母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

新手奶媽未試過離開BB多過六小時(返工除外), 黎緊會放低小B去台灣旅行五日四夜,有冇媽媽可以分享下點將呢幾日儲落既奶運返香港呢? 冇BB同行可以跟身帶上機艙嗎?
謝謝指教

大宅

回覆:去旅行儲奶問題

我都想知

別墅

我之前去日本旅行,程序如下﹕
1. 去前打個email通知左果間酒店需要用佢地個freezer儲人奶,因為房果個一定唔夠凍,等佢地得個知 字方便配合﹔
2. 我用ithermo,雪種寄倉,冰袋跟身(因為要在機上泵)
3. 上到機,如果要泵,泵完問空姐取冰,你可以用個冰袋雪奶
4. 酒店check in 左問埋reception雪奶安排,比埋你之前send比佢既email睇,酒店bell counter通常會有冰箱store野
5. 每日泵完用冰袋藏奶,晚上返酒店,奶、雪種都比返相關counter雪,咁多日,你都會儲冰奶啦﹗同佢地講要frozen既,晚晚如是
6. check out離開酒店,入晒所有冰奶、雪種入冰袋,用毛巾包好個袋,外面寫返"breast milk/人奶",放晒入個寄倉行李
7. 如果怕行李超重,同埋地勤講有人奶,要輕放同同佢講大約重量,我上次帶左20包返香港,應該7kg左右(參考)
8.返屋企,如果你個冰袋夠勁,(我去日本返黎4.5hrs),應該20包都無問題﹗

希望幫到你!

別墅

引用:我之前去日本旅行,程序如下﹕1.+去前打個e

原帖由 lamcat327 於 15-05-26 發表
我之前去日本旅行,程序如下﹕
1. 去前打個email通知左果間酒店需要用佢地個freezer儲人奶,因為房果個一定 ...
Thanks for the info!

Step 2: 需要連ithermo一切俾酒店?我未用過itermo 所以唔知係點
Step 5: 話俾地勤知有人奶會免超重費?
Thanks!

別墅

回覆:Barbayauyau 的帖子

仲有請問你是否每朝會問酒店攞返雪種方便外出pump 奶?

男爵府

回覆:去旅行儲奶問題

係喎,我會搭hkexpress,問下佢有冇冰提供先。

我頭先email 左問機場管理局,佢話人奶可以過安檢,唔洗過xray ,但冰種就每舊唔可以過100ml .

別墅

回覆 Barbayauyau 的帖子

1. 唔洗比埋冰袋counter,無論你用咩牌子都只係比冰種2. 上次CX waived左超重,我個行李29kg
3. 每日去拎返個冰袋出去泵奶

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