玩架wor!

吾好坐咁多行車,佢呢個age開始好好奇,要比佢explore多D。

用戶要求終止服務

我個b9個月,佢乜都拿黎玩, 佢好鍾意dumd玩具落地下o架, 又好鍾意撕爛d雜誌, 仲要簡d新既黎搣, 無佢符

洋房

我個bb都係8個月,我咩都同佢玩一餐,成日同佢照鏡;彈琴(佢而家成日想去彈),睇teletubbies(越睇越開心);星期日落公園打揪千;一齊唱歌,我一唱佢就咿咿呀呀; 佢最鐘意食麵包;同佢玩多d錫錫,而家佢識得你叫錫錫,佢會錫埋你度,攪到我哋成面口水,幾好玩。
我o既可愛Longlong 豬係2003月9月29日出世,而家13個半月la Longlong's Ablum Longlong豬的成長寫真

別墅

My child now 9 months also like same as yours. She likes to tear magazine and throw toys on the floor. When her toys drop, she expect you will pick it up and let her throw it again. ~_~"

laiki 寫道:
我個b9個月,佢乜都拿黎玩, 佢好鍾意dumd玩具落地下o架, 又好鍾意撕爛d雜誌, 仲要簡d新既黎搣, 無佢符

大宅

iamheihei and laiki:

希望兩位吾會介意我比少少意見,有關小朋友撕雜誌的問題。

個個小朋友都一定有呢個皆段,但我未生之前,我兩公婆的其中一個共同目標,係一定要培養到我仔愛看書而且係愛書。從我仔第一次出現撕雜誌時,我第一樣唸到就係我吾想佢有呢個興趣,今日就話呢本雜誌吾要可以比佢撕姐,難保到佢識行識走自己law D有用既書黎撕,一黎我屋企多書到(雲),二黎我老公一定好吾開心,三黎我怕到時教吾返。

我仔第一次出現撕雜誌時,佢當然好高興,但我就即刻吾同佢一齊笑,反而我(奏)晒眉頭好誇張咁話,本書好痛呀,等媽咪貼返好佢先….,然後law膠紙貼返好,再話咁就吾痛,靚靚,我又好誇張咁話,嘩,本書冇爛,好靚呀。我又同佢一齊睇一路講,嘩,本書好靚好多野睇呀,有車有小朋友有乜有乜….,如是者三四次佢撕我貼,慢慢我仔吾再撕,如果係佢吾小心撕爛,佢仲會示意叫我law膠紙,我貼返好,大家都好開心。就算佢玩D冇用既junk mail信封信紙爛左,都叫我貼返好,我亦照貼,因我想係佢未judge到什麽是有用的書及冇用的紙之前,要佢愛借任何似書的東西,我亦從來吾會係佢面前dum過一張紙去垃圾桶;同grandparents飲茶,佢玩張癈紙跌左落地,佢亞爺、姑姐叫我吾好(汁),我都要(汁)。

結果我仔現在(2.5歲)愛看書(當然我成日有陪佢睇,講故事),從沒整爛(刻意)過、整皺過、劃花過屋企任何一本書,睇完仲自已放返原位。去到佢表哥屋企,見到表哥有D書劃花左,佢會話”吾岩呀!”,見到爛左,佢仍會叫我攞膠紙,我貼返好,佢就話”岩la”。

呢樣訓練,仲令到佢愛借自己的玩具,佢從不做些刻意破壞的行為,睡前一定自己收好玩具。見到表哥大力撞D車埋牆,佢一定吾跟,仲會話”吾岩呀!”,總之,佢既concept,破壞就係吾岩

如果各位想小朋友愛惜物件,不妨早D開始教,佢地真係會get到,而且自己會將理解左既concept,extend去其他地方,你會意想不到的。

別墅

我個仔8個月大, 佢很喜歡撕雜誌, 和有聲的玩具.
至於撕雜誌, 我記得於BB雜誌上講是正面的, 而且應該比不同類型的紙佢撕, 但是為什麼便忘記了.

另外, 佢也喜歡吃生果, 你也不妨試試給他吃生果他可能會很喜歡呢? 而且生果有益, 不怕不健康吧!

