論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我幫襯荃灣陽x女傭請工人兩次
第一個用左三個月就換左 因為太hea
兩個份CV資料都係老作
agent係未有責任提供正確真實資料?

男爵府

回覆 Melody_Che 的帖子

我都問過AGENT呢個問題,佢話D資料係個工人自己填,基本上証實唔到真假
信唔信就你自己決定
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆:agent比你地睇既CV係未一定真資料

陽x. 我都係. 姐姐講既野同agent講既野有岀入, 小心. 幸好, 我姐姐誠實d

wcpcelia    發表於 15-5-22 10:24

珍珠宮

引用:我幫襯荃灣陽x女傭請工人兩次第一個用左三

原帖由 Melody_Che 於 15-05-21 發表
兩個份CV資料都係老作
一向都係

cv不能盡信

男爵府

不管那個agent , 都唔好盡信,咩沙地咩當地住家工, 我當無睇過, 就如我件雞肋, 報稱係星加坡做過華人屋企,來到我chok 多兩chok, , 一時又話星個僱主係美國人, 一時又話自己無湊過細b ,問佢攞證件佢又話早幾年颱風吹林左間屋, 乜叉都無晒。 好彩我一早有心理準備佢份cv係假,如果唔係認真就是輸了

333s    發表於 15-5-22 16:21

子爵府

引用:回覆 Melody_Che 的帖子我都問過AGENT呢個

原帖由 adam112 於 15-05-21 發表
回覆 Melody_Che 的帖子

我都問過AGENT呢個問題,佢話D資料係個工人自己填,基本上証實唔到真假
認真便輸了

大宅

唉 做僱主好慘
成日擔驚受怕 我第一件CV寫36歲 黎到做body check先知26歲
原來咩經驗都無 但CV就寫香港做過

禁止訪問

大宅

CV工人自己提供 agent咁多個工人 唔通每個都幫你去驗證咩

伯爵府

回覆:Melody_Che 的帖子

就算明知份cv 係假,佢地死口都唔會講!佢地祇求做得成生意,其他?啋你都儍

大宅

引用:不管那個agent , 都唔好盡信,咩沙地咩當地

原帖由 msasa 於 15-05-21 發表
不管那個agent , 都唔好盡信,咩沙地咩當地住家工, 我當無睇過, 就如我件雞肋, 報稱係星加坡做過華人屋 ...
咁可否同agent理論?比假cv

大宅

咁貴agency fee, 但僱主一啲都冇保障。連 cv 年齡都可以係假。 買件100元的物品都商品說明條保障,但成10000 agent fee, 卻乜保障都冇。點解會咁

大宅

我剛講了個話喺台灣做過6年,尋日喺agent度同佢電話度傾到10分鐘計(國語),應該唔會假掛 話喺台灣做過

複式洋房

引用:就算明知份cv+係假,佢地死口都唔會講!佢

原帖由 濛查查 於 15-05-21 發表
就算明知份cv 係假,佢地死口都唔會講!佢地祇求做得成生意,其他?啋你都儍

...
我個荃灣力x大廈的agent都係咁,完全無check姐姐cv,我剛炒姐姐的cv靚到不得了,星架波6年台灣3年香港1•5年,話有湊小朋友經驗,點知佢去次所唔洗手,次紙放地上唔朿落次所,奶瓶唔識set,唔識洗菜,烹送一係唔落盬糖,一係只落士油,又唔follow instruction, 重要搏炒態度。一個月全家都頂佢唔順,我當然茹佢所完,但帶佢去到agent 到同佢byebye,但見佢地眉來眼去,咁,都唔知係咪甲買

複式洋房

引用:Quote:原帖由+濛查查+於+15-05-21+發表就算

原帖由 taicheung 於 15-05-22 發表
我個荃灣力x大廈的agent都係咁,完全無check姐姐cv,我剛炒姐姐的cv靚到不得了,星架波6年台灣3年香港1•5 ...
重有初期見姐姐咁唔掂,都complaint 過,點知佢叫我被錢請過個

伯爵府

引用:Quote:原帖由+msasa+於+15-05-21+發表不管

原帖由 ykkan 於 15-05-21 發表
咁可否同agent理論?比假cv
冇用嫁佢地一句唔關佢事,工人提供資料,嘈得到,大把人嘈

大宅

年紀, 是否已婚, 幾多歲...呢D agent可能真係比個工人騙埋都唔定 (唔sure啦), 但佢既經驗就有得搏囉, D工人嚟之前, 唔係都應該有上過堂既咩, 一D基本野唔應該唔識囉

大宅

真係唔識
兩件都係唔識煎魚 洗菜 佢地話以前無做過啊

伯爵府

Melody_Che 發表於 15-5-21 15:26
兩個份CV資料都係老作
不要太過認真

大宅