爸爸專區

跳至

首頁
34567...38

尾頁

水晶宮

wcandtt 發表於 15-5-21 15:22
1) 電錶, 安裝在邊到? 電錶房?

係,電標房內。

2) 電源是多少 A, 是否要三相電?

中電睇過,只批普通三相電,所以不能用 Tesla provide的中义,管理處話要留低d 電 buffer 比其他想裝電動車的住戶,所以唔會批中义,但在自己車位日日充電,絶對冇問題的。

Q: 只批普通三相電, 唔明, 係咪普通單相電? 不能用中叉, 即係慢叉, 請問慢叉器係咪好似notebook咁, 用完要收入車? if Yes, 我相信中電安裝的是 單相 13A插座.

4) 叉電器及13A插座, 可否上鎖保護?

我這邊管理處唔贊成,怕比人偷電,而中電放面只肯批 tesla charger, 如要加13A座,要再同中電apply, 唔知得唔得。

Q: 唔贊成上鎖?? 咁點防比人偷電?

水晶宮

wcandtt 發表於 15-5-21 18:21
問左安裝費大約1-2萬
自己車位..都值得

水晶宮

引用:Quote:wcandtt+發表於+15-5-21+15:22+1)+電

原帖由 howmuch 於 15-05-22 發表
2) 電源是多少 A, 是否要三相電?

中電睇過,只批普通三相電,所以不能用 Tesla provide的中义,管理處話 ...
Q: 只批普通三相電, 唔明, 係咪普通單相電? 不能用中叉, 即係慢叉, 請問慢叉器係咪好似notebook咁, 用完要收入車? if Yes, 我相信中電安裝的是 單相 13A插座.

即我屋苑只批慢义,不可用中义。

4) 叉電器及13A插座, 可否上鎖保護?

我這邊管理處唔贊成,怕比人偷電,而中電放面只肯批 tesla charger, 如要加13A座,要再同中電apply, 唔知得唔得。

Q: 唔贊成上鎖?? 咁點防比人偷電?

應該用 Tesla 比的慢义,所以其他人义唔到的,除非又係 Tesla車

水晶宮

引用:Quote:原帖由 howmuch 於 15-05-22 發表2)

原帖由 wcandtt 於 15-05-22 發表
Q: 只批普通三相電, 唔明, 係咪普通單相電? 不能用中叉, 即係慢叉, 請問慢叉器係咪好似notebook咁, 用完要 ...
睇返,叉機係用,美式NEMA 14-50 outlet 取電,這不是Tesla獨有,所以冇鎖,仍然有被其他電車充電器使用的機會,又或者簡單買一個NEMA 插頭,就可直接取電用。所以你都不用爭取13A插座,因為都可以用它駁其他家用電器。

水晶宮

引用:Quote:原帖由+wcandtt+於+15-05-22+發表Q:+

原帖由 howmuch 於 15-05-22 發表
睇返,叉機係用,美式NEMA 14-50 outlet 取電,這不是Tesla獨有,所以冇鎖,仍然有被其他電車充電器使用的 ...
Icic! Tesla sale 話送個比我。

下星期約左電工師父睇位,我再問下佢

大宅

偷電???..啲電吾係係政府比??

水晶宮

papat 發表於 15-5-22 23:07
偷電???..啲電吾係係政府比??
no la...........should be paid by yourself!!!!!!!!!! Free of charge when u drive the car to shopping mall or Tesla Supercharge location.

大宅

wcandtt 發表於 15-5-22 23:10
no la...........should be paid by yourself!!!!!!!!!! Free of charge when u drive the car to shoppin ...

大宅

papat 發表於 15-5-23 01:10
以為係政府比到2017??

大宅

引用:有冇爸爸或媽媽揸這款全電動車?好似好吸引

原帖由 wcandtt 於 15-05-16 發表
有冇爸爸或媽媽揸這款全電動車?好似好吸引咁,有自動泊車,set 安全車距,可用smart phone 搖控開定冷氣等 ...
Hi jm,請問你新車到未?因為我都剛剛訂了車,想知是否能如期到貨?

水晶宮

引用:Quote:原帖由+wcandtt+於+15-05-16+發表有

原帖由 sjli 於 15-10-12 發表
Hi jm,請問你新車到未?因為我都剛剛訂了車,想知是否能如期到貨?
後日取車呀,都算on schedule 的,我五月尾訂,10月中取。

你呢?

大宅

引用:Quote:原帖由+sjli+於+15-10-12+發表Hi+jm,

原帖由 wcandtt 於 15-10-12 發表
後日取車呀,都算on schedule 的,我五月尾訂,10月中取。

你呢?
早2日落訂,我嗰架係已做好等上船,佢地話11月尾到.我要賣咗而家架車先,但會冇車用,所以想知會唔會delay

水晶宮

引用:Quote:原帖由+wcandtt+於+15-10-12+發表後

早2日落訂,我嗰架係已做好等上船,佢地話11月尾到.我要賣咗而家架車先,但會冇車用,所以想知會唔會delay

...
早2日落訂但已經做好快成咁

講開賣車,我估唔到我架舊車放上car28, 2曰內已賣走,我差不多成個月冇車揸,好悶呀............................

水晶宮

引用:Quote:原帖由+wcandtt+於+15-10-12+發表後

...
你落訂意思係咪指落大訂?

大宅

引用:Quote:原帖由+sjli+於+15-10-12+發表早2日

你落訂意思係咪指落大訂?
基本50k,因為佢有一批現貨已造好的,咁啱d顏色同option又啱心水,所以我咪唔洗由頭訂造一架lor,如果唔係都係等4個月

水晶宮

引用:Quote:原帖由+wcandtt+於+15-10-12+發表你

基本50k,因為佢有一批現貨已造好的,咁啱d顏色同option又啱心水,所以我咪唔洗由頭訂造一架lor,如果唔係都係 ...
明白,唔怪得咁快la!

你買乜色?

自己車位裝電位?

大宅

引用:Quote:原帖由+sjli+於+15-10-12+發表基本50

明白,唔怪得咁快la!

你買乜色?
白色
我自己屋可以拖電出去,不過可能會自己搵c fu裝,sales大概講過5-10k

水晶宮

引用:Quote:原帖由+wcandtt+於+15-10-12+發表明

白色
我自己屋可以拖電出去,不過可能會自己搵c fu裝,sales大概講過5-10k

...
白色x2

我搵 Panasonic 裝,std cost 係$8000左右。

大宅

引用:Quote:原帖由+sjli+於+15-10-12+發表早2日

早2日落訂但已經做好快成咁

講開賣車,我估唔到我架舊車放上car28, 2曰 ...
我部係Q5,28car放,不過d人係咁壓價,我唔想賤賣,其實架車仲好好渣,不過油費vs電費,所以決定換車

水晶宮

引用:Quote:原帖由+wcandtt+於+15-10-12+發表早2

我部係Q5,28car放,不過d人係咁壓價,我唔想賤賣,其實架車仲好好渣,不過油費vs電費,所以決定換車

...
我之前揸 Noah, 個個月$5千蚊油$,而家用電,慳好多好多。

你會唔會裝cam?

首頁
34567...38

尾頁

跳至