大宅

Peggy_Chan

哈,你吾講,都吾記得自己曾經當過佢係”真理”tim。好處都離吾開比佢有觀感上既刺激la。

當日,呢個”真理”都有係我腦海閃出,不過一路睇住佢撕,就一路出現好多好矛盾既問題:

1/ 睇住佢撕,你自己舒吾舒服?(好吾舒服,同破壞冇分別!)
2/ 依家D細路咁多野玩咁多街去,信吾信冇野可以代替撕書/雜誌比到佢既好處?(吾信)
3/ 撕書/雜誌、破壞玩具、去飲茶掃檯面野係咪一樣misbehaviour?(在我來說一定係)
4/ 怕吾怕第日好難教返轉頭?(怕)
5/ 點解吾依家就教佢什麽是愛護物件?(係wor)
…….

或者大家價值觀不同,就以上5條問題,只要有一條答案大家吾同,取向都吾同。根據我既答案,我當然選擇吾信呢個”真理”,過左咁耐,我覺得效果同後果都相當理想,所以才與大家分享。我絕對吾係話”盡信書不如無書”,反而要睇更多更多書,加埋個人判斷,才可篩選出最適用既道理/方法。多多指教。

男爵府

我很同意, 看教湊bb書, 只能當參考, 因為每個bb都生活在不同的環境和背景, 每個bb都有不同的性格. 方法A適合一個BB, 不一定適合第二個BB. 但好的習慣一定係從細培養, 最好一出世就培養.

tt2001 寫道:

或者大家價值觀不同,就以上5條問題,只要有一條答案大家吾同,取向都吾同。根據我既答案,我當然選擇吾信呢個”真理”,過左咁耐,我覺得效果同後果都相當理想,所以才與大家分享。我絕對吾係話”盡信書不如無書”,反而要睇更多更多書,加埋個人判斷,才可篩選出最適用既道理/方法。多多指教。

男爵府

我個仔8個月大, 未撕過雜誌,係我地未玩到呢樣.

不過佢對唔同野既聲音就好敏感, 亦好喜歡制造嘈音.
我就整d唔同既聲引佢, 如用鎖匙聲係佢左面搖, 佢追聲望左時, 我又即在右邊搖鎖匙聲, 不停係咁轉,
佢知我同佢玩, 就笑笑口望住我, 係咁笑. 都幾得意.

有一次婆婆抱住佢, 唔知同佢玩物好. 居然拿住bb小手打自己面, bb覺得新鮮和好玩, 但我就唔開心, 即克拿開佢隻手, 同佢講, `唔可意打人`. 佢o物都唔明,但就停左唔打.
我想bb都係一張白紙.....

我想我應該應該不會愛你 
為了要努力 努力的不愛你
所以我讓自己那麼喜歡你
這樣你就不忍心和我分離 
我想我討厭 討厭驕傲的你 
也討厭美好 美好的那個你 
於是我要自己假裝討厭你 
那麼你就捨不得離我而去

大宅

好同意tt2001的說法.
我BB都係八個月大.每天都"忙"於玩和學習.
更重要的是接受教導,教小朋友甚麼可以玩,甚麼不可以玩.

玩具有很多,豬仔車是玩具,積木是玩具,波波是玩具.書本雜誌不是玩具,搖控器不是玩具,紙巾不是玩具,大人的眼鏡不是玩具,風扇不是玩具,插蘇更不是玩具.

洋房

catcatchong:
我囡囡同你bb一樣, 都係掛住玩唔理我的>"< 但我又唔要以行開喎, 一定要係汁邊睇住佢玩~~~
我都有教佢點虫虫, 佢而家識得自己點同自己飛, 不過都係一時時, 同埋只識拜拜揮手...
我囡囡--以澄--☆03年9月9日出世架☆

男爵府

柔柔..我呀仔暫時只識拜拜..不過仲要睇心情..

男爵府

you hold him and let him switch on and off the light. then you point at the light and tell him it's light and that is switch

hold him up and play 'up and down'

play pee ka poo

stack some soft drink cans then knock them down

let him smells some flowers, strawberries, touch the green leaves, cotton wool, explore with different textures and smells

首頁

尾頁

跳至